Лекции.Орг


Поиск:




Методична рекомендація до семінарського заняття №3




 

ТЕМА: Козацько-гетьманська держава в другій пол. XVII-XVIII спи нищення української державності російським царизмом.

План:

1. Руїна - її причини, характерні ознаки та політичні наслідки для українського народу. Гетьмани доби Руїни (І. Виговський, Ю. Хмельницький, П.Тетеря, І.Брюховецький).

2. Гетьманство І.Мазепи. Спроба визволення України від гніту російського царизму та причини її невдачі.

3. Остаточна ліквідація української державності в др. пол. XVIII ст.

4. Поділи Польщі і нове політичне розчленування України між Російською та Австрійською монархіями.

_________

Анотації

 

Питання 1. Руїна - її причини, характерні ознаки та політичні наслідки для українського народу. Гетьмани доби Руїни (І. Виговський, Ю. Хмельницький, П.Тетеря, І.Брюховецький).

Розгляд першого питання розпочніть з того, що ЗО років після смерті Б.Хмельницького (1657р.) то був період глибокої кризи української державності, фактичної громадянської війни, або як її назвали - Руїна. Смерть Б.Хмельницького підірвала підвалини Української держави. На жаль, його наступники не лише не зуміли довершити започатковану ним справу державотворення, але своїми безрозсудними вчинками занапастити її. Охарактеризуйте добу нашої історії періоду Руїни.

Назвемо головні причини Руїни:

а) розкол української старшини на протилежні орієнтації. Старшинські кола Правобережної України орієнтування на Польщу, Лівобережної - на самодержавну Москву;

б) загострення суперечностей між різними станалми українського суспільства;

в) серйозні помилки Ю.Хмельніцького, як мали для України трагічні наслідки, зокрема, заключення ним договору з Москвою (1659р. “Переяславські статті") та Чуднівський договір з Польщею 1160 р. (відомий також як Слободищенський), що і привило до розколу України на дві частини;

г) рішення Чорної ради 1663р., де під тиском московського війська гетьманом Лівобережної України був обраний Ів. Брюховецький - демагог.

палкий прихильник московської орієнтації. Його суперники були ув'язненні, а згодом страчені. Ставши гетьманом, І.Брюховецький зарекомендував себе вірним слугою Москви. Він перший з українських гетьманів погодився поїхати до Москви (1665р.) де підписав так звані Московські статті, які значно обмежували політичні права України. Цей договір став страшним ударом для Української державності. Чому?

д) Андрусівський договір)667р. За яким представники Москви і Польщі, без участі українських представників, домовилися про поділ України по Дніпру на дві частини - Лівобережна залишилася у складі Московії, Правобережна переходила під владу Польщі. Далі коротенько проаналізуйте політику гетьмана Правобережної України - П. Тетері.

Підсумовуючи сказане, підкресліть, що в результаті діяльності гетьманів Ю.Хмельницького, П.Тетері та Брюховецького Українська держава, як єдиний організм перестав існувати. Це була катастрофа.

Питання 2. Гетьманство І.Мазепи. Спроба визволення України від гніту російського царизму та причини її невдачі.

Розповідь другого питання розпочніть з того, що Іван Мазепа - один найвидатніших і найбільш суперечливих політичних діячів України, увійшов у політичне життя в тяжку для неї годину. На рубежі XVII - XVIII ст. московський царизм крок за кроком обмежував самостійне життя України, намагаючись перетворити її в колоніальну провінцію.

Проаналізуйте “Коломацькі статті” (1687р.), дайте їм оцінку.

Ставши гетьманом (1687р.), Мазепа прагнув об’єднати в одній державі всі землі. Він передбачав побудову в Україні держави європейського зразка із збереженням традиційного козацького укладу. В цих в край несприятливих умовах Мазепа зумів вивести Україну із стану затяжної “Руїни”, політичного безладдя, громадянської війни, відновити престиж та авторитет гетьманської влади. Коротко проаналізуйте його внутрішню політику, особливо підкресліть культурно-просвітницьку діяльність гетьмана.

