Лекции.Орг


Поиск:




Зміст основних напрямів діяльності класного керівника




Класний керівник – це педагогічний працівник, який здійснює педагогічну діяльність з колективом учнів класу, окремими учнями, їх батьками, організацію і проведення позаурочної роботи, сприяє взаємодії учасників навчально-виховного процесу в створенні належних умов для виконання завдань навчання і виховання, самореалізації та розвитку учнів, їх соціального захисту.

З учнями (вивчення учнів; організація та згуртування колективу; розвиток пізнавальних здібностей та інтересів; формування національної свідомості; виховання відповідального ставлення до навчання; підвищення загального рівня культури; турбота про здоров’я; прищеплення любові до праці; індивідуальна робота з учнями; організація виховних справ(соціально-орієнтованих, етичних, естетичних, екологічних, трудових та ін..))

З учителями предметниками (забезпечення єдності педагогічних вимог та впливів; організація в разі необхідності своєчасної навчальної допомоги; координація навчально-виховної роботи)

З батьками і громадськістю (вивчення умов виховання дітей у сім’ї; домагання єдності вимог школи та сім’ї; залучення батьків до виховної роботи в класі; допомога батькам в організації ефективного сімейного виховання; залучення громадських організацій та трудових колективів до виховної роботи в класі та сім’ї.

 

68. Основні напрями планування роботи класного керівника.

План роботи класного керівника – науково обґрунтоване проектування становлення і розвитку колективу учнів класу і кожного вихованця зокрема.

Напрями див. напрями діяльності

План виховної роботи класного керівника 6-го класу на січень 2010/2011 навчального року

Зміст, форма, методи виховного заходу Термін проведення Відповідальні за виконання Примітка
1. Засідання активу класу(план на 2 семестр) 15 січня Кл.керівник, староста класу, замісник старости  
2. День пам’яті жертв Бою під Кручами 16 січня Кл.керівник,кл.керівники паралельних класів,учні класу Здійснюється на загально-шкільному рівні
3. Аналіз показників здоров’я учнів   24 січня Кл.керівник, медичний працівник школи, учні класу  
4. Бесіда з учнями, що недбало недбало ставляться до уроків ф-ри 30 січня Кл.керівник, вчитель фіз.виховання  

 

План виховної роботи кл.керівника 5 класу на семестр

Зміст,форма, методи виховного заходу Термін проведення Відповідальні за виконання Примітка
  Свято 1-го вересня: прихід учнів до школи, привітання, знайомство із вчителем, учнями, батьками, розповідь про проведені літні канікули, оголошення інформації про нові предмети у поточному навчальному році. Заохочення учнів щодо тісної співпраці із вчителем та побажання успішного навчання. 01.09.10 Кл.керівник  
  Батьківські збори. 05.09.10 Кл.керівник Здійснено по мірі необхідності.
  Інтелектуальна гра «Що?Де?Коли?». 14.09.10 Кл.керівник., учні класу, ведучі.  
  Екскурсія у ліс (збирання гербарію). 26.09.10 Кл.керівник., вчитель фіз.фих., дехто із батьків.  
  Проведення виставки «Дари осені» на базі раніше проведеної екскурсії. 10.10.10 Кл.керівник., батьківський комітет.  
  Проведення виховних годин з метою виховання учнів у всіх аспектах: трудовий,моральний, естетичний та ін.. Протягом семестру. Кл.керівник. Виконується систематично.
  З метою виховання в учнів любові до праці, проведення таких заходів, як чергування в класі, робота на благоустрій школи – прибирання листя, прикрашання класної кімнати. Протягом семестру. Кл.керівник. у співпраці із старостою класу. Виконується протягом семестру.
  Випуск стінгазети на тему: «Мій клас – найдружніший». Включає попередню підготовку та розподілення обов’язків. 26.10.10 Кл.керівник Здійснюється на загально-шкільному рівні в рамках конкурсу «Найкраща стінгазета».
  Канікули. 19.11.10 – 26.11.10    
  Святкування тижня української мови та писемності: проведення в межах тижня олімпіади з української мови на шкільному рівні, конкурс на кращий твір «Без верби й калини нема України». 29.11.10 Кл.керінвик., адміністрація школи. Виконується у зазначений термін на загальношкільному рівні.
  Тематичний твір присвячений творчості Л. Українки. 08.12.10 Кл.керівник., запрошуються сучасні літератори, вчителі української мови і літератури, класні керівники паралельних класів. Виконується вчасно в рамках тижня української мови, на базі паралелей.
  З метою естетичного виховання та виховання патріотизму, поваги до власної історії, культурних уподобань: похід до краєзнавчого музею. 14.12.10 Кл.керівник  
  Шкільна спартакіада, учні 6-го класу змагаються з паралелями, приз – безкоштовні квитки на кіносеанс. 22.12.10 Кл.керівник. у співпраці із кл. керівниками паралельних класів.  
  Похід у кіно, як приз класу переможцю. 25.12.10 Кл.керівник., батьки.  
  Участь класу у загальношкільному святі Нового року; включає прикрашання класу сніжинками та гірляндами; бесіди стосовно святкування. 28.12.10 Кл.керівник., батьківський комітет.  
           

 

70. Розробіть план виховної роботи класного керівника на семестр (6 клас).

