Лекции.Орг


Поиск:




Проблеми і перспективи розвитку туристичного бізнесу в Україні




Ринок послуг в Україні має велике значення для національної економіки. І сьогодні туристичний бізнес розглядається як най­більш перспективний напрям розвитку цього ринку.

Україна займає одне з помітних місць в світі щодо наявності унікальних туристичних та курортно-рекреаційних ресурсів. Нині туристичною діяльністю в Україні займається понад 1,5 тис. під­приємств, на яких працює майже 100 тис.чол. Для обслуговування туристичних потоків задіяно більше 3 тис. лікувально-оздоровчих закладів, майже 1,5 тис. туристичних баз, готелів, мотелів і кемпінгів різних форм власності. За оцінками фахівців, Україна мо­же приймати до 10 млн. туристів на рік.

Потенційний турист під час вибору тієї чи іншої країни для поїздки бере до уваги такі факторії, як політична та економічна стабільність, ціни, рівень сервісного обслуговування, наявність туристично-рекреаційного потенціалу, характер транспортних зв'язків, реклама, географічні, природні та кліматичні, культурні і релігійні характеристики країни. За оцінками експертів, основними мотивами для туристичних мандрівок в Україну е культура країни, можливість оздоровлення, красоти природи, спорт та відпочинок. Отже, ці чин­ники є найбільш вагомими складовими туристичного продукту на­шої країни, які потребують особливої уваги з боку фахівців турис­тичного бізнесу. Разом з цим необхідно привертати увагу по­тенційних туристів до історико - архітектурних пам'яток, стародавніх звичаїв та традицій українського народу, які, без сумніву, можуть зацікавити гостей нашої країни. Взагалі, створення позитивного іміджу країни та її окремих туристичних об'єктів мас стати складо­вою частиною загальної стратегії розвитку туризму в Україні.

Проте, вихід українського туристичного продукту на закор­донні ринки дуже проблематичний без зваженої та широкої інфор­маційної підтримки. На жаль, про Україну поки мало що відомо світові. Потрібні спрямовані зусилля і чималі кошти, щоб підняти завісу невідомості, наповнити міжнародний туристичний ринок якісною рекламою, каталогами, довідниками і путівниками.

Отже, на думку багатьох спеціалістів, в'їзний (іноземний) ту­ризм с однією з найперспективніших сфер діяльності ринку турис­тичних послуг в Україні. У світовій міжнародній практиці турис­тичного бізнесу його справедливо називають «невидимим експор­том», визначають його приорітетну роль у туристичному підпри­ємництві і вважають найважливішою галуззю економіки.

В'їзний туризм є фактором миру і співробітництва. Він певною мірою сприяє формуванню позитивного іміджу країни, виконує культурно-освітні функції, сприяє культурному обміну, с показни­ком відкритості суспільства. В'їзному туризму, на даному етапі йо­го розвитку, життєво необхідний режим найбільшого сприяння з боку держави. Тільки при цьому може бути забезпечене дотриман­ня розумного поєднання державної політики та інтересів підприємців у галузі туризму.

Успіх в’їзного туризму, динаміка його розвитку, розмір відра­хувань у держбюджет, а також престиж країни багато в чому залежать від ступеня досконалості туристичної інфраструктури і її відповідності світовим стандартам.

Треба зазначити, що в Україні поступово вирішується транс­портна проблема і це є дуже важливим для прийому іноземних ту­ристів. Вжито серйозних заходів для підтримки важливих міжна­родних транспортних коридорів, поліпшується робота транспорт­них компаній (авіа-, авто-, морських і річкових).

За останні роки значно розширилася географія туризму, міжна­родні потоки якого формуються достатньо активно. Тому, за ос­танні роки в Україні прийнята низка важливих рішень з питань дер­жавної політики у сфері туризму, курортів, готельних послуг. Зокре­ма, Указом Президента України від 10 серпня 1999 р. № 973/99 схва­лено Основні напрямки розвитку туризму в Україні до 2010 року, в яких висвітлено стан і перспективи туристичної індустрії, мету, го­ловні завдання, стратегію, фінансове забезпечення, очікувані резуль­тати. Це найбільш важливий крок на шляху створення відповідних умов для реалізації державної політики у туристичній галузі.