Далі покажіть позитивні і негативні сторони його діяльності. Покажіть причини, які спонукали Мазепу зрадити Петра 1 і його спробу звільнити Україну від ярма московського царизму. Проаналізуйте результати Полтавської битви (1709р.) Чому у боротьбі з царизмом Мазепа не знайшов широкої підтримки українського суспільства. І на завершення дайте політичну оцінку гетьману

І.Мазепі.

Питання 3. Остаточна ліквідація української державності в др. пол. XVIII ст.

Розгляд третього питання розпочніть з того, що протягом всього XVIII ст. російський царизм проводить рішучу і цілеспрямовану політику по остаточному знищенні української державності. Цей процес повністю завершила Катерина II. Проаналізуйте основні етапи процесу нищення української державності:

- І 764р. - скасування Гетьманату;

- 1775р. - знищення Запорозької Січі. Назвіть причини;

- 1781р. - скасування адміністративного поділу Лівобережної України (на полки і сотні) та запровадження губерній за прикладом Росії;

- 1783р. - ліквідація козацьких полків Лівобережжя, створення замість них регулярних полків під командуванням російських офіцерів;

- 1783р. - закріпачення селян на Лівобережній Україні;

- 1785р. - урівняння в правах української старшини з російським дворянством.

Внаслідок цих заходів царизму Козацька Україна була поглинута Російською імперією і перетворена в її колоніальну провінцію. Покажіть причини падіння Гетьманської держави. Однією з головних причин 2-го падіння української держави полягає у відсутності сильної національної еліти та відсутності єдності в її середовищі.

Питання 4. Поділи Польщі і нове політичне розчленування України між Російською та Австрійською монархіями.

Розкриваючи четверте питання семінару наголосіть, що у 2-й пол. XVIII ст. відбувається спершу занепад, а потім і руйнація польської держави. Визначіть причини цього процесу (слабкість королівської влади, хаос в роботі парламенту, необмежені права шляхти, втрата економічного та воєнного потенціалу внаслідок неприпиняючої боротьби з українським насланням (у 2-й половині XVIII ст. гайдамацький рух..Коліївщина;2 в західній Україні рух опришків; і т.д. Тут дуже важливо підкреслити, що безперервне національно - визвольна війна українського народу на правобережних і західноукраїнських землях розхитали підвалини Речі Посполитої, що і привело до її занепаду. Цим скористались сусідні держави Росія, Австрія і Прусія які здійснили три поділи Польщі.

У 1772р. згадані держави уклали угоду про перший поділ Польщі. За цією угодою до складу Росії відійшла східна частина Білорусії.

У 1793р. Прусія і Росія провели 2-й похід Польщі - д0 Росії відійшла Східна Волинь і Правобережна Україна і Східна Білорусь з Мінськом

У 1795р. був проведений третій, останній поділ Польщі, за яким до Росії відійшли решта території Білорусії і Волині. Більшість польських земель опинилась під владою Прусії. Австрія утворила на захоплених землях Королівство Галичини і Людомерії. Польська держава перестала існувати. 62% території та 45% населення колишньої Речі Посполитої дісталося Росії (всі українські землі за винятком Галичини Буковини і Закарпаття). 18% землі та 32 % населення - Австрії.

Питання для самостійного опрацювання:

1. Чим Ви пояснюєте політичну опозицію в Україні Ів. Виговському.

2. Наступ російського царизму на українську державність після І.Мазепи у XVIII ст.

3. Політичний та соціально-економічний розвиток українських земель у складі Російської та Австро-Угорської імперії в XIX - поч. XX ст.

4. Західноукраїнські землі в роки 1-ої світової війни. Утворення та бойовий шлях УСС.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 611 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1031 - | 843 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.