Лекции.Орг


Поиск:




Особливості проведення експертизи імпортних кави і какао-бобів




Для проведення експертизи, в залежності від розміру партії, призначається один експерт або бригада, якою керує старший експерт. Старший експерт зобов’язаний: при необхідності скла­сти графік роботи експертів на кожну зміну на час проведення експертизи; ознайомитись з технічними умовами контракту (або зразками закупленого товару) і з супровідними документами: коносаментами (накладними), вантажним планом, специфі­кація­ми, сертифікатами про якість та іншими; вимагати від замовника зручного для проведення експертизи приміщення, ваги з комп­лектами гир, необхідну кількість підсобних робочих, спеціальні щити, які запобігають впливу вітру.

При визначенні кількості пред’явленого товару експерт веде облік кількості розвантажених місць.

При визначенні якості пред’явленого товару експерт на ос­но­ві товарно-супровідних документів проводить розрахунок кіль­кості місць, з яких необхідно взяти виїмки, веде фактичний облік взятих у процесі експертизи і об’єднаних у вихідний зра­зок виїмок, виділяє з вихідного зразка середній зразок і про­водить його аналіз. При закінченні роботи експерт складає акт.

При визначенні кількості пред’явленої кави або какао-бобів проводиться підрахунок місць та їх зважування на відповідних справних вагах. Ваги і гирі повинні мати клеймо з терміном клеймування, який встановлений для них. Перед зважуванням експерт перевіряє вагу універсальних площадок, сіток або ін­шо­го такелажу. Результати визначення кількості розвантаженого товару – кількість місць, вага брутто разом з такелажем, вага такелажу, вага брутто за мінусом ваги такелажу – записуються в специфікаціях; у них вказується також дата розвантаження, змі­на, найменування пароплаву (номер ешелону), номер трюму (ва­гону), марка товару (або коносамент), прізвище експерта. Пе­реважування і підрахунок аварійних місць проводиться окремо.

Для визначення середньої ваги одиниці товару за згодою із замовником експертизи з різних місць партії відбирають від 1 до 5 % місць з повноцінним упакуванням, потім тару звільняють від продукту, зважують і проводять розрахунки. Середній зразок виділяють з вихідного зразка, який складається з виїмок. Відбір виїмок проводиться на складі замовника експертизи або під час вивантаження товару з судна (вагону) не менше, ніж від 10 % однорідної партії, взятих з різних місць з непорушеною упа­ков­кою інофірми, з трьох шарів кожного мішка (зверху, зсередини і знизу). Виїмки кави відбирають мішечним щупом, какао-бобів – спеціальним щупом великого діаметру, який не повинен пору­шу­вати цілісність тари і бобів. Виїмки какао-бобів можна від­бирати під час пересипання вмісту виділених для експертизи мі­ш­ків. Виїмки відбираються у відповідності з попередньо скла­деними розрахунками. Усі відібрані виїмки об’єднують в вихід­ний зразок, який складається з кожної однорідної партії окремо. Вага його повинна бути не менше 20 кг. Середній зразок виді­ля­ється з вихідного зразка до 2 кг для кави і до 4 кг – для какао-бобів. Отриманий вихідний зразок ділиться на дві рівні частини, кожна розміщується в чисту суху тару, герметизується, етике­ту­ється (з відповідними даними) і пломбується. Одна частина піддається товарознавчому аналізу експертом і лабораторією від­ділення ТПП, друга частина передається представнику замов­ника експертизи на зберігання. Вага середнього зразка та їх кількість можуть бути збільшені на вимогу замовника експер­ти­зи. Експерт складає акт відбору зразків, який додається до акта експертизи. Середні зразки кожної партії досліджуються окремо за показниками, передбаченими технічними умовами контракту.

Аналіз кави проводиться за такими показниками: зовнішній вигляд і колір зерен, запах, кількість дефектів в середньому зра­зку і розмір зерен (для пароплавних партій), якість обжарю­ван­ня, смак і аромат при опробуванні «в чашці», вологість, наяв­ність хлоридів. Показники якості кави визначаються методами, вказаними в нормативних документах, рекомендованих замов­ни­ком експертизи.

Оцінка якості какао-бобів проводиться органолептичними методами за показниками: форма, колір, запах, характеристика оболонки (какао-вели), смак, калібр (вага 100 штук бобів або кількість бобів в одиниці ваги), наявність ламаних бобів, сто­рон­ні домішки, визначення кількості бобів з зовнішніми і внут­рішніми дефектами. Крім того, лабораторним способом визна­ча­ють вологість, кислотність, вміст жиру.

Метою експертизи аварійних місць кави і какао-бобів є ви­значення ступеня втрати якості. Аварійні місця пред’являються згідно з актом-сповіщенням або комерційним актом. Експертиза проводиться в складах порту або отримувача вантажу. При цьому перевіряються умови зберігання аварійного вантажу. Екс­пертиза проводиться за окремою заявкою. Місця пред’явля­ють­ся окремо за видами дефектів. До початку експертизи експерт знайомиться з документами: актом-сповіщенням, який скла­де­ний в порту (для пароплавних партій), або комерційним актом (для вагонних партій). Пред’явлені аварійні місця піддають ретельному зовнішньому огляду, відмічають на тарі наявність слідів, які є наслідком відпотівання, забруднення, підмокання водою, рідкими нафтопродуктами, визначають ступінь підмо­кан­ня і в зв’язку з цим всю партію піддають розсортуванню. Ви­значення якості аварійних місць проводиться шляхом суцільної або вибіркової перевірки, для чого відбирають середній зразок для кави – не менше 1 кг, для какао-бобів – не менше 2 кг. Ана­ліз середнього зразка проводять за показниками: вміст во­логи, прілих, пліснявих і зіпсованих бобів внаслідок підмокання (забруднення), наявність хлоридів (за наявністю хлоридів екс­перт визначає, якою водою підмочений товар – забрудненою або конденсованою), смак і аромат при опробуванні «в чашці» після відділення прілих, пліснявих і зіпсованих зерен (для кави).

Процент знижки (ціни) кави і какао-бобів аварійних місць встановлюється тільки на прохання зовнішньоторгового об’єд­нання і дефектні місця оформляються окремим актом експер­ти­зи. В інших випадках слід вказувати в акті тільки відповідність або невідповідність якості умовам контракту з поясненням причин псування товару. Кава і какао-боби, що мають пліснявий затхлий запах і запах нафтопродуктів, які не можуть бути усу­нуті при сортуванні місць, підлягають зниженню на 100 %, так як такий товар не знаходить використання [11, 28, 52, 58, 73, 77].

Питання для самоконтролю

1. Особливості приймання крохмалю, цукру, меду і конди­тер­ських виробів.

2. Правила відбору проб крохмалю, цукру, меду і кондитер­ських виробів.

3. Вимоги до якості крохмалю, цукру, меду і кондитерських ви­робів.

4. Методика визначення окремих показників якості.

5. Правила ідентифікації крохмалю, цукру, меду і кондитер­ських виробів.

6. Дефекти крохмалю, цукру, меду і кондитерських виробів.

7. Правила ідентифікації крохмалю, цукру, меду і кондитер­ських виробів.

8. Пакування, маркування, транспортування, зберігання.

9. Особливості проведення експертизи імпортних кави і какао-бобів.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 505 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Логика может привести Вас от пункта А к пункту Б, а воображение — куда угодно © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

785 - | 786 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.