Лекции.Орг


Поиск:




Особливості надання транспортних послуг




Торгівля товарами і торгівля послугами тісно пов'язані між собою. При посгачанні за глірдоч і'иварів иа-дасгься все більше послуї, починаючії з аналізу ринків і закінчуючи транспортуванням товарів. Міжнародна статистика падас обмежен' відомості про структуру світової торгівлі послугами. Міжнародний Валютний Фонд підрозділяє що торгівлю тільки на чоінрн види -фрахт, інші транспортні послуги, туризм га інші послуги, питома вага яких складає близько 50%. Сьогодні транспортні послу, на галузь економіки, яка динамічно розвивається.

Міжнародний транспорт — послуги усіх видів транспоргу (морського, трубопровідного, повітряного, наземного, річковою і космічно­го). що робляться резнденгамн однієї країни

Транспортні послуги різняться в залежності від:

· виду транспорту: водний (морський, річковий): наземний:

· (залізничний і автомобільний повітряний, трубопровідний)

· предмета транспортної операції

· транспортної характеристики товарів сухої, насипної (зерно, цемент)

· періодичності перевезення (регулярні і нерегулярні,):

· порядку проходження кордону (перевантажувальні і безвантажні):

· виду транспортно-технологічної системи (контейнерна, пором­на, ліхтерна та ін.):

· виду повідомлення (пряме, непряме та ін.).

Зазвичай, процес доставки говару в міжнародній горі їв.и вклю­чає: його перевезення від внутрішнього пункт виробництва до прикордонного пункту (порту) країни-експортера; міжнародне транзитне або морське перевезення від пункіу країни-сксноргера До прикордонною пункту (порту) країни-імпортера (якщо між да­ними країнами не встановлена заі альна суходольна межа): транс-поріування від прикордонною пункту країни - імпортера до внутрішньої до пункту споживання товару.

Транспортні операції вважаються міжнародними, якщо вони повязанні з переміщенням зовнішньо торгівельних вантажів на зовнішніх, відносно країни-продавця і країни-покупця, ділянках мар­шруту перевезення.

Питання транспортних операцій потребує розгляду ще одного важливого аспекту, що стосується діяльності транспортних органі­зацій, а саме транспортних витрат. Транспортні витрати — усі вит­рати доставки товару від продавця до покупця, що включають вартість фрахту, страхування, навантаження/розвантаження, упа-ковку/розпаковку та інші супутні витрати.

Вплив транспортних витрат на міжнародну торгівлю вияв­ляється в наступному:

> вони призводять до зниження обсягів торгівлі (як експорту, так і імпорту), рівня спеціалізації країн а, отже, розмірів виграшу від торгівлі;

> вони перешкоджають повному вирівнюванню вартості чинників виробництва між торгуючими країнами відповідно до теореми Хекшера — Оліна — Самуельсона;

> вони обумовлюють зміни в територіальному поділі праці, у розміщенні підприємств і галузей;

> розподіл транспортних витрат між торгуючими країнами зале­жить від еластичності попиту і пропозиції товару по цінах: чим нижче еластичність попиту в країні, яка імпортує, тим більшу частку транспортних витрат вона сплачує; чим менше елас­тичність пропозиції товару в країні, що експортує, тим більшу частку транспортних витрат вона сплачує. Розрахунки транспортних витрат безпосередньо впливають на прийняття рішень про територіальне розміщення виробництв. Оскільки транспортні витрати входять у витрати виробництва, во­ни враховуються як експортерами, так і імпортерами при прий­нятті рішень про те, де створювати ті чи інші підприємства або навіть галузь.

З погляду територіального поділу праіці виділяють:

> галузі, орієнтовані на ресурси — в основному видобувні галузі, у яких транспортні витрати на перевезення готової продукції значно нижчі, ніж на перевезення сировини, із якої вона виго­товляється. Оскільки кінцева продукція значно легше і дорожче сировини, такі галузі розташовуються в місцях знаходження природних ресурсів. Це головним чином гірничорудна, алюмі­нієва і хімічна промисловість.

> галузі, орієнтовані на ринок — галузі, у яких транспортні витра­ти на перевезення готової продукції вищі, ніж на перевезення си­ровини, з якої вона виробляється. Продукцію таких галузей називають «набираючою вагу». В основному це обробні галузі, що мають у своєму розпорядженні підприємства, які займають­ся зборкою поблизу ринків збуту, оскільки вартість перевезення частин для зборки нижча, ніж вартість перевезення готової про­дукції (автомобілебудування).

> вільно орієнтовані галузі — територіальне мобільні галузі, що не тяжіють ні до джерел ресурсів, ні до ринків збуту. Зазвичай, це галузі, що виготовляють дуже дорогу, але легку кінцеву про­дукцію, для якої вартість транспортування складає незначну ча­стку від ціни (електронні компоненти, коштовності). При виборі місця- розташування цих галузей головну роль відіграє мінімізація витрат виробництва, а не транспортних витрат. Наприклад, американські компанії, що продають комп'ютери, виго­товляють їх коїмпоненти, відправляють їх у Мексику, де комп'ютери збираються за допомогою дешевої мексиканської робочої сили, потім вони реекспортуються у США і продаються споживачам.

Отже, транспорт включає послуги усіх видів транспорту, що надаються резидентами однієї країни резидентам іншої країни. Транспортні витрати включають усі витрати по до­ставці товару від продавця до покупця. Вони призводять до зни­ження обсягів торгівлі, рівня спеціалізації країн і розмірів виграшу від торгівлі; перешкоджають повному вирівнюванню вартості чин­ників виробництва між торгуючими країнами; обумовлюють зсуви в територіальному поділі праці — виділяються галузі, орієнтовані на ресурси, на ринок, і вільно орієнтовані галузі. Розподіл транс­портних витрат між торгуючими країнами залежить від еластич­ності попиту і пропозиції товару за цінами.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-05-08; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 711 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

827 - | 749 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.