Лекции.Орг


Поиск:




Розкрити особливості ігрової анімації




З незапам'ятних часів і до цього дня людство знаходиться в пошуку розваг. Саме у боротьбі з нудьгою вигадуються всілякі ігри. Умови і правила їх передаються з покоління в покоління, перетинають кордони, долають немислимі відстані. Згадка про гру зустрічається в індійських Ведах, в Біблії, творах древніх філософів (Платона, Арістотеля). Цікаво поглянути на коріння слова «гра» в древніх мовах. У греків їм називалися дії, властиві дітям. У римлян сенс слова походив від понять радості, веселощів, у євреїв - від жартів, сміху.

Ігри супроводжують людину протягом усіх вікових етапів її розвитку, і сприймати їх як суто дитячу забавку є глибоко помилковим.

У процесі гри задовольняються пізнавальні, комунікативні, естетичні, рекреаційні потреби людини. Гра має цілий ряд особливостей, які треба враховувати у процесі організації анімаційної діяльності. Для гри характерна своєрідна 1 )мотивація. Включення в ігрові дійства диктуються не практичною необхідністю чи суспільними обов’язками, а виключно бажанням отримати радість і насолоду. У будь-якої гри є свій 2) зміст. Ігрові заняття пов’язані з досягненням конкретної мети і з подоланням при цьому певних перешкод. Гра передбачає 3) обов’язкове опанування певними навичками і уміннями, які, як правило, допомагають людині і в повсякденному житті. 4) У будь-якій грі є свої правила. Людина, що грає, добровільно приймає ці правила і тим самим свідомо вводить себе в іншу площину існування. Важливо не лише розуміти специфіку ігрової діяльності, але й бачити особливості відносин, що виникають під час цієї діяльності. 5) У процесі ігрової практики складається найбільш прийнятний тип спілкування, що х-ся простотою, доброзичливістю, взаєморозумінням. Загальні інтереси і спільні переживання об’єднують людей.

У процесі рухливих ігор відбувається корисний тренаж опорно-рухового апарату.

Часто анімаційна діяльність передбачає наявність ігрових кімнат (ігротек), в яких рекреанти розважаються самостійно, використовуючи увесь наявний ігровий інвентар.

В ігровій анімації використовується різноманітні форми ігрові діяльності:


- спортивні ігри;

- “дворові” ігри;

- рухливі ігри;

- настільні ігри;

- інтелектуальні ігри;

- рольові ігри;

- ігри з естради;

- віртуальні ігри;

- азартні ігри.


Крім того, ігри можуть розподілятися за принципом віку учасників:

- дитячі (молодшого, середнього, старшого дитячого віку);

- юнацькі;

- молодіжні;

- для людей середнього віку;

- для людей третього віку;

- універсальні (для декількох вікових категорій);

- сімейні.

Ігри також розподіляються за принципом кількості учасників:

- масові;

- групові;

- індивідуальні (парні);

- командні.

Можна виділити чотири основні групи ігор:

-конкурсні ігри (в них є переможці і переможені);

-рольові, або театралізовані ігри (в них кожен грає свою роль, не намагаючись когось перемогти).

-ігри активізації;

-хороводні.

68. Охарактеризувати напрямок «спортивно-розважальна анімація»

У практиці анімаційної діяльності суттєве місце займає спортивна анімація. Під спортивною анімацією слід розуміти комплекс активізуючих програм, сформованих з використанням спортивних ігор.

Спортивна гра будується на принципі змагальності – "хто кращий?". У ній повинні бути переможці і переможені. Але з точки зору ефективності рекреаційного процесу переможених під час спортивно-ігрової діяльності не буває. Такий, здавалося би, парадокс пояснюється просто. Під час спортивної гри в умовах рекреаційного закладу людина декілька разів змінює свій емоційний стан – від розпачу під час невдачі. Така зміна емоцій призводить до рекреаційного ефекту перш за все у психологічній сфері. Навіть коли людина програла, її життєвий тонус підвищується.

Організація спортивно-ігрової діяльності передбачає наявність відповідної матеріальної і прокатної бази. Великі курортні готелі, санаторні комплекси, бази відпочинку проектуються з урахуванням різноманітних потреб рекреантів в активному відпочинку, в тому числі – й у спортивно-ігрових його формах. Практично всі вони мають комплекс спортивних майданчиків: від розповсюджених міні-футбольних, волейбольних, баскетбольних, тенісних до елітарних полів для гольфу або ковзанок для хокею та фігурного катання.

Прокатна база готелю дозволяє займатися водними видами спорту – серфінгом, дайвінгом, снорклінгом, катанням на човнах.

Наявність відповідної матеріальної бази – це важливий чинник спортивної анімації. Але справжньою рушійною силою анімаційної діяльності є професійно підготовлені кадри. Команда спорт-аніматорів, як правило, складається зі спеціалістів командно-ігрових видів спорту, плав-аніматорів, інструкторів з аеробіки і шейпінгу. Якщо дозволяє матеріальна база, у штаті спорт-аніматорів можуть бути інструктори з гри в гольф, теніс, бадмінтон, більярд тощо. Очолює команду капітан-аніматор, який у свою чергу підпорядковується шеф-аніматору рекреаційного підприємства.

Специфіка роботи спорт-аніматорів полягає в тому, що вони не лише інструктори зі свого виду спорту, а й організатори анімаційно-ігрових дій, активізацій, спортивно-розважальних видовищ і змагань. Їх завдання – не чекати рекреантів у певних місцях для занять спортом, а "йти в народ" і активізувати його, залучаючи до спортивної діяльності. Так, рекреант біля басейну може годинами лежати на тапчані, а може взяти участь у змаганнях на швидкість або синхронність плавання, дальність пірнань, з підводного орієнтування (аніматор непомітно кидає приз на дно басейну, а потім пропонує відпочиваючим його знайти). Популярними видами спортивно-водної анімації є змагання між товстунами, що намагаються здійняти якомога більше бризок під час пірнання з 3-метрового трампліну, або гумористичні турніри між закоханими під назвою "найдовший поцілунок під водою".

Пляжна спорт-анімація передбачає залучення рекреантів до пляжних турнірів з футболу, волейболу, бадмінтону, кидання тарілок.

Спортивна анімація передбачає активізацію рекреантів на всіх спортивних майданчиках і в клубах (у тому числі і шахово-шашковому).

Апогеєм спортивного життя туристично-рекреаційного центру може стати місцева "Олімпіада" з усіх можливих видів спорту як серед команд корпусів, поверхів, палуб, курортних вулиць, дитячих загонів, так і серед їх кращих представників-одиночників.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-07; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 988 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Велико ли, мало ли дело, его надо делать. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1014 - | 771 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.