Лекции.Орг


Поиск:




Ліві – ліберали – помірковані(центристи) - консерватори – праві




 

До «лівих» традиційно відносяться радикально налаштовані партії, до «правих» - консерватори, реакціонери, «центристи»(помірковані) посідають проміжну позицію між «правими» та «лівими». Революціонер, ліберал – це той, хто хоче змін, а консерватор хоче залишити все так, як є. Помірковані бачать цінне в обох позиціях, можуть вибирати проміжний шлях.

Реакціонери займають крайню консервативну, праву позицію, вірячи, що треба не тільки дотримуватися існуючого порядку, а навіть повертатися в минуле. Революціонери займають крайню ліберальну, ліву позицію і хочуть змінити все, вважаючи революцію за найкращий шлях.

Партійна система в Україні після здобуття незалежності перебуває в процесі свого становлення. Нині в Україні зареєстровано понад сотню політичних партій. Більшість з них є нечисельними за своїм складом і не мають стійкої підтримки виборців у всіх регіонах України. Вони є нестабільними, тобто часто розпадаються і об’єднуються.

Громадянам інколи не тільки важко зорієнтуватися у відмінностях партій між собою, але й повірити в доцільність такої великої кількості політичних партій. Але, незважаючи на велику кількість, зареєстровані в Україні політичні партії можна класифікувати за прийнятими в світі ознаками.

Виконайте та обміркуйте

Проаналізуйте в парах програмні положення двох партій, що надані нижче і спробуйте відповісти на питання:

- Чому партія має таку назву?

- Яку програму (мету діяльності) висуває дана партія?

- Які конкретні дії партії вам відомі?

- Чи співпадають ці дії з її програмою (назвою)?

- Чи відповідають наведені фрагменти з програм визначенню політичної партії українським законодавством?

- Як ми можемо визначити основну позицію цієї партії на лінії політичного спектру? Доведіть.

Комуністична партія України

Ідеологія – вчення Маркса-Енгельса-Леніна.

Головні цілі та завдання:

· передача влади від буржуазно-націоналістичних, антисоціалістичних сил до Рад;

· відновлення державного регулювання економікою та соціальних процесів:

· суспільна власність на засоби виробництва;

· зміцнення законності та правопорядку на основі соціалістичного будівництва;

· відродження союзу братніх народів;

· забезпечення виходу України із всеохоплюючої кризи тощо.

Конгрес Українських Націоналістів

Ідеологія ґрунтується на світогляді українського націоналізму. Націоналістична концепція суспільного ладу спирається на триєдність: нації, родини, людини як ідеалу гармонійного суспільного розвитку.

Головні цілі та завдання:

· побудова національної унітарної держави;

· встановлення системи народовладдя;

· забезпечення громадянських прав і свобод;

· національна самосвідомість та самовизначення;

· реальне реформування економіки;

· приватна власність тощо.

Як ви думаєте:

- Чи можуть програми партій допомогти громадянам визначити їх політичну спрямованість?

- Як знання про політичну спрямованість тієї чи іншої партії можуть бути використані пересічними громадянами?

- Чим можуть знання про належність тієї чи іншої партії до певної частини політичного спектру допомогти виборцям голосувати на виборах?

Політичні партії гуртують прихильників, визначають кандидатів на посади в органах влади і проводять компанії з метою їх обрання, складають політичні програми для уряду, якщо володіють більшістю голосів, а також критикують урядові програми і пропонують альтернативні, якщо перебувають в опозиції (так називаються партії, групи, які виступають проти правлячої партії або проти політики уряду).

Політичні парті також намагаються забезпечувати суспільну підтримку свого загального політичного курсу серед різноманітних верств населення, інформують суспільство про державні проблеми.

3. ЩО ТАКЕ ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ?

Громадяни демократичного суспільства мають можливість вступати до чисельних недержавних організацій, асоціацій та добровільних груп. Вони називаються громадськими організаціями. За Законом України “Про об’єднання громадян” громадською організацією є об’єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших інтересів.

Право людей вільно вступати до співтовариств і організовувати найрізноманітніші групи є основоположним для демократії. Справжню багатоманітність громадянського суспільства, яка стає можливою завдяки демократії створюють економічні співтовариства громадян (кооперативи, акціонерні компанії тощо), творчі, наукові, професійні спілки, товариства, благочинні організації та церкви, групи, що займаються охороною навколишнього середовища, недержавні установи та організації, недержавні засоби масової інформації та багато інших проявів соціального життя громадян. Є громадські неурядові організацій, які діють на місцевому рівні, а є й такі, що мають загальнонаціональний статус.

