Лекции.Орг


Поиск:




Процесуальні та організаційні основи судово-медичної




ЕКСПЕРТИЗИ _______

1. Роль і місце судово-медичної експертизи в діяльності органів правосуддя та охорони здоров'я

Під час розслідування різних злочинів виникає потреба в проведенні експертизи, яка дозволяє з'ясувати об'єктив­ну картину того, що сталося. Судовою експертизою нази­вають дослідження експертом напідставі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інфор­мацію про обставини справи, що перебуває в провадженні органів дізнання, попереднього слідства чи суду. Експер­тиза призначається у випадках, коли потрібні спеціальні знання з науки, техніки, мистецтва або ремесла. Особу, яка

проводить таке дослідження, називають судовим експер­том.

Судова експертиза за своїм змістом може бути різною, залежно від питань, які потребують розв'язання, наприк­лад, бухгалтерська, автотехнічна, судово-медична, судово-психіатрична експертиза тощо.

Якщо правоохоронним органам для з'ясування питань у справі потрібні медичні чи біологічні знання, то призна­чають судово-медичну експертизу, яка найчастіше прово­диться під час розслідування справи або під час суду з кримінальних справ. Вона призначається особою, яка про­водить дізнання, слідчим, прокурором або судом.

Судово-медична експертиза — це практичне засто­сування медичних і біологічних знань для розв 'язання пи­тань, які виникають у практичній діяльності органів дізнання, попереднього слідства чи суду.

—————————————— 38 ——————————————


д ' д Процесуальні основи судово-медичної експертизи "^Э

Судово-медична експертиза, як і вся судово-експертна діяльність, здійснюється на принципах законності, неза­лежності, об'єктивності і повноти дослідження.

Судово-медична експертиза стоїть на захисті ст. 27.Конституції та проводиться згідно чинного законодавства, її зміст, порядок призначення і виконання регулюються кодексами — Кримінальним, Кримінально-процесуаль­ним, Цивільним, Цивільно-процесуальним, в яких є відповідні статті. Повною мірою вона регулюється і зако­ном "Про судову експертизу" (1994).

За чинним Кримінально-процесуальним кодексом (ст. 76), експертиза обов 'язково має проводитись для вста­новлення причини смерті, тяжкості і характеру тілесних пошкоджень, визначення психічного стану підозрюваного або звинувачуваного за умов наявності у справі відомос­тей, які викликають сумнів щодо його дієздатності; для встановлення статевої зрілості потерпілої, якщо мова йде про злочини, які вказані в ст. 120 КК, а також для встановлення віку особи, яка підозрюється або звинува­чується, якщо це має значення для розв 'язання питань щодо її кримінальної відповідальності коли немає доку­ментів про вік і не можна їх отримати.

Для розв'язання цих питань потрібні спеціальні знання. Тому в таких випадках експертиза має бути призначена і обов'язково проведена. В інших випадках питання про необхідність призначення і виконання експертизи вирішує той орган, у якому знаходиться справа.

Питання, які потребують розв'язання під час експерти­зи, не повинні виходити за межі спеціальних знань експер­та.

У разі призначення експертизи слідчий складає про це постанову, в якій вказує підстави для її проведення, прізви-

—————————————— 39 ——————————————


д 'л Процесуальні основу судово-медичної експертизи "У^

ще експерта та назву установи, в якій вона має бути вико­нана, питання для розв'язання та об'єкти, які направляють експерту.

Враховуючи те, що судово-медична експертиза потре­бує медичних знань, її проведення регламентоване "Осно­вами законодавства України про охорону здоров'я" (1992), положеннями та інструкціями Міністерства охорони здо­ров'я. Так у 1995 р. був виданий наказ "Про розвиток та вдосконалення судово-медичної служби України", який регламентує судово-медичну діяльність.

Судово-медична експертиза спрямована, насамперед, на розв 'язання питань, які постійно виникають перед судо­вими та слідчими органами. До таких питань належать:

• встановлення причини і давності настання смерті;

• визначення ступеня тяжкості і характеру тілесних по шкоджень, послідовності, зажиттєвості і давності їх спричинення;

• можливості виконання потерпілим після травми цілеспрямованих дій;

• групова приналежність крові у разі зовнішньої кро­вотечі;

• наявність і ступінь алкогольної інтоксикації;

• категорія смерті.

Для розв'язання цих питань застосовуються сучасні методи досліджень і наукові розробки, в тому числі і суміж­них з медициною галузей знань. Судово-медична експер­тиза дозволяє встановити можливість спричинення трав­ми, яка призвела до смерті, самим померлим. Проте вста­новлення роду насильної смерті належить виключно до компетенції слідчих органів.

Судово-медична експертиза має тісний зв'язок з орга­нами охорони здоров'я. Так, щорічно проводиться аналіз

—————————————— 40 ——————————————


д) д Процесуальні основи судово-медичної експертизи "ТР^

випадків раптової смерті з метою визначення структури смертності і виявлення хвороб, які не були зажиттєве діагностовані. Крім того, аналізу підлягають усі випадки травматизму для подальшої розробки заходів щодо його профілактики; випадки кримінальної відповідальності ме­дичних працівників і їх професійно-посадові правопору­шення. Проводяться спільні науково-практичні конференції з клініцистами і патоморфологами. Ці аспекти спільної діяльності судових медиків і лікарів спрямовані на підви­щення якості лікарської допомоги населенню.

Крім зазначеного, судові медики можуть здійснювати заготівлю трансплантаційного матеріалу, проводити про­тиепідемічну роботу у випадках виявлення особливо не­безпечних інфекцій у померлих, санітарно-просвітню ро­боту щодо профілактики впливу основних чинників рапто­вої смерті, алкоголізму, нарко- і токсикоманії.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 471 | Нарушение авторских прав


Лучшие изречения:

Стремитесь не к успеху, а к ценностям, которые он дает © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

749 - | 746 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.