Лекции.Орг


Поиск:




Основні правила диференціювання




1. де .

2. .

3. (uv)’ =u'v + uv'.

 

Останнє правило поширюється на добуток п співмножників: похідна добутку п функції дорівнює добутку похідної першого співмножника на всі інші плюс добуток похідної другого співмножника на всі інші плюс і т.д., плюс добуток похідної п -го співмножника на всі інші:

 

 

4. ; .

Похідна складної функції , де , тобто , дорівнює добутку похідної даної функції по проміжному аргументу на похідну проміжного аргументу по :

 

(2.13)

 

Аналогічне правило має місце й у випадку, коли складна функція задана ланцюжком, що містить три і більш ланки. Наприклад, якщо , то:

 

(2.14)

Приклад 2.35. Знайти похідну функції .

Розв’язання. Спочатку знаходимо похідну від логарифму, враховуючи, що проміжним аргументом є . Отримуємо . Подумки закреслюємо вираз та бачимо вираз . Диференціюємо синус (проміжним аргументом в даному випадку є ). Отримуємо . Подумки закреслюємо вираз , та бачимо вираз . Диференціюємо корінь: . Залишається х, похідна від якого дорівнюється одиниці. Тепер запишемо у вигляді добутку всіх проміжних результатів:

 


Для правильного вибору першої (основної) функції рекомендуємо таке правило: нею буде та функція, яка виконується останньою (виключення складає показникова функція).

Приклад 2.36. Знайти похідну функції .

Розв’язання. За формулою (2.14) та використовуючи таблицю основних формул диференціювання маємо:

 

 

Рекомендуємо для зменшення громіздких записів наступний прийом, що дає можливість проводити роздроблення складної функції на ланки усно і записати вираз для похідної відразу.

 

Приклад 2.37. Знайти похідну функції: .

Розв’язання. подумки виконуємо диференціювання спочатку , потім , та .

результат: .

 

Зауваження 1. Варто пам'ятати, що на кожній стадії диференціюється тільки один вид функції. Так, диференціюючи функцію , ми спочатку диференціюємо тільки корінь кубічний, а потім лише .

Типова помилка полягає в тому, що відразу диференціюють кілька функцій (невірний результат).

Зауваження 2. Зустрічаються функції, які доцільно спочатку спростити, а потім диференціювати. Так, якщо , то після того, як ми функцію логарифмуємо та запишемо у вигляді , диференціювання істотно спроститься.

Приклад 2.38. Знайти рівняння дотичної і нормалі до параболи

у точці, де х = 2.

 

Розв’язання. Відповідно до геометричного змісту похідна функції в точці дорівнює тангенсу кута нахилу дотичної до графіка функції в цій точці. Рівняння дотичної до кривої у точці М(х00):

(2.15)

Перпендикуляр АВ до дотичної в точці М називається нормаллю до кривої в цій точці. З огляду на умову перпендикулярності прямих (), рівняння нормалі запишеться у виді:

 

(2.16).

 

Абсцисі х = 2 відповідають ординати , так що треба знайти рівняння дотичної і нормалі в точці М(2, 0). Знаходимо у' . У точці М(2, 0) у'= 1.

За формулою (2.15) рівняння дотичної має наступний вид у точці М: .

Рівняння нормалі у точці А знайдемо за формулою (2.16): .

Контрольний тест. Знайти похідні функцій:

 

Функція Похідна Функція Похідна
1. 2.
3. 4.
5. при х =1   6. при х =1  




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1341 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

802 - | 763 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.