В авторитарному суспільстві практично всі подібні організації контролюються державою, отримують від неї дозвіл на існування, перебувають під її наглядом і тотальним контролем, є підзвітними в різних формах. В демократичному суспільстві взаємини між державою і громадськими організаціями чітко визначені законом. Зв’язок між ними здійснюється через Міністерство юстиції та місцеві органи державної виконавчої влади, в яких повинні зареєструватися створені громадські організації різного спрямування. Недержавні організації вільні від урядового контролю; навпаки, багато з них мають можливість впливати на уряд та вимагати від нього звіту.

За підрахунками деяких фахівців, в Україні існує приблизно 5 тис. асоціацій, фондів, спілок, благодійних організацій тощо. Наприклад: Асоціація практичних психологів України, Асоціація викладачів історії та суспільних дисциплін “Доба”, ресурсний центр ”Жінка для жінки” Існують міжнародні громадські організації та рухи, які мають свої відділення в Україні. Серед них такі організації, як Всесвітній рух прибічників миру, екологічна організація Грінпіс, правозахисна організація “Міжнародна Амністія”, “Лікарі без кордонів” та багато інших.

Виконайте та обміркуйте

Об`єднайтеся в групи по 5-6 осіб. Для 4 груп мета - створити політичну партію чи громадську організацію. Для цього скористайтеся інформацією, наведеною нижче.

Підготуйтеся до представлення результатів своєї діяльності серед однокласників та однокласниць.

Інформація

Для створення політичної партії необхідно мати не менше 18 років, зібрати не менше 1000 однодумців, які хочуть об’єднатися і готові поставити свої підписи під заявою про реєстрацію, скласти статут, в якому має бути назва об’єднання громадян, його мета та завдання, умови і порядок прийому та вибуття з об’єднання, права і обов’язки учасників, джерела надходження і порядок використання коштів.

Створення громадської неурядової організації можна починати з 15 років без фіксованого членства її учасників. Статут із зазначеними вище вимогами також обов’язковий.

Для об’єднань громадян (як для партій, так і для громадських організацій) необхідна реєстрація, яка здійснюється через подання заяви їх засновниками, до якої додаються статут, протокол установчих зборів, дані про керівний склад.

Політичні партії повинні додати свою програму.

Об’єднання громадян можуть мати свою затверджену символіку, яка не повинна відтворювати державні чи релігійні символи.

Отже вашим завданням є:

Визначити, яке об’єднання(партію чи громадську організацію ви створюєте;

Придумати йому назву;

Скласти статут: хто є членами; за яких умов вони приймаються; якою є мета вашої партії чи організації; якими є її завдання (конкретні заходи, що будете здійснювати, коли об’єднаєтесь); фінансові джерела існування; права та обов`язки учасників об’єднання.

Ще одна група (це може бути решта класу), буде представляти громадян, які не входять до жодної партії або громадської організації.

Завданням інших груп буде залучення “вільних від членства” громадян до своїх організацій. Під час “вступу” до тієї чи іншої групи слід аргументувати свій вибір.

Об’єднання громадян представляють інтереси своїх членів різноманітними способами: підтримуючи кандидатів на державні посади, беручи участь в обговоренні проблем і намагаючись впливати на політичні рішення. Окремі особи, будучи членами таких груп, мають можливість взяти вагому участь як в державних справах, так і в справах своїх власних співтовариств

Перевірте себе

Обговоріть питання:

· з якою метою в громадянському суспільстві створюються політичні партії та громадські організації?

· Чи є можливість вільно створювати та ставати членами об’єднання громадян тестом для демократії? Чому?

Поняття і терміни: * активність громадян * контроль влади * політична партія * праві * ліві * центристи(помірковані) * опозиція * громадська організація*

Це Ви зможете зробити самі

Прогляньте будь-яку свіжу газету:

про які політичні партії чи громадські організації йдеться на її шпальтах?

Якого типу повідомлення, що стосуються політичних партій та громадських організацій ви знайшли?

Що ви можете сказати про їх діяльність та роль у суспільстві?

Чи з’явилось у вас бажання приєднатись до них, чому?

Коротко запишіть результати.

