Лекции.Орг


Поиск:




Короткий виклад теоретичних питань. Дихальний апарат це комплекс органів, які виконують функцію газообміну між зовнішнім середовищем і організмом




Дихальний апарат це комплекс органів, які виконують функцію газообміну між зовнішнім середовищем і організмом. Органи дихання виконують також інші функції: звукоутворення, виділення, нюху. В дихальному апараті розрізняють повітроносні шляхи, що побудовані з трубок і проводять повітря (носова порожнина, горло, гортань, трахея, бронхи). І парні органи — легені, в яких відбувається газообмін. Усі повітроносні шляхи побудовані з кісткової та хрящової тканини, що захищає ці органи від спадання їх стінок і дає змогу повітрю безперервно надходити в легені і виходити назад. Слизова оболонка повітроносних шляхів має утворення, що зігрівають, зволожують та очищають повітря від пилу і мікроорганізмів.

Носова порожнина — початкова частина дихального апарату. Носовою перегородкою поділяється на дві частини — праву і ліву. В порожнині виділяють присінок і власне порожнину носа. Присінок носа вистелений багатошаровим миготливим епітелієм, з численними слизовими залозами. У власне порожнині виділяють дві частини – дихальну і нюхову. Три носові раковини збільшують загальну поверхню порожнини носу і поділяють кожну половини(ліву і праву) на три носові ходи: верхній, середній та нижній. У верхній хід відкривається клиноподібна пазуха. решітчаста пазуха. В середній – лобова, верхньощелепна та решітчаста пазухи, а в нижній —носослізний канал. Слизова оболонка верхніх носових ходів має нюхові цибулини з рецепторами нюху. Повітря з порожнини носа потрапляє через хоани в носову частину глотки, а потім в ротову частину глотки і в гортань.

Гортань розташована на рівні4-6шийниххребців і зверху з'єднується зв'язками з під'язиковою кісткою. Скелет гортані утворюють хрящі. Найбільшим хрящем є щитоподібний хрящ. Він складається з двох пластинок, які з'єднані між собою. Кожна пластинка має верхній і нижній роги Верхні роги спрямовані в бік великих рогів під'язикової кістки. а нижні — з'єднуються з перснеподібним хрящем.Перснеподібний хрящ розташований у нижньому відділі гортані, має вигляд кільця, на якому є поширення у вигляді пластинки, обернута назад. На верхньому краї пластинки перснеподібного хряща е дві суглобові поверхні,якими він з'єднується з черпакуватими хрящами. Черпакуватий хрящ парний, розташований уздовж верхньо заднього краю пластинки перснеподібного хряща, має вигляд піраміди з основою і верхівкою. Ріжкуватий хрящ парний, прикріплений до верхівки черпакуватого хряща. Клиноподібний хрящ парний, непостійної форми, міститься у товщі черпакувато-надгортанної складки. Надгортанник має форму листка дерева,складається з еластичного хряща, прикріплюється до щитоподібного хряща і під'язикової кістки, закриває вхід до гортані в момент ковтання..

Трахея починається на рівні7шийного і закінчується на рівні5грудногохребця, де поділяється на два бронхи. Довжина її 8-15 см. Стінка трахеї складається із слизової оболонки, підслизової основи,волокнисто-м'язово-хрящової та адвентиціальної оболонок. Волокнисто-м'язово-хрящова оболонка трахеї утворена 16-20 гіаліновими хрящами, які мають форму дуги, відкритої ззаду. Завдяки наявності в стінці хрящів трахея дуже пружна і еластична. Задня стінка трахеї(перетинчаста) складається зі сполучної тканини і пучків міоцитів. До неї прилягає стравохід. Ця стінка трохи вгинається всередину трахеї під час пересування їжі в шлунок.

Бронхи — правий і лівий, утворюються на рівні 5 грудного хребця внаслідок біфуркації трахеї. Будова головних бронхів така сама, як і трахеї. Правий бронх має довжину3см., скелет його складається з6-8неповниххрящових кілець. Лівий бронх має довжину 4-5 см. і скелет його складається з 9-12 неповних хрящових кілець. Бронхи йдуть убік і донизу,заглиблюючись у легені через їх ворота. Ці бронхи звуться первинними. У воротах легень вони поділяються на бронхи другого, третього й вищих порядків. Поступово їх діаметр зменшується. Таке розгалуження бронхів має назву бронхіального дерева. Найтонші бронхіальні гілочки називаються бронхіолами. В їх стінках відсутні хрящі Кінцеві бронхіоли перетворюються в дихальні бронхіоли, а останні перетворюються в альвеолярні ходи, на стінках яких є випини – легеневі пухирці (альвеоли).

Легені — права і ліва, розташовані у грудній порожнині. Легеня має три поверхні: реберну, присередню і діафрагмальну. На присередній розміщені ворота легень — місце, через яке бронх і легенева артерія проникають у легеню, а дві легеневі вени виходять з неї.

Кожна легеня щілинами поділяється на частки. У правій легені три частки:верхня, середня і нижня. У лівій — дві частки: верхня і нижня. Частка легені складається із сегментів. Права легеня має 10-11 бронхолегеневих сегментів, ліва - 9-10 сегментів. Бронхолегеневі сегменти утворені легеневими часточками.

Плевра — сполучнотканинна пластинка, покрита мезотелієм. Утворюєдва листки: вісцеральний (легеневий) та парієтальний (пристінковий).Вісцеральний листок тісно приростає до легені, заходить у вирізки між частками легені. Між парієтальною і вісцеральною плеврою є щілина — плевральна порожнина, яка містить невелику кількість рідини для зменшення тертя між двома листками плеври під час дихальних рухів.

 

II. Творчо-фахові завдання.

1. Заповніть таблицю «Зв'язок між будовою та функціями органів дихання»

 

Органи Функції Відповідність будови функціям
Носова порожнина    
Гортань    
Надгортанник    
Трахея    
Бронхи    
Легені    

 

2.Опишіть онтогенетичні зміни органів дихання в процесі життєдіяльності враховуючи вік, стать, тренованість і не тренованість. Вкажіть особливості розвитку органів дихання та зміни частоти дихання під час занять спортом.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 417 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Что разум человека может постигнуть и во что он может поверить, того он способен достичь © Наполеон Хилл
==> читать все изречения...

978 - | 887 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.