Лекции.Орг


Поиск:




Висновок до першого розділу




Ринок як економічна система передбачає вільний обіг усіх матеріальних цінностей, а також специфічного товару – робочої сили. За цих умов реформа заробітної плати має зняти будь-які обмеження трудових доходів громадян, гарантувати кожній людині право заробляти у міру своїх можливостей і бажань.

Оплата праці дозволяє вирішити такі завдання, як стабілізація колективу, підвищення результативності праці і забезпечення систематичного росту кваліфікації кожного виконавця. Також велика роль віддається заробітній платі у створенні сприятливого іміджу підприємства та для залучення найбільш якісної робочої сили. Саме тому правильна організація заробітної плати є необхідною умовою ефективного стимулювання праці.

Подальше реформування заробітної плати має здійснюватися шляхом підвищення ціни робочої сили, встановлення єдиних регуляторів і рівноцінних умов відтворення робочої сили незалежно від форм власності; збільшення тарифної частини у заробітній платі; підвищення частки мінімальної заробітної плати у середній заробітній платі, удосконалення механізму державно-договірного регулювання заробітної плати. Удосконалення організації заробітної плати має здійснюватися разом із проведенням загальної соціально-економічної (структурної, податкової, цінової) політики.

 


РОЗДІЛ 2

ОРГАНІЗАЦІЯ І ПЛАНУВАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ТА ПРЕМІЮВАННЯ ПЕРСОНАЛУ НА ДП “ПРОМІНЬ-КАРПАТИ”

 

2.1. Характеристика виробничо-господарської діяльності ДП “Промінь-Карпати”

Дочірнє підприємство “Промінь-Карпати” було створене 30 грудня 1997 р. і знаходиться за адресою: Івано-Франківська обл., м. Надвірна, вул. Соборна, 163.

На сьогоднішній день завдяки модернізації виробництва та впровадження новітніх технологій підприємство випускає широкий асортимент меблів для навчальних закладів (шкільних меблів і меблів для дошкільних закладів), офісних меблів, а також займається виробництвом дерев’яних євровікон зі склопакетами та дерев’яних євродверей і меблевих фасадів.

У структуру ДП “Промінь-Карпати” входять такі виробничі підрозділи:

– цех чистових меблевих деталей;

– меблевий цех;

– цех столярних виробів.

Цех чистових меблевих деталей оснащений новітнім високопродуктивним імпортним обладнання провідних європейських фірм. Зокрема для розкрою деревостружкових плит використовується автоматична лінія розкрою “ANTON”, кромкування меблевих заготовок здійснюється на напівавтоматичних лініях “IMA” та “Homag”, а індивідуальний розкрій ламінованих плит виконується на розкрійному верстаті “Panhans”.

Продуктивність цеху чистових меблевих деталей є порівняно високою і становить понад 625000 м2 ламінованих заготовок за рік.

Меблевий цех, де здійснюється повторна механічна обробка меблевих деталей та упаковка готових виробів, обладнаний новим високопродуктивним свердлильно-присадковим обладнанням, а саме напівавтоматичною свердлильно-присадковою лінією та свердлильними верстатами європейських фірм.

Завдяки застосуванню високоякісних матеріалів та комплектуючих і використанню найновітнішого обладнання, виробництво меблів є досить гнучким, що дає змогу вчасно і якісно виготовляти найрізноманітніші вироби.

Сьогодні у меблевих цехах ДП “Промінь-Карпати” здійснюється виробництво меблів для навчальних закладів, окрім цього виготовляється також широкий асортимент офісних та побутових меблів.

В цеху столярних виробів підприємства встановлено новітнє високопродуктивне обладнання для виготовлення столярних виробів європейського зразка. Так, механічна обробка деревини здійснюється на обладнанні відомих світових виробників, а саме:

– для нанесення захисно-декоративного покриття на поверхні готових виробів використовуються сучасні напівавтоматичні лінії;

– для виготовлення євровікон, євродверей та меблевих фасадів використовуються екологічно чисті клеї та лаки відомих фірм, а також високоякісний інструмент фірми “LEITZ”;

З урахуванням усіх цих факторів, можна зробити висновок про те, що виробнича потужність столярного цеху досить висока: за місяць у цеху може бути виготовлено понад 4 тис. м2 євровікон, а також до 1 тис. м2 дверних блоків та меблевих фасадів.

Важливим аспектом характеристики підприємства є аналіз його взаємодії із основними контрагентами (постачальниками сировини, матеріалів, комплектуючих, споживачами готової продукції). Оскільки підприємство працює в деревообробній промисловості, найважливішими видами сировини для виробництва його продукції є євробрус, пиломатеріали, ламінована та деревно-волокниста плита, фурнітура.

