Лекции.Орг


Поиск:




Заступник міністра економіки України




Я взяв слово не тільки тому, що В. І. Лисицький звинувачував у тому, що в Україні немає Міністерства економіки. За великим рахунком, я погоджуюсь з Віктором Івановичем. Хотілося б повернутися до нашої проблематики. Навіть, якщо немає Мінекономіки, є Україна. Необхідно докласти зусиль, щоб мінімізувати цю кризу.

Які у нас прогнози? Прогнозувати майбутнє — невдячна справа, а не прогнозувати - неприпустима безвідповідальність. Світовій фінансовій кризі вже два роки. Почалося все з фінансового центру світу - з США. Аналогічної цій кризі не було за всі роки. Чому? По-перше, в цій кризі є об’єктивна і суб’єктивна складові. Об’єктивна полягає в тому, що співпали цикли трьох криз. Перший – кон’юнктурний п’ятирічний цикл, другий – цикл відтворення (десять років), третій - виробнича криза (теорія «великих хвиль», п’ятдесят років). По-друге, є штучна складова. Фінанси - це сфера, яка обслуговує реальний сектор економіки. Криза, в першу чергу - в нашій свідомості, в моделях, в системах, в підходах та в ідеології, призвела до перевиробництва у грошовій системі, і гроші вже почали «робити» гроші. Вони відірвалися від реального сектора економіки. Ця криза показує, що в економіці споживання треба поставити крапку. Потрібні нові підходи. Тому, що не лише людство, а біосфера планети не справляється з цим навантаженням. Далі так не можна.

Якщо епіцентром є криза в США, чому їхні індекси впали лише на 25 %? А, наприклад, України, яка знаходиться на периферії - на 80 %? Наш індекс ПФТС - 222 одиниці. Суть цієї кризи полягає в тому, що там є «підводна течія». Основний задум полягає в тому, що треба віртуальну вартість, яку представляють ці гроші чи деривативи, поміняти на реальну. Якби ми розплющили очі, зробили крок назад, а Міністерство і наш уряд забезпечили заходи безпеки, можна було б набагато мінімізувати цю кризу.

Що ж таке рецесія? Економічною теорією визначено, що це, коли протягом двох звітних кварталів відбувається падіння виробництва та зростання цін. Сама криза передбачає шість фаз. Вона спрацьовує тоді, коли настає виклик економічній системі. Ризик і загроза виводять її зі стану рівноваги.

Повернімося до вітчизняної економіки. Я вважаю, що пріоритетом номер один є забезпечення національної безпеки держави. Економічна безпека є матеріальною основою. Не вирішивши цю проблему, не можна буде забезпечити інші (екологічну, енергетичну, продовольчу і т. д.).

Економіка - точна наука. Цикли включають стадію падіння. Зростання не може бути постійним. Діє об’єктивний закон, який називається законом циклічності, ритмічності і періодичності. Потрібно це передбачати. У 2007 році зростання ВВП було 107,9 %, 2008 рік ми закінчили зі зростанням 102,1 %. Багато це, чи мало? Пересічний громадянин скаже: якщо більше нуля – значить, добре. Вчений скаже, що, за законом Оукена, рівень економічного зростання має бути 102,7 %.

Подивимося в динаміці. Соціально-економічна система — це складна система. Головне подивитись не статистичні дані, а параметри та тенденції. Візьмімо 1990 рік за базу. Станом на 1.01.2009 р. його рівень досягнутий на 72,4 %. Україна ще не вийшла з дна. Тобто, ми ще не вийшли з цієї кризи.

Що таке криза? Під час кризи ми бачимо те, чого не можна побачити, коли йде нормальне економічне зростання. Ми побачили, що потрібно робити, щоб кризи не було. Ми побачили структурні диспропорції. По-перше, це розрив товарно-грошових потоків із товарно-грошовою масою, між нагромадженням, виробництвом і споживанням.

Три складові забезпечують безпеку. Першою умовою є політична стабільність. У нас в політиці – «лебідь, рак і щука». Світ сьогодні знаходиться на рівні глобального протистояння. Я вам назву чесно і відверто ще один вихід з кризи - це світова війна. Якщо подивитися фазу розширення, проаналізувати історію США, які є центром криз, то весь їх історичний цикл це пояснює. Оборонні витрати збільшилися в 2,6 разу, в Російській Федерації за 10 років - в 6 разів. Глобальні країни готуються до зіткнення.

Друге, економічний розвиток. Ми бачимо, що у нас немає економічного зростання. Я вам зачитаю дані на 1 лютого. Кількість зареєстрованих безробітних збільшилась на 35,9 %, а вакантних місць за аналогічний період до попереднього року - зменшилась в 2 рази (на 59,1 %). Так само було сказано про рівень падіння у промисловості - 34,1 %.

Уряд, Верховна Рада зараз кажуть про фінансову кризу, щоб знайти причину і зняти з себе відповідальність. Не будемо дивитися на Америку, хоча у них не відбулося падіння, навіть до нуля. На 2009 рік планується 0,7 % (за даними МВФ). Наприклад, у наших сусідів Білорусії - зростання 1,2 %, в Азербайджані - 3,8 %, Узбекистані - 2,8 % і т. д. І не лише за рахунок нафти, а й за рахунок машинобудування. Може, подивимося і знайдемо причину в себе?

Третє - обороноздатність держави. Федеральний бюджет США за 2008 рік складає 2974 млрд доларів США, а оборонні витрати - 722,8 млрд доларів США. Світ сьогодні не став більш досконалим. Найголовніша диспропорція — між розвитком НТП і духовністю людини. Ми повинні її ліквідувати, щоб забезпечити мир. Україна за інтелектуальним потенціалом, посідала перше місце в світі. А це сьогодні - найбільший ресурс, що є важливішим за фінансовий. Сьогодні ми повинні знайти гідних людей, які розроблять ідеологію, політику, стратегію, доктрину, яких зараз, на жаль, немає. Як же без цього чекати успіхів? Вірю, що є люди, які можуть це зробити. Навіть такій супердержаві, як США, сьогодні потрібна допомога ідеями. Якщо вони знов будуть робити «перезавантаження» своєї економіки тими ж методами, якими вже це робили, то ця криза, цей «Титанік» може затягнути інші країни.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 360 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Бутерброд по-студенчески - кусок черного хлеба, а на него кусок белого. © Неизвестно
==> читать все изречения...

930 - | 972 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.