Лекции.Орг


Поиск:




Етапи створення та діяльності проектної команди




Зазвичай проектна команда переживає п'ять стадій свого розвитку, починаючи з етапу формування і завершуючи розформуванням команди в зв'язку з завершенням проекту, рис. 4.1.

 

 
 

 


Рисунок 4.1 - Етапи створення та розвитку проектної команди

 

На першому етапі відібрані до складу команди виконавці ще слабо знайомі й не впевнені один в одному. Вони недостатньо добре усвідомлюють спільність завдань, необхідність тісного контакту та взаємодії, не пройняті командним духом і не виступають як єдине ціле. Особисті відчуття та переживання працівників зосереджені довкола проблем, пов'язаних з визначенням їхнього місця в команді та місця самої команди всередині фірми. Домінуючими питаннями, які хвилюють працівників на цьому етапі, є такі:

- чи почуваю я себе членом команди?

- чи підходжу я для роботи в команді?

- хто ставиться до мене добре, а хто погано?

Взаємовідносини в команді на цьому етапі сконцентровані довкола таких питань:

- хто має найбільший вплив?

- чи можуть виникнути не тільки ділові, але й дружні стосунки?

- хто з ким взаємодіє?

- що важливіше - належність до команди чи до відділу?

- чи існує конфлікт між тимчасовими функціями та постійною роботою?

- чи підтримує проект керівництво фірми?

На цьому етапі проект-менеджер має докласти значних зусиль для подолання психологічних проблем, якомога швидшої адаптації працівників та об'єднання команди довкола основної мети проекту.

В ході наступного етапу вирішуються завдання налагоджування співпраці і взаємодії між членами команди. На цій стадії проявляються певні розбіжності у поглядах членів команди стосовно підходів та методів роботи. Загальні проблеми цього етапу можна окреслити наступним чином:

- "борсання" без просування вперед;

- взаємне перекладання повноважень і відповідальності;

- зіткнення характерів (владолюбних учасників, неформальних лідерів, "мильних бульбашок", ледарів тощо);

- суперечки з будь-якого приводу або, навпаки, схвалення будь-яких дій та пропозицій без заперечень.

Проте поступово, в разі вмілого керівництва на основі загальних цінностей і норм, у команді формуються ділові та дружні відносини, а також конструктивні неформальні групи, визначаються ролі членів команди, формується сприятливий психологічний клімат.

Етап нормального функціонування розпочинається після подолання суперечок та конфліктів. Кожний член команди усвідомив свою роль і місце в колективі, де він працюватиме протягом життєвого циклу проекту. На двох перших етапах у групі формується командне почуття, що вкрай необхідно для досягнення мети. Це створює підґрунтя для продуктивної роботи команди. Третій етап - найтриваліший і найрезультативніший для проекту, і проект-менеджер повинен використовувати продуктивну роботу команди максимально.

На етапі реорганізації проект-менеджер змінює кількісний і якісний склад команди з кількох причин: внаслідок зміни обсягу і виду робіт, заміни деяких працівників через їхню непридатність, залучення нових фахівців, запрошення тимчасових експертів тощо.

Після завершення проекту команду розформовують. При цьому можливі дві ситуації. У разі ефективності проекту й відповідної мотивації члени команди відчувають задоволення від своєї роботи і сповнені бажання працювати разом і далі. Як правило, проект-менеджер, розпочинаючи новий проект, запрошує в команду людей, з якими ефективно реалізував попередній проект. У разі краху проекту члени команди залишають її з почуттям моральної незадоволеності. Завдання менеджера - домагатися першої ситуації, тобто створити ефективну команду.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 435 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лаской почти всегда добьешься больше, чем грубой силой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

943 - | 876 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.