Лекции.Орг


Поиск:




Рекомендації до організації самостійної роботи




 

Самостійна робота з курсу “Історія психології” має стандартизовану структуру і є основним елементом підготовки до семінарських занять. Структура семінарського заняття включає дві частини. Перша частина – аналіз теоретичних питань, підготовлених за рекомендованою літературою. Друга частина – ознайомлення з результатами самостійної роботи. Нижче наводиться опис пропонованих напрямків самостійної роботи.

Біографічний словник – окремий зошит, в якому Ви маєте по темам в алфавітному порядку давати короткі біографічні відомості про того чи іншого вченого. Варто вказати дати життя, основний внесок у науку, основні роботи. При оцінюванні враховується вміння коротко і змістовно відображати відому інформацію. Студенти, які за рейтингом по біографічним словникам посіли перші 10 місць дозволяється їх використовувати при підготовці до відповіді на екзамені.

Конспектування основних положень – вид роботи, пов’язаний з опрацюванням першоджерел. Однак, на відміну від традиційних форм конспектуванням Вам пропонується в конспекті опрацьовувати не весь зміст запропонованої праці, а лише, що виявилося цікавим Вам самим. Це можуть бути окремі думки, цікаві факти, описи експериментів тощо. При оцінюванні враховується глибина аналізу матеріалу, ґрунтовність знайдених цитат, новизна описаних фактів та експериментів, грамотність оформлення.

Обговорення робіт – вид роботи, схожий на обговорення теоретичних питань, однак, відмінний тим, що проходить на основі аналізу певних першоджерел в невимушеній дискусійній обстановці. Необхідною умовою успішного проходження обговорення є підготовка до нього ВСІХ студентів. При оцінці обговорення враховується оригінальність висловлених думок, глибина аналізу першоджерела, ініціативність у обговоренні.

Інформаційне повідомлення – вид самостійної роботи, спрямований на ознайомлення не лише Вас, але і Ваших колег з новою та цікавою інформацією в галузі історії психології. Основним матеріалом для інформаційного повідомлення слугують періодичні видання, в яких друкуються статті з історії психології та теоретичної психології. Оцінюється кількість повідомлень, їх відповідність темі заняття, ефектність презентації інформації. Інформаційні повідомлення, які Ви підготували, не пропадуть даремне, а будуть включені у нові видання цієї програми з обов’язковим посиланням на авторів повідомлень.

Реферати та обговорення – робота, спрямована на глибше ознайомлення з фактами історії психології, які не включені у змісти лекцій чи семінарів. Основна вимога до рефератів – їх цікавість. Саме тому в перелік тем рефератів включено пункт “Вибір теми з бажанням”. Ви можете самі запропонувати тему реферату, узгодивши її з викладачем. При оцінюванні враховується цікавість реферату, його структура, глибина аналізу.

Підготовка теоретичних питань до практичних занять передбачає опрацювання питань теми практичного заняття. Ці питання могли як розглядати під час лекції, так і виноситися на самостійне опрацювання.

Алгоритм підготовки.

· Визначте питання для підготовки (Ви маєте розглянути усі питання, зазначені у плані практичного заняття).

· Візьміть у бібліотеці університету (читальному залі або на кафедрі) джерела, зазначені у списку основної літератури до заняття. При підборі літератури Ви можете користуватися бібліотечними каталогами (алфавітним, предметним або систематичним).

· Визначте розділи (теми або параграфи), у яких розкрито питання практичного заняття.

· Прочитайте ці розділи.

· Складіть план (простий або складний) відповіді на кожне питання.

· Визначте основні поняття, які Ви повинні засвоїти.

· Проаналізуйте, як опрацьований матеріал пов’язаний з іншими питаннями теми.

· Для кращого засвоєння та запам’ятовування матеріалу складіть короткий конспект, схеми, таблиці або графіки по прочитаному матеріалу.

· Визначте проблеми в опрацьованому матеріалі, які Ви недостатньо зрозуміли. З цими питаннями Ви можете звернутися на консультації до викладача.

· Перевірте, як Ви засвоїли опрацьоване питання. Ви можете це зробити, відповівши на тестові питання до теми або розв’язавши практичні завдання.

Конспектування першоджерел передбачає поглиблений розгляд окремих питань теми. Для конспектування можуть пропонуватися статті з фахових журналів, розділи монографій або підручників.

Алгоритм підготовки.

· Прочитайте запропоноване першоджерело.

· Правильно оформіть бібліографію першоджерела (автор, назва, вихідні дані).

· Складіть план (простий або складний).

· Для кожного пункту плану виділіть основні положення проблеми, яка висвітлюється у першоджерелі.

· Представте прочитаний текст у вигляді тез або анотації, використовуючи, при потребі, схеми, таблиці, графіки тощо.

· Для самоперевірки перекажіть статтю, використовуючи власний конспект.

Підготовка рефератів передбачає глибокий та детальний аналіз проблеми, винесеної у темі реферату.

Алгоритм підготовки.

· Ознайомтеся з вимогами до реферату.

· Підберіть літературу, у якій розкривається тема реферату. При підборі літератури Ви можете користуватися бібліотечними каталогами (алфавітним, предметним або систематичним).

· Складіть план реферату.

· Опрацюйте літературні джерела, користуючись порадами до конспектування першоджерел.

· Систематизуйте опрацьований матеріал відповідно до плану реферату.

· Дайте власний критичний аналіз та оцінку висвітленої проблеми.

· Оформіть реферат відповідно до вимог.

· На основі реферату підготуйте усну доповідь на практичне заняття.

Підготовка до підсумкової модульної роботи (ПМР) та екзамену має на меті узагальнення та систематизацію знань з окремого модуля або дисципліни у цілому.

Алгоритм виконання

· Ознайомтеся з переліком питань та завдань до ПМР або екзамену.

· Підберіть підручники, інструктивно-методичні матеріали або іншу довідкову літературу, необхідну для підготовки (її перелік Ви можете знайти в робочій програмі або інструктивно-методичних матеріалах).

· Перегляньте зміст кожного питання, користуючись власними конспектами або підручниками.

· Визначте рівень знань з кожного питання.

· Визначте питання, які потребують ретельнішої підготовки (опрацювання додаткової літератури, складання конспектів, схем, виконання окремих завдань тощо). З цією метою зверніться до алгоритму підготовки теоретичних питань до практичних занять та виконання завдань до лабораторних занять.

· Для самоперевірки перекажіть теоретичні питання або виконайте практичне завдання.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 271 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

80% успеха - это появиться в нужном месте в нужное время. © Вуди Аллен
==> читать все изречения...

803 - | 743 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.