ЯК ГРОМАДЯНИ БЕРУТЬ УЧАСТЬ В ЖИТТІ СУСПІЛЬСТВА

* як захистити свої права в нашій країні? * які засоби впливу на громадське життя можливі в Україні? *

“Кожен громадянин повинен, в міру своїх можливостей, спрямовувати свої прагнення на те, щоб бути спроможним володарювати у своїй власній державі”

Арістотель

“Людина цінна для суспільства лише настільки, наскільки вона служить цьому суспільству”

А.Франс

Після цього уроку ви зможете:

· розповідати, як можна захистити в нашій країні свої права;

· пояснювати, які засоби впливу на громадське життя можуть використовувати громадяни;

· брати участь в різних формах громадської активності

1. ЯК ЗАХИСТИТИ СВОЇ ПРАВА В НАШІЙ КРАЇНІ?

Зрозуміло, що в кожній державі, демократичній чи ні, права і обов’язки громадян дещо відрізняються. А як бути, якщо наші права порушуються?

 

Подумайте і дайте відповідь

Чи доводилось вам зустрічатись в своєму житті з ситуаціями, коли ваші права чи права ваших рідних і знайомих порушувались? Чи намагалися ви захистити свої права? Як саме? Що робити, коли права людини і громадянина порушують представники органів влади?

Якщо вирішення певної проблеми пов’язано зі захистом прав та свобод громадян, несправедливим законом або політикою самої держави, то існують законні способи її вирішення із застосуванням державних процедур: звернення до суду, звернення до міжнародних організацій насамперед правозахисних, звернення до депутатів різних рівнів.

В кожній демократичній державі на сторожі прав людини стоять незалежні суди. Їх завдання – перевіряти, чи виконавча влада діє в межах права і захищати права громадян.

Якщо громадянин України вважає, що його права були порушені іншими особами або державною владою, то він шукає справедливості у суді, подаючи відповідну заяву.

До державних органів, які, згідно з Конституцією, зобов’язані захищати і гарантувати права і свободи людини належать:

· Верховна Рада України,

· Президент України,

· Кабінет Міністрів України,

· центральні та місцеві органи державної виконавчої влади,

· органи місцевого самоврядування,

· органи міліції,

· служба безпеки, прокуратура, суд.

Конституція України 1996 року ввела посаду Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, метою якого є захист прав і свобод людини, проголошених Конституцією, законами і міжнародними угодами України, запобігання порушенням прав і свобод людини.

Після того, коли особа вичерпала всі можливості захисту на рівні своєї країни, це ще не остаточна поразка. Вона може подати скаргу до Європейського Суду в місті Страсбурзі. Він розглядає індивідуальні скарги громадян держав, що входять до Ради Європи, які визнають рішення цього суду. Головною функцією Європейського Суду є захист прав і свобод людини, гарантованих європейською конвенцією про права людини і основні свободи.

Подумайте і дайте відповідь

Прочитайте уважно наведені дані.

За даними опитування, проведеного Інститутом політики, в 2000 році:

1. дві третини громадян не вважають Україну державою, в якій дотримуються права і свободи людини;

2. тільки 2,5 відсотки опитаних громадян змогли назвати біля 20 прав і свобод, які вони мають, причому найбільш відомими є права, що стосуються повсякденного життя: право на працю (це найбільш відоме право) – знають 70% опитуваних, на охорону здоров’я – 50,5%, на освіту – 49%, на соціальний захист – 19, 2, на свободу світогляду та віросповідання – 13,2%, право на

громадянство та зміну громадянства – 4,4%, право на навчання рідною мовою та вивчення рідної мови – 1,5%, свобода об’єднання в партії та громадські організації –0,9%, право оскаржити в суді рішення, дії або бездіяльність органів влади і самоврядування, посадових і службових осіб – 0,8%;

3. жоден з опитуваних не назвав: право оскаржити в суді своє затримання чи арешт, право захищати свої права і свободи всіма незабороненими законом способами, право направляти індивідуальні або колективні звернення або особисто звертатись в органи державної влади і до посадових осіб, право звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, право отримувати інформацію про себе в органах державної влади тощо;

4. населення переважно знає, куди треба звертатися в разі порушення прав, проте в середньому чверть опитаних не змогли визначитися з тим, до кого звертатися при порушенні конкретних прав і свобод;

5. у разі порушення прав і свобод дві третини громадян України нікуди не звертаються.

Як ви думаєте, чи існує зв’язок між різними показниками, що наведені: між рівнем обізнаності населення і рівнем дотримання прав і свобод в Україні, між рівнем обізнаності і активності населення у захисті своїх прав і свобод? Який саме?

Які думки відносно майбутнього нашої країни викликають ці дані?

Які завдання стоять перед всіма громадянами України, виходячи з цих даних?

2. ЯКІ ЗАСОБИ ВПЛИВУ НА ГРОМАДСЬКЕ ЖИТТЯ МОЖЛИВІ В УКРАЇНІ?