Так, основними постачальниками сировинно-матеріальних ресурсів та комплектуючих ДП “Промінь-Карпати” є:

1. ЛК “Інтерплит Надвірна”, який є головним постачальником ламінованої плити для виготовлення меблів;

2. ТОВ “Уніплит”, який є постачальником деревно-волокнистих плит;

3. ДП “ФауБеХаОфір”, яке постачає фурнітуру для євровікон;

4. ВКФ “Явір”, що є основним постачальником столярного клею.

Основними покупцями ДП “Промінь-Карпати” є: ТДВ “Електронагрівач”, НВП “Промінь” та інші юридичні і фізичні особи.

У процесі загальної характеристики діяльності підприємства важливе місце посідає аналіз його основних економічних показників.

Зокрема, обсяги виробництва і реалізації продукції ДП “Промінь-Карпати” характеризуються позитивною динамікою і, як свідчать дані таблиці 2.1., мають тенденцію до зростання.

Таблиця 2.1

Динаміка обсягів виробництва і реалізації ДП “Промінь-Карпати”

Показник 2012 р. (факт) 2013 р. (факт) 2014 р. (план) Відхилення
2013 р. до 2012 р. % 2014 р. до 2013 р. %
Обсяг виробництва (тис. грн.) 3346,4 4759,4 5440,0   42,2 680,6 14,3
Обсяг реалізації (тис. грн.) 3314,0 5168,0 5600,0   55,9 432,0 8,34

Отже, обсяги виробництва ДП “Промінь-Карпати” в 2013 р. у порівнянні із 2012 р. зросли на 1413 тис. грн або 42,2% (у 2014 р. порівняно з 2013 р. – на 680,6 тис. грн або 14,3%), а обсяги реалізації на 1854 тис. грн. або 55,9% (у 2014 р. порівняно з 2013 р. – на 432,0 тис. грн або 8,34%). Той факт, що у 2013 р. обсяг реалізованої продукції на 408,6 тис. грн. перевищив обсяг виготовленої продукції пояснюється скороченням понаднормових залишків нереалізованої у 2012 р. готової продукції.

Що ж стосується кадрового потенціалу підприємства, то на сьогоднішній день на ДП “Промінь-Карпати” працює 51 особа, з них 9 керівників, службовців та спеціалістів, а у 2014 р. планується збільшення чисельності працівників на 3 особи (табл. 2.2). Зокрема, керівниками підприємства є директор підприємства, заступник директора, начальник столярного цеху, начальник меблевого цеху та інші, до складу бухгалтерії входять головний бухгалтер, провідний бухгалтер і бухгалтер. Також на підприємстві працюють спеціалісти по забезпеченню ведення технологічного процесу, окрім цього є механічна служба, охорона, енергетик, водій. Кадровий склад підприємства є сталим, плинність персоналу дуже мала.

Таблиця 2.2

Динаміка чисельності працівників ДП “Промінь-Карпати”

Назва показників 2012 р. 2013 р. 2014 р. (прогноз)
Чисельність працюючих, в т. ч.:      
ІТР та службовців      
робітників      

Отже, як видно з таблиці 2.2, динаміка чисельності працівників має позитивну динаміку, при цьому збільшується чисельність робітників, тоді як чисельність ІТР і службовців залишається незмінною.

Організація оплати праці на ДП “Промінь-Карпати” передбачає:

1) визначення форм та систем оплати праці працівників підприємства;

2) розробку системи посадових окладів службовців та спеціалістів;

3) розробку критеріїв і визначення розмірів доплат за окремі досягнення працівників та спеціалістів фірми;

4) обґрунтування показників та системи преміювання співробітників.

Оплата праці кожного працівника незалежно від виду діяльності визначається його особистим внеском з урахуванням кінцевих результатів роботи підприємства, регулюється податками і не обмежується максимальним розміром. Поряд з цим кожному працівнику має бути гарантований мінімальний розмір заробітної плати, нижче від якого за законодавством йому не мають права нараховувати платню. Через це в питанні організації оплати праці підприємству рідко надається повна самостійність.

На ДП “Промінь-Карпати” ведеться погодинна оплата праці керівників, спеціалістів та службовців, тобто така форма оплати праці, при якій заробітна плата працівнику відповідної категорії нараховується за встановленою тарифною ставкою або окладом за фактично відпрацьований робочий час. Погодинна форма виступає у вигляді почасової або почасово-преміальної системи оплати праці.

Інженерно-технічні працівники та працівники ремонтної служби одержують заробітну плату і премію згідно встановлених місячних ставок, затверджених директором підприємства.

Оплата праці робітників підприємства здійснюється за відрядно-преміальною системою, при цьому встановлений наступний порядок нарахування заробітної плати: на кожен вид продукції, що виготовляється підприємством, встановлюється норма виготовлення за робочу зміну, відрядна розцінка та премія. Відповідно розмір заробітної плати робітника прямо залежить від обсягу роботи, яку він виконує протягом місяця, і кількості продукції, яку виготовляє.

