Лекции.Орг


Поиск:




Відповідальність за порушення бюджетного законодавства




Посадові особи, з вини яких допущено порушення бюджетного законодавства, несуть цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з законом.

Порушення бюджетного законодавства, вчинене розпорядником чи одержувачем бюджетних коштів, може бути підставою для притягнення до відповідальності згідно з законами України його керівника чи інших відповідальних посадових осіб, залежно від характеру вчинених ними діянь.

Заходи, яких вживають щодо розпорядників та одержув. бюдж. коштів за вчинені ними бюдж. правопоруш.:

1) застосув. адмін. стягнень до осіб, винних у бюдж. правопоруш. відпов. до закону;

2) зупинення операцій з бюдж. коштами.

Органи, що здійсн. казнач. обслугов. бюдж. коштів, несуть відповідальн. за:1) невикон. вимог щодо ведення бух. о. та склад. звітн. про викон. бюджетів;2) несвоєчасн. подання звітн. про викон. бюджетів;3) здійсн. витрат з перевищенням показників, затвердж. розписом бюджету;4) порушення в проц. контролю за бюдж. повноваж. при зарахув. надходжень бюджету та здійсненні платежів за бюдж. зобов'язаннями РБК відпов. до бюдж. асигнувань;5) недотрим. порядку казнач. обслуговув. ДБ і МБ.

Керівники органів, що здійсн. казнач. обслуговув. бюдж. коштів, несуть персональну відповід. у разі вчинення ними порушення бюдж. законода. та невикон. вимог щодо казнач. обслуговув. ДБ і МБ, встановл. БКУ.

У разі поруш.вимог БКУ та ЗУ «Про ДБ» щодо склад. відпов. бюджету в частині міжбюдж. трансфертів, дох. та видатків МБ, що врахов. при визначе.обсягу міжбюдж. трансфертів, Кабінету МУ, Голові Ради міністрів АРК, голові обласної, Київ. та Севастоп.міських держ. адміністрацій, голові рай.держ. адміністрації, голові викон. органу міської ради надається право протягом місяця з дня набрання чинності рішенням про бюджет АРК, обл. бюджет, бюджети міст Києва та Севастоп. звернутися до суду з одноч. клопотанням про невідкладне зупинення дії ріш. про відповідний МБ до закінчення судового розгляду справи. Рішення може бути оскаржено в органі, що його виніс, або в суді протягом 10 днів з дня його винесення, якщо ін. не передб. законом.

 


Сутність та функції податків

Податок – це обов’язк. безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податків відповідно до ПКУ.

Збором (платою, внеском) є обов’язк. платіж до відповідного бюджету, що справляється з умовою отримання платником спеціальної вигоди, у т.ч. вчинення на користь таких держ. органами, органами м/с, ін.. уповноваженими органами та особами юридично значимих дій.

Податки виконують 2 осн. функції: 1. Фіскальну ( за допомогою податків і зборів забезпечується наповнення бюджетів усіх рівнів і відповідно джерел формування доходів держави ); 2. Регулюючу [розподільчу] ( полягає у можливості держави через под.. механізм забезпечувати процес регулювання соц..-ек. відносин; за доп. под.. ставок та под.. пільг держава намагається регулювати процес накопичення капіталу, рівень платоспроможності, захист малозабезпечених верств населення, перерозподіл доходів ).

Їх доповнюють такі функції: 1) контролююча; 2 ) соц.; 3 ) стимулююча (є підвидом регулюючої і забезпечує розвиток вир-ва і стимулює його перш за все зменшенням под.. ставок і наданням пільг).

 

ПОДАТКОВА С-МА

ПКУ ст.6:ПС—сукупність загальнодерж.,місцевих податків і зборів,що справл-ся в установленому порядку і становлять под..с-му України. Заг.державні под..і збори встан-ся ПКУ і є обов’язковими для сплати на всій території Укр.Місцеві под..і зборивстановл-ся рішенням сільських,селищних,міських рад у межах граничних розмірів ставок визначених ПКУ. ПКУ передбачено 18 заг.державних под..і зборів:1)податок на прибуток п-ва;2)ПДФО;3)ПДВ;4)АП;5)Збір за першу реєстрацію ТЗ;6)екологічний под.;7)рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів;транзитне транспортування прир.газу і аміаку територією Укр.;8)рентна плата за нафту,прир.газ,газовий конденсат,що видобув.в Україні;9)плата за користування надрами;10)плата за землю;11)збір за користав.радіочастотним рес.Укр.; 12) збір за спец.викор.води;13)збір за спе.викор.лісових рес.;14)ФСП;15)збір на розвиток виноград.,садів.,хмелярства; 16)мито;17)збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електор.і теплову енергію;18)збір у вигляді цільової надбавки на прир.газ для спожив.усіх форм власності. До місцевих под..і зборів належать:1)ЄП2.)под..на нерухоме майно відмінне від зем.ділянки;3)збір за місця для паркування ТЗ;4)туристичний збір;5)збір за впровадження деяких видів підпр.д-ті






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 581 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Что разум человека может постигнуть и во что он может поверить, того он способен достичь © Наполеон Хилл
==> читать все изречения...

1452 - | 1344 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.