Лекции.Орг


Поиск:




Земські Собори: склад, компетенція




Земськими соборами називалися станово-представницькі установи, що існували з середини ХVI до кінця ХVII ст. Подібного роду установи були характерні для багатьох європейських держав, які пройшли етап станово-представницької монархії. Вперше вони виникли в 1188 році в Леоні і Кастилії, в 1218 рік у Каталонії, в 1254 в Португалії, в 1265 в Англії, в 1274 в Арагоні. В Іспанії ці представництва називалися кортесами, в Англії - парламентом, у Франції та Нідерландах - провінційними і Генеральними штатами, в німецьких князівствах - ландтагами, в Польщі і Чехії - сеймами. На Русі подібні установи отримали найменування Земських соборів. Характерно, що іноземні посли, повідомляючи своїм урядом про скликання в Москві того чи іншого собору, називали їх на свій лад: англійці - парламентом, поляки - сеймом.

Склад Земських соборів

Вважалося, що Земські собори уособлював собою "всю землю". Насправді на Земських соборах було представлено далеко не все населення Росії (те ж саме спостерігалося в західноєвропейських представницьких установах). У земських соборах брали участь: Боярська дума

(У повному складі)

Освячений собор

(Вищі церковні ієрархи)

Виборні від службових людей "по батьківщині"

(Дворян московських, наказовий адміністрації, городового дворянства)

Виборні від службових людей "по приладу"

(Стрільців, пушкарів, козаків і т.д.)

Виборні від вітальні і полотняною сотні

Виборні від посадского населення

(Чорних сотень і слобод)

Переважна більшість населення, тобто селяни була позбавлена ​​права станового представництва. Правда, на соборі 1613 р. були присутні виборні від "повітових людей". Історики досі гадають, яку категорію населення вони представляли? Імовірно, це були виборні від чорносошну, тобто особисто вільних селян. З іншого боку, вони представляли Коломенський і Тульський повіту, де до початку століття вже не було вільних від кріпосної залежності селян. У всякому випадку селяни, вільні або власницькі, за всю історію соборів призивалися на них лише одного разу в період загальнонаціональної кризи.

Собори відрізнялися за кількістю учасників. На соборі 1566 р. було 374 чоловік, на соборі 1598 - більше 450. Найбільш представницьким був Земський собор 1613 р. - за різними підрахунками від 500 до 700 осіб. Як відбувалися вибори на собори? Скликаючи перший собор в 1550 р, Іван Грозний наказав зібрати "свою державу з міст всякого чину". У 1613 р. ватажки другого ополчення закликали на раду до Москви "міцних і розумних" людей. У наступні десятиліття царські укази майже в тих же виразах скликали на собори "кращих людей, добрих, розумних і постоятельних". Члени Боярської думи і вищі церковні ієрархи не обиралися, беручи участь у соборах за своїм званням. Норми представництва від службових людей і інших станів встановлювалися окремо для кожного собору. Приміром, на собор 1648-49 рр.. обиралися від кожного чину московського (стільникові, стряпчих, дворян московських, мешканців) - по дві особи, від великих міст - по два дворянина, від малих - по одному. Служиві люди "по приладу" у столиці посилали виборних від полків, в провінції - від міст і повітів. Від купецької верхівки на собор слід делегувати трьох гостей і по дві особи від вітальні і суконної сотень. Від посадского населення Москви по одній людині від кожної чорної сотні. Від провінційного посадского населення - по одній людині від міста. Однак ні на цьому соборі, ні на інших соборах ніколи не вдавалося витримати встановлену норму представництва. Списки учасників собору свідчать, що одні повіти і міста були представлені більше, інші - менше, а значна частина не була представлена ​​зовсім.

Вибори відбувалися в повітових містах на сходах в з'їжджаючи хаті під наглядом місцевих воєвод. Активність виборців була різною, високою - під час патріотичного піднесення 1612-1613 рр.. і досить низькою в наступний період, коли участь у соборі сприймалася як тяжка повинність, від якої намагалися ухилитися. Нерідко траплялося, що воєводам по кілька разів доводилося скликати сходи служивих людей з-за відсутності потрібно кількості учасників. З іншого боку, відомі випадки цієї передвиборної боротьби в повітах, коли "молодшого" і "старші" люди висували різних кандидатів або коли місцеві дворяни з приводу виборів вступали в конфлікт з воєводою. "Виборний список", підписаний учасниками сходу, передавався воєводі, який направляв виборних у Розрядний наказ, де перевірялася правильність виборів. В. О. Ключевський приводив курйозний випадок, коли один воєвода, якому було наказано послати на собор двох кращих посадських людей, відписав, що в його місті всього лише троє посадських, та й ті худі і бродять проміж двір, своєю волею призначив представляти посад людей з інших станів, за що отримав догану від дяка Разрядного наказу: "не йому воєводі вибрати, і за те його засудити набагато; та він же воєвода здуру, повз посадських людей надіслав до їх місце сина боярського та гармаша"





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-05-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 494 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наглость – это ругаться с преподавателем по поводу четверки, хотя перед экзаменом уверен, что не знаешь даже на два. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1123 - | 871 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.