Лекции.Орг


Поиск:




Тема 6. Загальний і спеціальний догляд за тяжкохворими і агонуючими




Загальні правила догляду за хворими із постільним режимом, тяжкохворими і агонуючими. Забезпечення зручного положення у ліжку, профілактика пролежнів, особиста гігієна, переміна натільної і постільної білизни, забезпечення фізіологічних випорожнень (сечо-, каловипускання). Користування підкладним судном та сечоприймачем. Способи очищення кишківника. Застосування газовивідної трубки, клізм. Види клізм, методика і техніка їх застосування, методи дезінфекції і зберігання обладнання для клізми.

Поняття про клінічну і біологічну смерть. Основні критерії біологічної смерті. Поняття про реанімацію. Методика і техніка найпростіших реанімаційних заходів: штучне дихання методом "із рота в рот" і "із рота у ніс", непрямий масаж серця. Правила обходження з трупом.

Тема 7. Організація лікувального харчування хворих.

Роль лікувального харчування у структурі оздоровчого процесу. Поняття про лікувальне харчування і дієтичні столи. Організація лікувального харчування у терапевтичному (хірургічному, педіатричному) відділенні. Оформлення порційника і його використання. Порядок роздачі їжі. Годування тяжкохворих пацієнтів із суворим постільним режимом. Ентеральний і парентеральний методи штучного введення в організм харчових продуктів. Харчування осіб похилого і старечого віку. Показання для штучного харчування хворих.

Після вивчення цієї теми проводиться контроль знань та практичної підготовки студентів з догляду за терапевтичними хворими.

Змістовий модуль 2. Догляд за хірургічними хворими

Конкретні цілі:

- визначити основні етичні і деонтологічні положення в хірургії

- описати структуру хірургічної клініки та організацію роботи медичного персоналу

- вивчити методи сучасної антисептики і асептики

- продемонструвати методи підготовки до використання перев'язочного матеріалу, операційної білизни, хірургічного інструментарію, шовного матеріалу

- продемонструвати методи обробки рук хірурга та операційного поля

- вивчити організацію роботи в чистій та гнійній перев'язочних, особливості догляду за хворими в перев'язочних

- вивчити організацію роботи в операційній

- продемонструвати накладання бинтових та гіпсових пов'язок

- вивчити особливості догляду за хворими, оперованими на голові, шиї, грудній клітці, на органах черевної порожнини, промежині, кінцівках, з переломами

- організувати підготовку хворого до планового та термінового хірургічного втручання

- організувати догляд за хворим у післяопераційному періоді.

Тема 8. Введення в хірургію. Гігієна у хірургічному стаціонарі. Робота середнього персоналу в умовах хірургічного відділення

Етапи розвитку хірургії, вітчизняні хірургічні школи; організація хірургічної допомоги в Україні. Правила поведінки у хірургічній клініці. Питання хірургічної деонтології. Структура хірургічної клініки. Поняття про гігієну у хірургічному стаціонарі з метою профілактики розповсюдження госпітальної інфекції. Гігієна тіла, одягу медперсоналу, гігієна білизни і одягу хворих. Обов'язки постової та старшої медсестри. Пост медсестри. Медична документація. Медичні маніпуляції: термометрія, ін'єкції (техніка проведення).

Тема 9. Організація роботи в чистій перев'язочній. Десмургія, перев'язочний матеріал. Типові бинтові пов'язки. Пов'язки на голову, шию, грудну клітку. Догляд за хворими, оперованими на голові, шиї, грудній клітці.

Догляд за хворими в чистій перев’язочній. Санітарно-гігієнічні вимоги до перев’язочної. Організація роботи. Види перев’язочного матеріалу, його властивості. Типові бинтові пов’язки. Правила бинтування. Особливості догляду за хворими, що перенесли оперативні втручання на голові і шиї. Накладання бинтових пов’язок на голову, шию.

Тема 10. Догляд за хворими, оперованими на органах черевної порожнини, промежині, кінцівках. Пов'язки на живіт, промежину, кінцівки. Догляд за хворими з переломами. Гіпсова техніка.

Догляд за хворими у післяопераційному періоді, що перенесли втручання на кінцівках. Особливості догляду за хворими, оперованими на животі, промежині. Особливості харчування. Типові бинтові пов’язки на живіт, промежину, кінцівки. Особливості догляду за хворими з переломами. Види пов’язок, що твердіють. Проби на якість гіпсового порошку. Правила гіпсової техніки.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1036 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Жизнь - это то, что с тобой происходит, пока ты строишь планы. © Джон Леннон
==> читать все изречения...

831 - | 694 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.