Лекции.Орг


Поиск:




Класифікація неповнолітніх безпритульних




На сьогодні в Україні не існує єдиного загальноприйнятого визначення щодо неповнолітніх, які позбавлені сімейного виховання і проживають у середовищі вулиці. У засобах масової інформації, наукових психолого-педагогічних роботах, результатах соціологічних досліджень, у діяльності служб, органів і спеціальних установ для неповнолітніх вживаються такі терміни, як “безпритульні”, “діти вулиці”, “бездоглядні”, “бездомні”, “діти, позбавлені батьківського піклування”, “соціальні сироти”, “неповнолітні групи ризику”. Характеристику цих понять можна знайти у працях сучасних російських (О.Панов, Є.Холостова) та українських (С.Толстоухова, І.Пінчук, А.Зінченко та ін.) учених у галузі психології, педагогіки та соціальної роботи. Зокрема, останні звертають увагу на необхідність з’ясування того, який термін з вищезазначених наразі найбільш повно характеризує українських дітей, що опинилися на вулиці. Для цього слід вдатися до аналізу подібних соціальних явищ у світовій практиці.

За визначенням Комітету соціальної політики Ради Європи: „безпритульні діти” – це діти до 18 р., які протягом довгого чи короткого терміну живуть у середовищі вулиці. Це діти, які не мають постійного місця проживання, бродяжать. Мають свої угруповання, специфічні контакти на вулиці. Офіційно ці діти мають жити в будинку своїх батьків або в установі інтернатного типу. Найчастіше вони не підтримують контактів з дорослими, батьками, навчальними виховними установами, соціальними службами, які повинні піклуватися про них [13, с.5].

У міжнародному мовному вжитку щодо таких дітей використовується термін „діти вулиці”, до яких, за класифікацією Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), належать:

- дітей, які не спілкуються з власними родинами і живуть у тимчасових сховищах;

- дітей, які підтримують контакт з сім'єю, але через бідність, різні види експлуатації та зловживань по відношенню до них проводять більшу частину дня, а інколи й ночі на вулиці;

- дітей-вихованців інтернатів та притулків, які через різні причини втекли з них і перебувають на вулиці [12].

Це узагальнена характеристика “дітей вулиці”, оскільки в залежності від соціально-економічних умов в країні ступінь маргіналізації мас свої специфічні прояви.

Наприклад, у країнах Латинської Америки, зокрема в Бразилії, Аргентині, є певна кількість дітей, що живуть на вулиці і скоюють переважну кількість асоціальних вчинків.

У країнах Європи дитяча безпритульність охоплює не лише дітей, які не мають постійного житла. Так, у Бельгії розрізняють три групи “дітей вулиці”: “діти вулиці” протягом більшої частини дня, які жебракують, працюють на вулиці, прогулюють школу; діти, які втекли з дому; псевдопостійні “діти вулиці”, що живуть дома, але вулиця є середовищем їх постійного місцеперебування.

У Швеції дітей, що не контактують з батьками, проводять більшість часу в тимчасових приміщеннях та на вулицях, називають “покинутими”.

В Італії стосовно дитячої безпритульності вживається термін “неповнолітні групи ризику”.

У Великобританії осіб вулиці в залежності від віку називають; „юні втікачі” - діти до 18 років, які пішли з дому чи виховної установи; „молоді бездомні” - особи, що не мають роботи та постійного місця проживання; „ті, що сплять на вулиці” - підлітки та молодь, що не мають постійного притулку та ночують під мостами та в місцях різних вуличних будівель.

У Греції, Туреччині, Угорщині, Хорватії “дітьми вулиці” називають переважно циганчат і дітей біженців.

Важливим у вирішенні проблеми дитячої безпритульності є чітка диференціація різних категорій дітей, які в результаті певних обставин опинилися „на вулиці”.

Для розробки й упровадження ефективних форм і методів надання практичної допомоги бездоглядним дітям у сучасних умовах в Україні, на думку А.Зінченко, доцільно розрізняти такі категорії:

- безпритульні діти, діти-сироти або діти, які повністю втратили зв'язок з батьками чи опікунами і не мають жодних засобів існування;

- бездоглядні діти, діти, які мають батьків чи опікунів, але зовсім не підтримують з ними зв'язок через повну відсутність у необхідних матеріальних умов для виховання та розвитку дитини, асоціальну поведінку батьків, жорстоке поводження батьків з дітьми (соціальне сирітство).

Комплексною є класифікація неповнолітніх безпритульних, розроблена Українським інститутом соціальних досліджень на основі аналізу практичного досвіду притулків, соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді:

- безпритульні діти – це діти, які не мають постійного місця проживання у зв’язку з втратою батьків, асоціальними формами поведінки дорослих у сім’ї; діти, яких вигнали з дому батьки; серед усього контингенту „дітей вулиці” бездомні діти складають приблизно 50%;

- бездоглядні діти – це діти, які мають певне місце проживання, але вимушені перебувати на вулиці в результаті матеріальної неспроможності опікунів (родичів, бабусь, дідусів), психічних розладів батьків, байдужого ставлення останніх до виховання дітей. Серед усього контингенту „дітей вулиці” бездоглядні діти складають приблизно 40%;

- діти-втікачі з різних установ - діти, що зазнали психологічного, фізичного та сексуального насильства в закладах інтернатного типу та притулках;

- діти-втікачі із зовні благополучних сімей - діти з високим рівнем конфліктності, патохарактерологічними особливостями, відхиленнями у психічному та особистісному розвитку;діти, що за своїми психологічними ознаками схильні до постійного перебування на вулиці;

- діти, позбавлені систематичного батьківського піклування, аутсайдери шкільних колективів, діти з яскраво вираженими ознаками важковиховуваності, схильні до безцільного проведення часу [4, c.10].

З наведеної класифікації видно, що для “дітей вулиці” характерні різні об’єктивні та суб’єктивні причини вибору вулиці як провідного фактору їх соціалізації. Тому очевидний той факт, що подолання явища соціального сирітства в Україні має бути спрямоване, в першу чергу, на зміцнення інституту сім’ї, психологічну підтримку неповнолітніх, вдосконалення різних форм опіки дітей, а також пошук нових технологій позитивно зорієнтованої соціалізації особистості в мікро - та макросередовищі.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1499 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Самообман может довести до саморазрушения. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1528 - | 1414 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.