Загалом розміри заробітної плати і премії працівників ДП “Промінь-Карпати” залежать від збільшення обсягів виробництва, якості та організації праці.

Дані про динаміку заробітної плати ДП “Промінь-Карпати” у 2012–2014 рр. відображені в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3

Динаміка показників оплати праці ДП “Промінь-Карпати”

Назва показників Од. вим. 2012 р.   2013 р. 2014 р. (прогноз)
Фонд оплати праці тис. грн. 847,0 1157,0 1335,0
в т. ч. ІТР та службовці робітники тис. грн. 192,0 655,0 263,0 894,0 301,0 1034,0
Середньомісячна заробітна плата грн. 1238,0 1891,0 2270,0
Питома вага оплати праці ІТР та службовців в загальному ФОП % 4,4 4,4 4,4
Виробництво на одного працівника тис. грн. 66,93 93,32 100,7

Як видно з таблиці 2.3., фонд оплати праці ДП “Промінь-Карпати” характеризується тенденцією до зростання. Зокрема у 2013 р. фонд оплати праці підприємства зріс на 310 тис. грн. або 36,6% порівняно з 2012 р., а в 2014 р. зросте, як заплановано, на 178 тис. грн. або 15,4% порівняно з 2013 р. та на 488 тис. грн. або 57,6% порівняно з 2012 р. Відповідно зростає і середня заробітна плата на підприємстві – на 653 грн. або 52,7% у 2012 р. і на 379 грн. або 20% у 2014 р. Варто відзначити позитивну тенденцію щодо зростання продуктивності праці на ДП “Промінь-Карпати”: з 66,93 тис. грн. на особу у 2011 р. до 93,32 тис. грн. на особу у 2013 р. і, як прогнозується, до 100,7 тис. грн. на особу у 2014 р.

Ґрунтовний аналіз виробничої діяльності ДП “Промінь-Карпати” дозволив узагальнити основні техніко-економічні показники розвитку підприємства, що відображено в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4

Основні техніко-економічні показники діяльності ДП “Промінь-Карпати”

Основні показники 2012 р. 2013 р. 2014 р. (прогноз) 2012 р. до 2013 р., % 2014 р. до 2013 р., %
Обсяги товарної продукції в діючих цінах станом на 1.01.2013 р., тис. грн. 3346,4 4759,4 5440,0 142,2 114,3
Реалізація продукції, тис. грн. 3314,0 5168,0 5600,0 155,9 108,4
Потужність підприємства, т/д 0,14 0,20 0,30 142,9 150,0
Використання виробничих потужностей, % 90,4 91,5   101,2 109,3
Прибуток до оподаткування, тис. грн. -404,0 34,0- 45,0- 1288,2 132,4
Чистий прибуток, тис. грн. -404,0 27,0- 41,5 1596,2 153,7
Створення нових робочих місць, од.       300,0
Фонд заробітної плати, тис. грн. 847,0 1157,0 1335,0 136,6 115,4
Середньомісячна заробітна плата, грн. 1238,0 1891,0 2270,0 152,7 120,0
Середньорічна чисельність працюючих, чол.       102,0 105,9

Виходячи зі значень основних техніко-економічних показників виробничої діяльності ДП “Промінь-Карпати”, поданих в таблиці 2.4., можна зробити наступні висновки:

1. Спостерігається тенденція щодо зростання виробничих потужностей ДП “Промінь-Карпати” з виробництва меблів. Так, добова потужність підприємства зросла з 0,14 т. на добу у 2012 р. до 0,2 т. у 2013 р., прогнозні дані на 2014 р. ще більш оптимістичні – 0,3 т. на добу. Відповідно зростає й рівень використання виробничих потужностей підприємства: з 90,4% у 2012 р. до 91,5% у 2013 р. і 100% у 2014 р., що дозволяє збільшувати обсяги виробництва продукції.

2. Дані таблиці підтверджують позитивну динаміку обсягів реалізації продукції ДП “Промінь-Карпати”. Однак прибутку підприємство не отримало, що пояснюється високим рівнем собівартості реалізованої продукції і ростом адміністративних витрат і витрат на збут, що покриваються за рахунок прибутку.

У зв’язку з цим у найближчому майбутньому підприємству слід провести ряд заходів щодо оптимізації виробничих витрат, що дозволить покращити фінансові результати і підвищити рівень рентабельності виробництва.

3. На підприємстві спостерігається позитивна тенденція щодо створення нових робочих місць і збільшенням чисельності працюючих, окрім цього зростає рівень оплати праці, що в свою чергу приводить до росту фонду заробітної плати.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 734 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1509 - | 1313 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.