Лекции.Орг


Поиск:




Демографічна та продовольча проблеми




З середини XX ст. відбувається без­прецедентне зростання чисельності населення. З початку віку воно збільшилося з 1,7 млрд до 6 млрд чоловік. Нині щороку народжу­ється 130 млн чоловік, а помирає 50 млн. Причому 9/10 при­росту зумовлені демографічним вибухом у країнах Азії, Ла­тинської Америки, де злиденність і екологічна деградація вже дійшла крайніх меж. До кінця нинішнього століття жителі цих регіонів становитимуть 4/5 усього населення Землі.

За існуючими прогнозами, через 45 років населення планети подвоїться. Експерти не передбачають стабілізації населення світу і на позначці 10—11 млрд чоловік. Вона можлива лише на рівні 14 млрд чоловік (за прогнозами це буде десь у 2100 р.) Різниця між 10 і 14 млрд — межею кінцевої стабілізації насе­лення — має критичне значення для навколишнього середо­вища і для жителів Землі.

Зростання народонаселення світу за десять років еквівалентне всьому населенню Китаю, за рік — Мексики, за місяць — Нью-Йорка. Якщо цей рівень збережеться, то неможливо уявити, який удар буде завдано природі в наступному столітті.

Особливе обурення аргументом, що глобальному навколиш­ньому середовищу загрожує, головним чином, зростання насе­лення у слаборозвинутих країнах, висловлюють лідери цих країн. Але прогнозовані Фондом ООН з відтворення населення абсолютні цифри приголомшують. Наприклад, у Кенії, де зараз проживає 27 млн чоловік через тридцять років, за прогнозами, буде 50 млн. Населення Єгипту складає нині 55 млн чоловік, кожні чотири роки воно збільшується на еквівалент всього на­селення Ізраїлю, і через ЗО років там буде жити не менше ніж 100 млн чоловік. Нігерія, яка має 100 млн жителів уже сьогодні, через тридцять років отримає мінімум 300 млн. Всі ці країни вже гранично напружують свої природні ресурси, що загрожує цілісності екосистем, так що справді страшно подумати про вплив подвоєного населення, не кажучи вже про злиденний рі­вень життя цих "зайвих" багатомільйонних мас. Вже зараз нові епідемії — від холери і чуми до СНІДу — з'явилися у суспіль­ствах, вибитих із колії швидким ростом населення. В низці дер­жав і регіонів масовий голод із періодичного переріс у постійний, хронічний. Є реальна загроза, що в третє тисячоліт­тя людство може вступити з 1 млрд голодуючих і такою ж кіль­кістю безробітних, 1,5 млрд знедолених, котрі тяжко бідують. Адже загальне число людей, що перебувають на межі голодної смерті, вже нині коливається від 700 до 800 млн чоловік.

Пов'язана з таким рівнем приросту соціально-політична на­пруга загрожує розвалити соціальний порядок в багатьох кра­їнах зі швидким зростанням кількості населення. Це в свою чергу підвищує ймовірність війн за скудні природні багатства, наприклад, за воду. Так, всі 14 країн, залежних від Нілу, пе­реживають демографічний вибух. Поміж тим, сьогодні в його берегах тече не більше води, ніж у біблейські часи. Аналогіч­ним чином для всіх націй, залежних від ріки Іордан, харак­терне швидке зростання кількості населення, і суперечки за цей невеликий водний потік зараз починають збільшувати ту політичну, соціальну і релігійну напругу, яка здавна існує в цьому регіоні. Тигр і Євфрат породжують таку ж проблему — обмеженим водним ресурсам доводиться забезпечувати насе­лення декількох країн, яке зростає шаленими темпами.

Світове населення подвоюється менше ніж за півстоліття, а в слаборозвинутих країнах — кожні 25 років. Тяжко збагнути, скільки це потребує дров, енергії, сировини, як це вплине на ерозію грунтів, викиди парникових газів і т. п.

Де ж вихід? Стратегія глобального демографічного переходу до більш низького рівня зростання повинна передбачати нас­тупне:

1. Фінансування лікнепу. Головну увагу необхідно зосереди­ти на досягненні вищого рівня грамотності, особливо на під­вищенні освітнього рівня жінок. Варто їм тільки підняти свій інтелектуальний і соціальний статус, як вони самі стануть ви­рішувати, скільки мати дітей.

2. Розроблення ефективних програм зниження дитячої смертності і підтримання міцного здоров'я дітей. Певно, що найсильнішим "протизаплідним засобом" є впевненість бать­ків у тому, що їх діти виживуть. Низька дитяча смертність — значуща підстава для батьків вважати, що навіть у невеликій сім'ї діти доживуть до зрілого віку, продовжать генотип і за­безпечать батькам спокійну старість.

3. Гарантію повсюдної доступності засобів контролю за на­роджуваністю разом з інструкціями, що відповідають культур­ним особливостям населення.

Варто відзначити, що успіх може бути гарантованим лише за умови, коли всі відзначені аспекти розглядатимуться одноча­сно і з урахуванням їх взаємозв'язку. Всі умови повинні бути створені одночасно і зберігати при цьому стабільність — інколи протягом десятиліть. Приклад цього — штат Керала на півден­ному заході Індії. Знаходячись у тій частині світу, де населення нестримно зростає, Керала нагадує швидше Швецію, ніж роз-

ташований поряд Бомбей, адже населення стабілізувалося на нульовій позначці. На жаль, для слаборозвинутих країн — це явище виключне, а для індустріально розвинутих вже звичне, адже вони мають низький рівень народжуваності і смертно­сті та відносно стабільне населення. Так що між білим і ко­льоровим населенням зберігаються тенденції величезного пропорційного дисбалансу. І це також не може не турбувати.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 724 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1017 - | 836 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.