Зміст, форми орг., методи роб. Термін вик. Виконавці Примітка вик.
  1.   2.   3.   4.   5.     6.   7.   8.   9.     10.   11.   12.   13.   14.   15.     16.   17.   18.   19.   20.     21.   22.   23.   24.   25.   26.   27.   І період День знань. Свято першого дзвоника   Інструктивна бесіда з правил безпечної поведінки учнів   Психологічний практикум «Недописані речення»   Правила безпеки дорожнього руху. Бесіда «Причини аварій на автошляхах   День профілактики правопорушень. Права знати, обов’язки виконувати     Класні збори. Вибори активу классу. Розподіл доручень   Анкетування «У вільний від навчання час»   Футбольний матч між командами шкіл №1 і №3 «Уболіваємо разом»   Аналіз рейтингу навчання уснів. Складання портрету класу   ІІ період До міжнародного дня музики. Розважальна програма «Усі зірки», дискотека для учнів 8-их класів   До професійного свята педагогів «Ушануймо вчителя»   До 90-річчя з дня народження В.Сухомлинського «Школа радості». Бібліотечний урок   До дня художника екскурсія в картинну галерею краєзнавчого музею міста   Виставка робіт «Дари осені». Осінній бал   Інструктивна бесіда із правил поведінки під час осінніх канікул   ІІІ період До дня української писемності і мови. Участь у шкільному етапі конкурсу ім.. П. Яцика   Класні збори. Звіт про виконання доручень   Вечір «На балу у королеви»   День профілактики правопорушень «Суспільна небезпека вживання наркотиків та токсичних речовин»   До дня пам’яті жертв голодомору та політичних репересій. «Україна пам’ятає…»   ІV період До Дня Збройних Сил України. Козацькі забави   До Дня прав людини. «Конвенція ООН про права людини»   До міжнародного дня футболу. Розмова «Хочу бути схожим на…»   Новорічне свято. Дискотека   Класні збори. Підсумки навчально-виховної роботи у І семестрі. Визначення кращого учня класу   Батьківські збори. Обговорення успішності, успіхів та проблем учнів     01.09   02.09   04.09   11.09   17.09     18.09   24.09   28.09   30.09     01.10   05.10   16.10   17.10   20.10   24.10     03.11   10.11   14.11   17.11   23.11     06.12   09.12   14.12   22.12   24.12   25.12   26.12   Запрошення працівника ДАІ   Запрошення учителя з правознавства   Хлопці – команда, дівчата – уболівальниці  

 

72. Вкажіть основні критерії та показники ефективності сімейного виховання: гуманне ставлення до дитини, залуч дитини до життєдіяльності сім’ї як рівного учасника, щирі і довірчі стосунки, заборона фіз покарань, оптимальність взаємовідносин, послідовність старших у своїх вимогах, надання посильної допомоги дитині (напр., готовність відповідати на всі запитання).

71.Охарактеризуйте умови ефективного сімейного виховання.

- склад сім’ї; морально-психологічний клімат сім’ї, авторитет батьків; соціальна орієнтація батьків; загальна і педагогічна культура батьків; час і характер спілкування батьків з дитиною; єдність вимог батьків до дітей; взаєморозуміння між батьками і вчителями; врахування вікових та психофізіологічних особливостей дитини; спільна трудова діяльність і сім’ї батьків та дітей; раціонально організований режим життя сім’ї.

73. На основі праць Макаренка схарактеризуйте стилі відносин батьків і дітей.

Аналізуючи працю А.С.Макаренка «Книга для батьків» можна виділити такі три основні стилі відносин батьків та дітей:

Авторитарний: «авторитет придушення» - стиль відносин, в основі якого лежить примус та залякування;

- «авторитет педантизму»;

- «авторитет резонерства» - це стиль спілкування, зміст якого полягає в постійному повчанні;

- «авторитет чванства»;

- «авторитет відстані (віддалі)» - стиль спілкування, що навчає дітей самостійності, рішучості, але такі відносини віддаляють їх один від одного і вони стають співмешканцями, а не сім’єю.

Ліберальний:

- «авторитет підкупу». Це вид авторитету, коли слухняність просто купується подарунками й обіцянками. Діти привчаються робити щось, тільки в тому випадку, якщо їм щось дадуть, або пообіцяють, а це призводить до негативних відносин в сім’ї.

Демократичний:

- «авторитет любові» - «авторитет доброти»;- «авторитет дружби». Це майже ідеальні відносини, існує повага, довіра, зважання один на одного, немає секретів, проблеми вирішуються за згодою і разом, проте іноді, діти можуть перейти межу дозволеного.

74. Визначте основні форми взаємозв’язку школи та сім’ї на сучасному етапі. Індивідуальні: бесіди-консультації, бесіди-поради, педагогічні консиліуми. Групові: засідання батьківського комітету, групові педагогічні консультації, класні батьківські збори, спільні бесіди й вечори. Колективні: загально шкільні збори та конференції, колективні форми сусп корисної праці, батьківські дні, лекції, науково-практичні конференції. Масові: загально шкільні свята.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 699 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Победа - это еще не все, все - это постоянное желание побеждать. © Винс Ломбарди
==> читать все изречения...

783 - | 762 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.