Конституція України та її законодавство надають громадянам можливість здійснювати вплив на громадське життя. Вони надані нам, наприклад, в Конституції та Законах України “Про друковані засоби масової інформації” та “Про звернення громадян”.

ДОКУМЕНТИ РОЗПОВІДАЮТЬ…

Стаття 2 Закону України “Про друковані засоби масової інформації”

Свобода слова і вільне вираження у друкованій формі своїх поглядів і переконань гарантується Конституцією України і відповідно до цього Закону означають право кожного громадянина вільно і незалежно шукати, одержувати, фіксувати, зберігати, використовувати та поширювати будь-яку інформацію за допомогою друкованих засобів масової інформації.

Із Закону України “Про звернення громадян”

Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов”язків, із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

Звернення громадян можуть бути індивідуальні чи колективні, усні чи письмові, передані особисто чи відправлені поштою. Громадянам слід брати до уваги, що надсилати письмові звернення треба з повідомлення про вручання, або реєструвати у відповідної посадової особи. Термін розгляду звернень громадян – від 15 до 30 днів з дня надходження, у випадку переадресування іншим посадовим особам – не більше 45 днів.

Забороняється пересилати скарги чи зауваження на розгляд тим посадовим особам, яких вони стосуються. Анонімні звернення не розглядаються. Неправильно оформлені звернення відсилаються адресату. Посадові особи зобов’язані письмово повідомити громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення. Звернення пишуться за наступною формою:

Адреса органу або посадової особи

Прізвище, ім’я по-батькові, місце проживання громадянина

ЗВЕРНЕННЯ

____
____
____

(суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги)

Дата Підпис

Виконайте та обміркуйте

Уявіть собі, що ви живете в містечку Зеленогай на красивій тихій вулиці, де багато дерев і квітів. Одного ранку на вулиці з’являються будівельники, які повідомляють вас, що вашу вулицю будуть розширювати і перетворять на велику міжміську автомобільну трасу. Вам не подобається ця ідея. Щоб захистити свої права, разом з іншими громадянами ви вирішуєте звернутись до місцевої влади, а також до засобів масової інформації.

Об`єднайтеся в малі групи і вирішіть, куди ви можете звернутись в такому випадку. Користуючись наведеними документами і зразком звернення складіть відповідні звернення і поясніть, які наслідки буде мати ваше звернення та які ще кроки можна зробити в такому випадку.

Але якщо ці засоби використані або неможливі, то застосовуються недержавні, ненасильницькі методи впливу, серед яких:

· мирні демонстрації, марші та походи – їх учасники висувають різні конкретні вимоги;

· збори та мітинги, вони також пов’язані з певними вимогами;

· пікетування – чергування невеликих груп людей біля урядових будинків або біля закладу, де відбувається страйк, щоб поінформувати населення;

· кампанії в засобах масової інформації – масові публікації статей в газетах, передачі на радіо, телебаченні, з метою привернути увагу, сформувати громадську думку в країні та за кордоном;

· бойкоти – відмова від певних дій, наприклад від участі у виборах, від купівлі імпортних товарів тощо;

· громадянська непокора (бойкот несправедливих законів та політики дер-жави) – відмова від виконання цих законів і розпоряджень державних органів;

· акції протесту проти певних рішень і солідарності з певними подіями в країні та за кордоном;

· громадянська ініціатива - не завжди треба боротися проти чогось або когось. Інколи для вирішення проблеми достатньо щось зробити самим.

· лобіювання – сприяння проходження проекту, його відхиленню чи зміні існуючого закону; зазвичай використовує доведення переконливої інформації до законодавців, щоб схилити їх до бажаних для лобіюючої особи дій;

· страйк – крайній засіб вирішення колективних трудових суперечок (конфліктів) з метою захисту соціально-економічних прав та інтересів. Згідно з Конституцією України, політичні страйки заборонені.

Всі ці методи – не що інше, як можливості реалізації різних прав людини: свободи думки, слова, друку, права на інформацію, права на мітинги, демонстрації асоціації та об’єднання.

Виконайте та обміркуйте

Поділіться на 6 груп, і продемонструйте різні легальні форми рішення (чи протесту) щодо суспільно значущої проблеми.

Це може бути, наприклад, будівництво промислового об’єкту на території парку, впровадження нового місцевого податку з господарів домашніх тварин, приватизація приміщення музичної школи тощо.

