Лекции.Орг


Поиск:




Судово-медична документація




Усі дії судово-медичний експерт виконує за розпоряд­женням судових і слідчих органів. Вони оформляються відповідними документами. Так, під час огляду місця події слідчий оформляє "Протокол огляду місця події", в якому судово-медичний експерт наводить дані, які стосуються трупа і наявності речових доказів біологічного походжен­ня.

Судові і слідчі органи при порушенні кримінальної справи призначають експертизу відповідного об'єкта, ре­зультати якої оформляють у вигляді "Висновку експерта ". Цей документ має вступну, описову (дослідницьку) і зак­лючну (підсумкову) частину. У вступній частині наво­дяться відомості про те, коли, де, ким, на якій підставі здійснюється експертиза, якого об'єкта, які наявні матері­али, хто був присутнім під час проведення експертизи. Наприкінці цієї частини експерт підписується під тим, що йому відомі його права, обов'язки і відповідальність, які регламентовані чинним законодавством. Далі наводять відомості про обставини справи, дані медичної докумен­тації, для чого виписують усі факти, що мають значення

—————————————— 49 ——————————————


д ' д Процесуальні основи судово-медичної експертизи "^>

для експертизи. Після цього вказують питання, які постав­лені слідчими чи судовими органами для розв'язання.

В описовій (дослідницькій) частині викладають ре­зультати проведеної експертизи з доданням, якщо по­трібно, ілюстративного матеріалу. Вступна та описова ча­стини мають назву протокольної. Вона підписується екс­пертом та особами, які були присутніми під час проведення експертизи.

При проведенні судово-медичної експертизи виникає потреба у виконанні лабораторних досліджень. У таких випадках судово-медичний експерт оформляє відповідне направлення до лабораторії, в якому вказує, що повинно бути вирішено під час дослідження об'єкта. Результати всіх лабораторних і додаткових досліджень вносять до "Висновку експерта" після дослідницької частини.

У заключній частині (підсумках) експерт дає повні та обгрунтовані відповіді на всі запитання постанови.

"Висновок експерта" скріплюється його особистим підписом, після чого стверджується печаткою установи.

Досить часто, коли не порушується кримінальна спра­ва, судові та слідчі органи дають письмове доручення (розпорядження), на підставі якого проводиться не експер­тиза, а судово-медичне дослідження (або обстеження по­терпілого, звинувачуваного) потрібного об'єкта. Результа­ти цього дослідження оформляють у вигляді документа під назвою "Акт судово-медичного дослідження" ("Акт обсте­ження"). Цей документ складається за такою ж схемою. На відміну від "Висновку експерта" у ньому не передбачений підпис експерта під статтями КК і КПК. Проте це не означає, що таке судово-медичне дослідження може бути виконане на інших засадах, ніж судово-медична експерти­за. В заключній частині цього документа судово-мздичний

—————————————— 50 ——————————————


д ' д Процесуальні основи судово-медичної експертизи "'•F*

експерт відповідає на запитання, зумовлені метою дослід­ження.

Після проведення судово-медичної експертизи трупа експерт виписує "Лікарське свідоцтво про смерть". В ньо­му вказується установа, яка видає це свідоцтво, його но­мер, та характер (попереднє, заключне або замість попе­реднього), дата видачі, паспортні дані померлого, дата і місце смерті, вказується можливий рід смерті та яким лікарем констатованапричинасмерті. Потім наведені відо­мості про прізвище, лікаря, його посаду і підставу, що дозволила видати йому свідоцтво: огляд трупа, записи в медичній документації про лікування померлого, попе­реднє спостереження чи розтин.

При формулюванні причини смерті спочатку вказують її основну причину — первинну хворобу або травму, які внаслідок послідовних хворобливих процесів призвели до смерті, а потім хвороби, які сприяли настанню смерті. Останні не пов'язані з основною хворобою або її усклад­ненням, проте негативно впливають на перебіг основної хвороби.

Основна причина смерті потребує розшифрування. Для цього послідовно вказують безпосередню причину смерті, тобто хворобу, яка призвела до смерті, ускладнення основ­ної хвороби, або пошкодження, а далі наводять перелік морфологічних проявів основної хвороби або пошкоджен­ня, які дозволяють встановити діагноз, і тільки після цього згідно з "Міжнародною статистичною класифікацією хво­роб, травм і причин смерті" вказують основну хворобу, що призвела до смерті.

"Лікарське свідоцтво про смерть" має бути підписане лікарем, що його видав, і завірене печаткою експертної установи.


д-^-д Процесуальні основи судово-медичної експертизи "^р*





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 570 | Нарушение авторских прав


Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

818 - | 777 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.