Передбачено, що основу державної політики в галузі туризму повинні утворювати такі складові, як створення сприятливих умов для розвитку активних видів туризму (оздоровчо-спортивного, екологічного, пригодницького), будівництво нових, реконструкція та модернізація діючих об'єктів туризму, проведення науково-дослідних, проектних і пошукових робіт з актуальних проблем роз­витку рекреаційно-туристичних господарств, використання при­родного та історико-культурного потенціалу України, формування геоінформаційної системи «Туризм в Україні» та ін.

Джерелами фінансування стратегічних заходів мають стати ко­шти туристичних підприємств і організацій, кредити, іноземні інве­стиції, державні асигнування на розвиток рекреаційних зон загаль­нодержавного значення та відновлення історико-культурних пам'яток, інші джерела.

Реалізація Основних напрямків стимулюватиме туристичну діяльність у нашій країні, посилить взаємозв'язок туризму із су­міжними сферами соціального, економічного та культурного роз­витку окремих регіонів і всієї держави. А це, в свою чергу, сприяти­ме зростанню авторитету України на світовому ринку туристичних послуг, зміцненню національної економіки.

Вступ України в 1997 році до Всесвітньої Туристичної Органі­зації забезпечив доступ до міжнародної нормативно-правової бази в сфері розвитку туризму, зокрема з питань стандартів, сертифікації, ведення статистичної звітності, захисту безпеки ту­ристів. Крім того, є реальна можливість одержувати підтримку від ВТО в організації підготовки і підвищення кваліфікації кадрів для індустрії туризму.

Важливим стратегічним напрямком розвитку туризму є ство­рення розвинутої матеріально-технічної бази туристичної індустрії. Для прискорення розвитку матеріально-технічної бази туристично­го бізнесу необхідно:

- забезпечити модернізацію і реконструкцію існуючих об'єктів туризму, а також будівництва нових за сучасними проектами;

- практикувати проведення цільових інвестиційних конкурсів на право реконструкції і будівництва нових об'єктів із залученням до їхньої організації підприємств туристичної індустрії вітчизняних і іноземних інвесторів, місцевих органів виконавчої влади;

- використовувати можливості фінансування розвитку індустрії туризму за рахунок коштів приватних вітчизняних і іноземних інве­сторів, фондів, добровільних об'єднань підприємств, по лінії міжнародної технічної допомоги, Європейського Банку Реконст­рукції і Розвитку, інших міжнародних фінансових організацій.

Прискорити розвиток цього напрямку туристичної діяльності в Україні дозволить розробка мережі цікавих туристичних маршрутів міжнародного значення на території нашої країни з урахуванням по­треб і інтересів приїжджаючих гостей, потенціалу туристичних ресур­сів із подальшим наданням комерційних пропозицій іноземним тури­стичним фірмам для їх використання; забезпечення випуску високо­якісної рекламно-інформаційної продукції на іноземних мовах, яка висвітлює туристичні можливості, історію, культуру України для роз­повсюдження серед іноземних туристів і закордонної громадськості.

В останні роки в Україні, що має значний потенціал рекре­аційного і туристичного призначення, спостерігається підвищений інтерес вчених і фахівців-практиків до проблем розвитку рекреації і туризму як високорентабельного і соціальне орієнтованого секто­ра національної економіки.

Необхідність пошуку раціональних шляхів активізації викорис­тання потенціалу рекреаційно-туристичного комплексу диктується також перспективами відчутних економічних результатів і соціаль­них наслідків розвитку цього сектора української економіки, що може і повинен стати реальним способом її оздоровлення, найваж­ливішим засобом культурного і духовного відродження народу України, відтворення її трудового потенціалу.

Варто також підкреслити, що туристичний бізнес стає дедалі вигіднішим видом вкладання капіталу як в Україні, так і в усьому світі. При розумній протекційній політиці держави, він здатний стати фактором подальшого розвитку економіки нашої країни.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-05-08; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1177 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Даже страх смягчается привычкой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

981 - | 845 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.