Лекции.Орг


Поиск:




Співвіднесіть терміни та їх визначення, вписавши у віконечка відповідні літери




Позначте правильні відповіді

К XIII_XIV ст. на шлях централізації та посилення королівської влади стали таки країни

а) ¨ Англія ж) ¨ Іспанія
б) ¨ Німеччина з) ¨ Португалія
в) ¨ Франція к) ¨ Данія
г) ¨ Польща л) ¨ Шотландія
д) ¨ Італія м) ¨ Швеція

Позначте правильні відповіді

курфюрсти які мали право вибирати імператора Священної Римської імперії., за Золотою буллою 1356 р. Карла ІУ

а) ¨ архієпископ Трірський ж) ¨ архієпископ Кельнський
б) ¨ архієпископ Майнцький з) ¨ герцог Саксонський
в) ¨ архіепіскоп Саксонский к) ¨ герцог Тюрінгский
г) ¨ архіепіскоп Тюрінгский л) ¨ маркграф Бранденбурзький
д) ¨ пфальцграф Рейнський м) ¨ король Чехії

Співвіднесіть терміни та їх визначення, вписавши у віконечка відповідні літери

1)Феод 2)Позаєкономичний примус 3)Беніфіцій 4)Аграрний переворот 5)алод
¨ ¨ ¨ ¨ ¨

а) рання форма феодального держання, що передувала феоду. Була умовною, тобто давалась за несення переважно військової служби королю чи сеньйору і не передавалась в спадок. Поширюється в наслідок реформи Карла Мартела.

б) спадкове земельне володіння малої індивідуальної сім’ї, що формується у варварських королівствах Західної Європи. Юридично закріплення прав приватної власності на алод відбувається у варварських правдах.

в) період, коли відбувається зміна форми земельних відносин, в основі якої лежить зміна характеру земельної власності. В УІІІ-ХІ ст. в Європі приватна власність на землю вільних землевласників змінюється умовною феодальною власністю

г) форма земельної власності в середні віки. Спадкове земельне володіння феодала, за яке він ніс визначену службу (військову, яка визначалась 40 днями на рік, виконував судові, адміністративні доручення сеньйора), виплачував встановлені платежі.

д) насильство над особистістю виробника, коли експлуатація самостійного індивідуального виробника здійснювалась юридичними методами, економічним насильством, обмеженням політичних прав, через використання особистих чи родових зв’язків.

Співвіднесіть терміни та їх визначення, вписавши у віконечка відповідні літери

1)Графи 2)Іерархічность 3)Бюргерство 4)Курфюсти 5)Бюрократія
¨ ¨ ¨ ¨ ¨

а) в широкому розумінні – міське населення, середньовічний стан, що представляв жителів міст. У вузькому розумінні – середні прошарки середньовічного міського населення: ремісники, члени цехів, торгівці, на відміну від патриціату і плебсу.

б) поділ суспільства на вищі та нижчі групи, суворий порядок підлеглості нижчих прошарків чи осіб вищим. В середні віки чітке ділення суспільства на стани, за якими визначались їх функції, невизнання переходу в інші стани, залежність від вищих станів: духовенства, рицарства.

в)частина з німецьких князів, які мали право вибирати імператора Священної Римської імперії.

г).посадові особи, що призначались королем для виконання адміністративної, судової, військової влади в відповідних округах – графствах. З розвитком феодалізму влада і посада стає спадковою, а назва посади перетворюється в дворянський титул.

д)буквально – панування канцелярії) апарат чиновників, який не контролюється суспільством, перетворюється в касту, з власною ієрархією, від якої вона залежить.

Співвіднесіть терміни та їх визначення, вписавши у віконечка відповідні літери

1) Сейм 2)Парламент 3)Генеральні штати 4)Рейхстаг 5)Кортеси
¨ ¨ ¨ ¨ ¨

а) станово-представницькі органи в королівствах Піренейського півострову. Виникають в ХІІІ ст.. в Леоні, Кастилії, Наваррі, Валенсії, Арагоні.

б) станово-представницький загальнодержавний орган, що сформувався в Англії в другій половині ХІІІ ст. Перші збори 1265 р. Існує до сьогодні.

в)в Священній Римській імперії германської нації загальноімперський станово-представницький орган. Формується з ХІІ по ХУ ст. через включення до нього поступово різних станів від імперських князів, курфюрстів до представників від імперських та вільних німецьких міст.

г).станово- представницький орган у феодальної Польщі, Літві, Чехії.

д)загальнодержавний орган станового представництва у Франції, що сформувався у 1302 р. і проіснував до 1789 р.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 653 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студенческая общага - это место, где меня научили готовить 20 блюд из макарон и 40 из доширака. А майонез - это вообще десерт. © Неизвестно
==> читать все изречения...

960 - | 912 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.