Лекции.Орг


Поиск:




Лекція 5: Види і структура музичних занять з дітьми




Мета: Ознайомити з видами і формами музичної діяльності дітей в дитячому садку: навчальна діяльність на заняттях, самостійна діяльність поза занять, участь у святах і розвагах; виявити їх співвідношення і завдання; загальні педагогічні вимоги й відмінності музичних занять.


План:

1. Види музичних занять. Форми музичної діяльності дітей в дитячому садку. Їх співвідношення і завдання. 2. Зміст і структура фронтальних музичних занять.


3. Варіативність структури музичних занять.

4. Особливості побудови занять в групах раннього віку

5. Індивідуальні музичні заняття. Музичні заняття з невеликими групами. Музичні з'єднані групові заняття.

Музичні заняття є основною організаційною формою систематичного навчання дітей дошкільного віку в дитячому саду.

Види занять залежно від складу дітей: фронтальні (об'єднуючі всю вікову групу); групові (невеликі групи по 4 - 7 дітей); індивідуальні; з'єднані (2 - 3 вікові групи). Залежно від змісту занять - тематичні (в старших групах) і комплексні. Всі види музичних занять намічаються в перспективному і календарному планах.

Зміст і структура фронтальних музичних занять. Фронтальні музичні заняття об'єднують всі основні види дитячої музичної діяльності - слухання музики, спів, музично-ритмічні рухи.

Структура музичних занять може і повинна варіюватися залежно від учбових, освітньо-виховних задач, ступеня засвоєння дітьми музичного матеріалу, а також загального психофізіологічного стану дітей. Слід дотримувати гігієну нервової системи дитини, ураховуючи її вікові особливості і швидку стомлюваність.

Типове фронтальне музичне заняття передбачає послідовне чергування основних видів музичної діяльності дітей: слухання музики, співу, музично-ритмічних рухів.

На початку заняття при ходьбі під музику і виконанні різних ритмічних вправ у дітей активізується діяльність слухового і рухового аналізаторів. Вони зосереджено слухають музику, погоджуючи з нею свої рухи.

В процесі співу діти повинні: правильно інтонувати мелодію, своєчасно починати спів, погоджувати спів з інструментальним супроводом, колективом однолітків, усилювати, ослабляти звучання пісні, уповільнювати або прискорювати темп співу.

Прослуховування музичного твору вимагає активізації слухової уваги і сприйняття, роботи думки і уяви, викликає у дітей співпереживання художнього образу, відображення одержуваних вражень в словах.

В процесі музичної гри, танцю дитина зосереджено слухає музику, погоджуючи з нею свої рухи, утілюючи рухи в образі, виразно інтерпретуючи його.

Не зважаючи на чергування різної діяльності на музичному занятті, увага і сприйняття дітей весь час мобилизовані, знаходяться на рівні певної напруги. Тому суворе дотримання дозування кожного окремого компоненту заняття і регламенту всього музичного заняття в цілому для педагога обов'язково.

Найбільш сталою структурою музичного заняття є наступна послідовність дитячої музичної діяльності: на початку заняття музично-ритмічні вправи, вслід за ними слухання музики, потім спів (або спочатку спів, а за ним слухання залежно від поставлених задач) і після цього музична гра або танець.

Марші, виконувані на початку музичного заняття, слід частіше різноманітити. Кожний новий марш сприяє емоційному підйому, активізує увагу і сприйняття дітей, виключає звичну автоматизацію рухів на давно знайому для них музику.

Вправи даються з метою вдосконалення основних рухів (ходьба, біг, стрибки, підскоки), розучування і вдосконалення вправ гімнастичного типу (з предметами і без них), танцювальних рухів.

На початку музичного заняття важливо викликати у дітей інтерес і емоційну настроєність, зосередити їх увагу і сприйняття, повторити музично-ритмічні рухи.

Після цього дітям пропонують прослухати новий для них музичний твір і вже знайоме - повторно. Потім педагог переходить до навчання дітей співу, включаючи вправи: на виспівування, розвиток сенсорних музичних здібностей, засвоєння вокальних і хорових навичок, дає вправи творчого характеру. Якщо в плані даного заняття намічено розучування з дітьми нової для них пісні, тоді її перше виконання відноситься до розділу слухання музики. Після відносного спокою при слуханні і співі дітям пропонується музична гра або танець. Закінчується заняття ходьбою під музику маршу. Цей вид ритмічної діяльності спрямований на зниження деякого збудження, приведення дитини в стан звичайної норми.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 2329 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

1003 - | 816 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.