Лекции.Орг


Поиск:




Моделі директора сучасної школи.




Л.Калініна змальовує моделі директора сучасної школи [32].

1.Директор-вчитель тяжіє до педагогічної діяльності, він вчитель вищої категорії. Багато уваги приділяє підготовці та проведенню своїх уроків, виховних заходів. Бере активну участь у методичній роботі школи. Дає відкриті уроки, запрошує вчителів до себе на заняття. Залюбки надає консультації з актуальних та складних педагогічних проблем. Цікавиться новими підходами до викладання навчальних предметів. Особисто впроваджує інновації. Створює умови для оптимізації навчально-виховного процесу в закладі освіти. Користується авторитетом у дітей та батьків як учитель.

2. Директор-дослідник особливу увагу приділяє експериментально-дослідницькій роботі у школі. Він відстежує новаторські ідеї, підтримує щільні зв’язки з вузами, ученими. Як правило, сам пише дисертацію або допомагає у цьому іншим, створюючи на базі школи експериментальний майданчик. Великого значення надає участі у різного роду конкурсах, олімпіадах, турнірах. Бере участь у конференціях, друкується у фахових газетах та журналах.

3.Директор-господарник добре дбає, передусім, про матеріально-технічне забезпечення навчально-виховного процесу. Він уміє знайти додаткове фінансування, не боїться створювати різного роду благодійні фонди. Дбає про своєчасний ремонт будівлі, озеленення шкільної садиби, побудови спортивних майданчиків.

4.Директор-менеджер орієнтований у своїй діяльності на професійний підхід до управління. Він має відповідну менеджерську підготовку. Володіє знаннями щодо ефективного управління та використовує їх у практичній діяльності. Основна управлінська технологія – управління за результатами. З увагою ставиться до персоналу, мотивує та стимулює до новаторства, якості роботи педагогів. Прагне створити педагогічний колектив з високим творчо-інтелектуальним потенціалом. Залучає педагогів, батьків, учнів до співуправління. Гідно веде себе з вищими органами управління.

Означені в переліку Інституту післядипломної освіти ХДПУ ім. Г.С.Сковороди спеціальності можуть задовольнити високі вимоги педагогічних працівників з огляду на високий рівень кваліфікації викладацького складу та цикл дисциплін, що вивчається. До навчальних предметів відносяться такі, як: основи менеджменту, стратегічний менеджмент, інформаційне забезпечення управління, контрольно - аналітична діяльність, управління процесом навчання та виховання, мікроекономіка, макроекономіка, гроші і кредит, психологія управління та ін. Саме сучасні технології управління є основою усіх навчальних дисциплін у планах підготовки керівників закладів освіти.

Кращі навчальні заклади м. Харкова визначено як базові для практичної та стажерської роботи студентів. Ми готові поділитись наявним досвідом роботи та співпрацювати із іншими вузами та організаціями з цього напряму. Для бажаючих навчатись, розвиватись, творити у нас завжди відкриті двері!

Переконані, що реформи в освіті можливі тільки за умов підвищення якісного рівня управлінського складу, розвитку та модернізації системи підготовки менеджерів освіти.

 

 


Рисунок 1.Модель функціональної компетентності керівника

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-07; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 597 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Что разум человека может постигнуть и во что он может поверить, того он способен достичь © Наполеон Хилл
==> читать все изречения...

798 - | 702 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.