Лекции.Орг


Поиск:




Землетруси




Землетрус – це сильне коливання земної кори, викликане тектонічними причинами. Гіпоцентр – місце у літосфері, де зсуваються гірські породи. Епіцентр – точка на поверхні землі, що знаходиться прямо над гіпоцентром.

Коливання земної кори передаються сейсмічними хвилями. Найсильніші вони в гіпоцентрі. З віддаленням від нього хвилі слабшають. Основними характеристиками землетрусів є: глибина осередку; магнітуда; інтенсивність енергії на поверхні землі.

Глибина осередку землетрусу зазвичай перебуває в межах від 10 до 30 км, в деяких випадках вона може бути значно більша. Магнітуда характеризує загальну енергію землетрусу і є логарифмом максимальної амплітуди зміщення ґрунту в мікронах, яка вимірюється за сейсмограмою на відстані 100 км від епіцентру. Магнітуда за Ріхтером вимірюється від 0 до 9 балів. Інтенсивність - це показник наслідків землетрусів, який характеризує розмір збитків, кількість жертв та характер сприйняття людьми психогенного впливу.

Землетруси переважно бувають у вигляді серії поштовхів, головний з яких має найбільшу магнітуду. Сила, число та тривалість поштовхів суто індивідуальні для кожного землетрусу. Тривалість поштовхів переважно досягає декількох секунд. Помітний струс поверхні землі від головного поштовху триває від 30 до 60 с, або навіть до 3-4 хв. Більш слабкі поштовхи можуть тривати з інтервалами в декілька діб, тижнів, місяців та навіть років.

Таблиця визначення сили землетрусу за шкалами Меркаллі і Ріхтера

ШКАЛА МЕРКАЛЛІ ШКАЛА РІХТЕРА
I. Не відчувається людьми  
II. Відчувається людьми на верхніх поверхах будинків  
III. Відчувається в будинках: підвішені предмети гойдаються 2,5-3
IV. Рухаються двері і вікна, дзенькотить скло 3,5
V. Відчувається зовні; з'являється рябизна на поверхні рідини 4-4,5
VI. Відчувається усіма: втрата рівноваги людьми, що йдуть, розбивається скло, розтріскується штукатурка, дзвонять дзвони  
VII. Людині важко встояти на ногах, ламаються меблі, починають руйнуватися низькоякісні будівлі 5,5-6
VIII. Часткова руйнація будівель, падіння труб, карнизів, пам'ятників, поява тріщин у землі 6-6,5
IX. Загальна паніка, серйозні руйнації будівель, розриви трубопроводів під землею, значні тріщини в землі  
X. Руйнація більшої частини будівель, великі оповзні, колії незначно відхиляються 7,5-8
XI. Колії сильно відхиляються, підземні трубопроводи виходять цілком із ладу 8-8,5
XII. Майже повна руйнація будівель, рух великих мас скельних порід, різноманітні предмети літають у повітрі  
       

 

У світі реєструється майже 150 тис. земле­трусів на рік, із яких майже 1000 мають руйнівну силу.

Попередженням про землетрус може служити поведінка тварин у години, що передують сейсмічному катаклізму: тварини виявляють занепокоєння, якщо їх закрити, стають збудженими і хочуть вийти.

Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу:

1. Зберігайте спокій.

2. Перебуваючи у приміщенні, слід негайно зайняти безпечне місце (отвори капітальних внутрішніх стін, кути, утворені ними, під балками каркасу, під несучим колонами, біля внутрішньої капітальної стіни, під ліжком чи столом). Найчастіше завалюються зовнішні стіни будинків. Необхідно триматися подалі від вікон та важких предметів, які можуть перекинутися чи зрушити з місця.

3. Безпечніше перечекати поштовх там, де він вас застав, і, лише дочекавшись його закінчення, перейти у безпечне місце.

4. Перебуваючи всередині багатоповерхового будинку, уникайте ліфтів чи сходів.

5. Після припинення поштовхів потрібно терміново вийти на вулицю, відійти від будівель на відкрите місце, щоб уникнути ударів уламків, які падають.

6. Перебуваючи в автомобілі, що рухається, слід повільно загальмувати подалі від високих будинків, мостів чи естакад. Необхідно залишатися в машині до припинення поштовхів.

7. Опинившись у завалі слід не панікувати, при необхідності надати першу допомогу собі, а також тим, хто її потребує. Важливо подбати про встановлення зв'язку з тими, хто перебуває зовні завалу (голосом, стуком).

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-02-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 562 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Слабые люди всю жизнь стараются быть не хуже других. Сильным во что бы то ни стало нужно стать лучше всех. © Борис Акунин
==> читать все изречения...

584 - | 549 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.