Лекции.Орг


Поиск:




Функції та життєвий цикл громадської думки. Вивчення громадської думки




Можна виділити кілька основних функцій громадської думки. Вони різняться в залежності від характеру взаємодії думок тих чи інших соціальних інститутів або окремих осіб, від характеру впливу, від змісту висловлюваного думки, від його форми. Для громадської думки характерні наступні функції: експресивна (у більш вузькому сенсі - контрольна), консультативна, директивна.

Експресивна функція - найширша за своїм значенням. Громадська думка завжди займає певну позицію по відношенню до будь-яких фактів і подій у житті суспільства, діям різних інститутів. Ця особливість надає даному феномену характер сили, що стоїть над інститутами, що оцінює і контролює діяльність інститутів та окремих індивідів. Володіючи тільки однієї моральної владою, громадська думка буває вельми ефективно за своїми результатами.

Друга функція - консультативна. Громадська думка передбачає вироблення напрямів, способів вирішення тих чи інших проблем. Прислухаючись до цих порад, лідери, групи, організації змушені коректувати рішення, методи управління.

Директивна функція громадської думки в тому, що громадськість виносить рішення по тих чи інших проблем соціального життя, які мають імперативний характер, наприклад, волевиявлення народу під час виборів. Залежно від змісту суджень, сформованих громадськістю, думка може бути оцінним, аналітичним, конструктивним і регулятивним. Оціночна думка висловлює ставлення до тих чи інших проблем або фактам. У ньому більше емоцій, ніж аналітичних висновків, умовиводів. Аналітичне і конструктивне громадську думку тісно пов'язані між собою: прийняття якого-небудь рішення вимагає глибокого і всебічного аналізу, для чого необхідні елементи теоретичного мислення, а часом і напруженої роботи думки. Але за своїм змістом аналітичне та конструктивне думки не збігаються. Сенс регулятивного громадської думки полягає в тому, що воно виробляє та впроваджує певні норми суспільних відносин і оперує цілим склепінням не писані законом норм, принципів, традицій, звичаїв, традицій і т. д. Звичайно воно реалізує той кодекс правил, який закріплений у моральному свідомості людей, груп, колективів. Громадська думка може також виступати у формі позитивних чи негативних суджень.

На думку американських вчених, життєвий цикл громадської думки включає в себе п'ять стадій.

1. Визначення питання. Активні і особливо зацікавлені групи піднімають питання - наприклад, протест проти забруднення навколишнього середовища. У цих груп немає формальної влади, але вони стимулюють висловлювання «на злобу дня» у ЗМІ. Візуальні можливості телебачення використовуються в тих випадках, коли активісти влаштовують акції протесту і демонстрації.

2. Залучення лідерів громадської думки. Через освітлення з боку ЗМІ питання представляється до оцінки громадської думки і люди дізнаються про нього. Лідери громадської думки починають обговорювати питання.

3. Поінформованість публіки. Зі зростанням обізнаності публіки питання стає предметом громадських дебатів і широко висвітлюється в ЗМІ. Питання спрощується в ЗМІ до формулювання «вони проти нас».

4. Залучення уряду / регулюючих органів. Суспільний консенсус починає формувати будь-яке рішення, при цьому з'являється потреба в діях уряду.

5. Рішення. Стадія рішення починається, коли люди, наділені повноваженнями (виборні посадові особи), складають проект законодавчої ініціативи або інтерпретують існуючі правила та законодавчі норми, роблячи заяву. Приймається рішення. Однак якщо деякі групи залишаються незадоволені, цикл може повторитися.

Для PR-спеціаліста надзвичайно важливо мати уявлення про те, чому і як саме люди спілкуються між собою, звідки береться і як формується громадська думка, як утворюються ті чи інші групи громадськості. Це дозволяє зрозуміти, як краще впливати на громадську думку, з'ясувати, чому люди роблять саме так, а не інакше.

У більшості випадків PR-спеціалісти можуть користуватися даними опитувань громадської думки, постійно публікуються в засобах масової інформації, а в разі необхідності купувати таку інформацію в комерційних організаціях, що проводять соціологічні дослідження.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 525 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Логика может привести Вас от пункта А к пункту Б, а воображение — куда угодно © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

786 - | 787 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.