Лекции.Орг


Поиск:




Поняття, завдання, види та принципи (загальні тактичні положення) огляду




 

Огляд – найпоширеніша слідча дія (іноді судова), результати якої мають велике значення. Процесуальний порядок огляду вказаний у ст.ст. 190-193, 195, 313-315 КПК України.

Слідчий огляд – це слідча дія, сутністю якої є безпосереднє сприйняття та вивчення слідчим будь-яких об’єктів з метою дослідження обставин діяння, виявлення, фіксації та вилучення предметів, документів, речовин і слідів, що мають або можуть мати значення для розкриття злочину та розслідування кримінальної справи.

Завдання огляду випливають із ст. 190 КПК України:

1. Безпосереднє вивчення слідчим окремого об’єкта для усвідомлення характеру і обстановки розслідуваної події.

2. Виявлення, фіксація, вилучення, забезпечення схоронності, оцінка слідів і інших об’єктів.

3. Отримання вихідної інформації (для висунення і побудови версій, для організації розшуку злочинця, викраденого майна, затримання по «гарячих слідах», розшуку трупа тощо).

4. Отримання інформації про обставини, які сприяли скоєнню злочину, і про заходи, спрямовані на їх усунення для запобігання злочинам.

Виходячи із завдань слідчого огляду, можна говорити і про значення цієї слідчої дії, її результатів:

· використання цих даних для найшвидшого розкриття злочинів;

· для висунення версій, планування розслідування;

· для визначення кола інших слідчих дій і оперативно-розшукових заходів, обрання тактичних прийомів в перебігу інших слідчих дій;

· вилучені об’єкти як докази використовуються для доказування будь-яких обставин, які входять до предмета доказування, для запобігання злочинам (ст.ст. 64, 23 КПК України).

Класифікація видів слідчого огляду проводиться за різними підставами:

- за характером об’єкта, що досліджується:огляд місця події; огляд місцевості (ділянки місцевості, яка безпосередньо не є місцем події); огляд приміщення (також не є місцем безпосереднього скоєння злочину); огляд предметів та документів; огляд трупа; освідування.

- за послідовністю проведення: первинний; повторний.

- за обсягом дослідження: основний; додатковий.

З урахуванням процесуальної процедури провадження слідчого огляду розроблені принципи або загальні тактичні положення огляду, деякі з яких закріплені у КПК України, а деякі – розроблені криміналістикою та носять рекомендаційний характер:

1) Слідчий огляд проводиться в присутності не менше двох понятих. Поняті не повинні бути ні процесуально, ні психологічно зацікавленими в результаті справи (незацікавленість у справі – основна і практично єдина процесуальна вимога до понятих (ст. 127 КПК України.

2)  Слідчий вправі залучити до участі в огляді обвинуваченого, підозрюваного, потерпілого, свідка, спеціаліста (ст.ст. 1281, 2701 КПК України). Спеціаліст для участі в огляді залучається в тих випадках, коли вивчення самого об’єкта, змін у ньому, пов’язаних із скоєнням злочину, а також виявлення, вилучення і фіксація слідів та інших речових доказів вимагають застосування таких знань, умінь, якими слідчий не володіє, або технічних засобів, навичок поводження з якими слідчий не має або застосування яких під час огляду буде відволікати слідчого від виконання інших, не менш важливих і невідкладних дій.

3) Огляд предметів і документів проводиться на місці їх виявлення, вилучені предмети упаковуються і опечатуються.

4) При провадженні слідчого огляду не допускаються дії, що принижують гідність або небезпечні для здоров’я осіб, які беруть участь у його проведенні, та присутніх осіб.

5) У протоколі огляду всі дії слідчого, все виявлене описуються в тій послідовності, в якій проводився огляд, і в тому вигляді, в якому виявлене спостерігалося в момент огляду.

6) Єдине керівництво оглядом особою, яка проводить огляд.

7) Невідкладність, своєчасність огляду.

8) Об’єктивність, всебічність, повнота огляду означає, що необхідно оглядати всі об’єкти та сліди, не перебувати «у полоні» лише однієї версії; висновки, припущення не повинні заноситися до протоколу.

9) Цілеспрямованість, планомірність огляду, постійний аналіз ходу та результатів огляду.

10) Широке застосування техніко-криміналістичних засобів (валіза криміналіста ВК-1, різноманітні пошукові пристрої – міношукач, металошукач тощо, ПКЛ).

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2018-11-10; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 171 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

80% успеха - это появиться в нужном месте в нужное время. © Вуди Аллен
==> читать все изречения...

1297 - | 1181 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.