Лекции.Орг


Поиск:




Тема 2. Адміністративно-економічна основа місцевого управління




ЧАСТИНА І. АДМІНІСТРАТИВНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ

Модуль 1. Концептуальні основи адміністративного менеджменту

Тема 2. Адміністративно-економічна основа місцевого управління

Однією з найважливіших ознак побудови демократичної держави є розвиток місцевого самоврядування. Конституція України закріпила дві системи влади на місцях: місцеві державні адміністрації, які є відповідними органами виконавчої влади, та місцеве самоврядування як публічну владу територіальних громад.

Для існування місцевого самоврядування необхідні певні умови або критерії.

Першим таким критерієм є правова оформленість, наявність самостійної правової основи діяльності, яка дає можливість і гарантує реалізацію права населення на місцеве самоврядування.

Другим критерієм місцевого самоврядування виступає наявність власних ресурсів, матеріально-фінансової основи у вигляді місцевого бюджету та комунальної власності, чітке розмежування державної і комунальної власності.

Третьою умовою існування місцевого самоврядування є також узгодження місцевих інтересів з регіональними та загально­державними.

Четвертим критерієм можна назвати наявність кваліфікованих кадрів.

Загальні функції конкретного органу управління випливають із завдань, що вирішуються ним.

Місцева державна адміністрація – місцевий орган державної виконавчої влади в Україні. У межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці країни (область, район, райони Автономної Республіки Крим, міста Київ і Севастополь), а також реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою. Місцеві державні адміністрації є юридичними особами, знаходяться відповідно в обласних і районних центрах, містах Києві та Севастополі. На будинках, де розміщуються місцеві державні адміністрації, піднімається Державний прапор України.

Місцеві державні адміністрації в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечують: виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня; законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян; виконання державних і регіональних програм соціально-економічного та культурного розвитку, програм охорони довкілля; реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

Склад і структуру місцевих державних адміністрацій формують голови місцевих державних адміністрацій у межах бюджетних асигнувань, виділених на утримання відповідних місцевих державних адміністрацій. Рекомендаційні переліки управлінь, відділів та інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій, а також типові положення про них затверджуються Кабінетом Міністрів України. На посади в місцеві державні адміністрації призначаються громадяни України.

Вплив держави на економіку здійснюється через пряме державне інвестування, надання субсидій, створення спеціальних фондів для фінансування програм, залучення іноземного та вітчизняного приватного капіталу, преференції і спрямування коштів державних позабюджетних фондів. Із централізованих джерел фінансуються витрати на нове будівництво, роботи з реконструкції підприємств базових галузей економіки, будівництво важливих природоохоронних об’єктів, тобто ті виробництва, що мають загальнодержавне значення.

Для виконання покладених на державу економічних функцій використовується державний бюджет України як централізований фонд фінансових ресурсів. Водночас він відображає специфічні економічні відносини, зумовлені розподілом і перерозподілом частки ВВП, що у формі фінансових ресурсів надходять для задоволення загальносуспільних потреб. У бюджетній системі України важливою ланкою є місцеві бюджети, що містять у собі надходження і витрати на виконання повноважень органів влади АР Крим, МДА та органів місцевого самоврядування. Головними функціями місцевих бюджетів є: формування грошових фондів для забезпечення діяльності місцевих органів влади; розподіл і використання грошових коштів між галузями економіки; контроль за фінансово-господарською діяльністю підприємств (установ, організацій), підвідомчих органам місцевого самоврядування.

До видатків, що здійснюються з бюджету АР Крим та обласних бюджетів, належать видатки за такими напрямами:

- державне управління (включає видатки на утримання органів представницької і виконавчої влади та обласних рад);

- освіта (загальна середня, професійно-технічна, вища, післядипломна);

- охорона здоров’я (первинна медико-санітарна допомога, амбулаторно-поліклінічна та стаціонарна допомога; спеціалізована амбулаторно-поліклінічна та стаціонарна допомога);

- соціальний захист і соціальне забезпечення (державні, регіональні та інші програми);

- культура і мистецтво (державні культурно-освітні, театрально-видовищні та культурно-мистецькі програми);

- фізична культура і спорт (державні програми розвитку фізичної культури і спорту, програми з інвалідного спорту і реабілітації).

Для розподілу міжбюджетних трансфертів використовується фінансовий норматив бюджетної забезпеченості. Він визначається шляхом ділення загального обсягу фінансових ресурсів, що спрямовуються на реалізацію бюджетних програм, на кількість мешканців чи споживачів соціальних послуг. Фінансові нормативи для місцевих бюджетів коригуються коефіцієнтами, що враховують відмінності у вартості надання соціальних послуг залежно від кількості населення та споживачів соціальних послуг, а також соціально-економічні, демографічні, кліматичні, екологічні та інші особливості регіонів. Основними видами міжбюджетних трансфертів є: дотації вирівнювання; субвенції; кошти, що передаються до державного бюджету та місцевих бюджетів з інших місцевих бюджетів; інші дотації.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-11; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 334 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Слабые люди всю жизнь стараются быть не хуже других. Сильным во что бы то ни стало нужно стать лучше всех. © Борис Акунин
==> читать все изречения...

1227 - | 1199 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.006 с.