1 група готує і організовує демонстрацію;

2 група пише лист в офіційні органи влади;

3 група готує серію плакатів або повідомлення (статтю) в пресу;

4 група готує страйк;

5 група представляє місцевих урядовців, які повинні зреагувати на громадську активність, одночасно перевіряючи законність вимог і процедури.

6 група – це представники органів місцевого самоврядування, які готують відповідну табличку, визначаючи, який орган вони представляють, а потім оцінюють різні форми впливу на владу, що демонструють інші групи з точки зору того, наскільки вони дійсно можуть вплинути на вирішення проблеми.

Після завершення вправи оцініть, який шлях найефективніший, в чому переваги та недоліки кожного методу впливу.

Через вибори до парламенту, громадські ініціативи, звернення до президента та уряду, громадяни можуть вплинути на суспільне життя. На жаль, українські громадяни за час відсутності своєї власної незалежної держави звикли до думки про те, що від них нічого не залежить, і стали байдужими до суспільних справ. Сьогодні, насамперед через історичні обставини, є не надто багато людей, які не тільки хочуть змінити життя на краще, скористатися правами людини і громадянина, але і знають, як це зробити. Особливо важливо це знати і вміти на місцевому рівні, в своїй територіальній громаді.

Перевірте себе

Обговоріть питання.

Які можливості мають громадяни для впливу на владу?

Чи є взаємодія між політичними партіями, громадськими організаціями та громадянами свідченням демократичності суспільства? Чому?

Що потрібно для успішної взаємодії державної влади і громадян?

Поняття і терміни: * незалежні суди * Уповноважений Верховної Ради з прав людини * Європейський суд * Рада Європи * мирні демонстрації марші та походи * збори та мітинги * пікетування * кампанії в засобах масової інформації * бойкоти * громадянська непокора * акції протесту і солідарності * громадянська ініціатива * лобіювання * страйк *

Це Ви зможете зробити самі

Уявіть собі, що ви щойно приїхали до новоствореної демократичної країни. Раптом ви почули розмову між громадянами, що живуть в цій країні.

- Демократія означає, що уряд забезпечить їжею та житлом всіх!

- Я це бачу не так! Демократія забезпечить кожного можливістю мати роботу та житло. І буде залежати від кожного особисто, чи скористається він цією можливістю.

- Я вважаю, що демократія зробить багатьох лінивими. Якщо уряд забезпечить всім необхідним, хто захоче працювати? Люди зазвичай працюють заради задоволення своїх потреб.

- В демократичній державі ті, хто має власність, повинні підтримувати тих, хто не нічого не має. Демократія – це один із шляхів перерозподілу громадського добробуту.

- Демократія не може вирішити всі проблеми країни за один день. Це займе деякий час, але свобода, надана людям, врешті-решт принесе свої плоди.

- Демократія повинна забезпечити краще життя людям інакше її треба замінити на інший суспільний порядок.

Напишіть коротке есе, відповідаючи на запитання: Що ви думаєте про кожну з цих думок?

Який з поглядів відповідає вашому уявленню про демократію?

Що ви очікуєте від демократії для України?

Що ви очікуєте від демократії для себе?

ГРОМАДЯНИ, ЗРОБІМО ЩОСЬ…

*як територіальні громади вирішують свої проблеми? *як можна брати участь в житті громади?

“Перш ніж займатися політикою, кожній людини варто зайнятися удосконаленням власного життя”

Л.Толстой

“Громада – великий чоловік”

“Прикладом самоуправління в історії української громади був загальний схід – збори представників від усіх господарств. Слід відзначити, що у гуцулів зібрання під назвою “віче” у XIX столітті проходили не лише в окремих селах, а й в масштабах усієї округи, нерідко набираючи політичного забарвлення. Сільські сходи звичайно збиралися на майдані біля церкви або управи. Серед козаків Лівобережжя відомі спеціальні приміщення для общинних зібрань – зборні”

За О.В.Курочкіним

Після цього уроку ви зможете:

· розповідати про роботу місцевої ради;

· пояснювати, як люди можуть брати участь у самоврядуванні та визначати конкретні шляхи впливу громадян на органи місцевої влади;

· виробити власну позицію стосовно важливості участі в житті громади і самоврядуванні

1. ЯК ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДИ ВИРІШУЮТЬ СВОЇ ПРОБЛЕМИ?

Виконайте та обміркуйте

Разом з однокласниками чи друзями навідайтеся до будинку місцевої Ради. Зверніться до секретаря та дізнайтеся, які саме комісії створені депутатами вашої місцевої Ради та хто їх очолює.

Поділіться на групи і після попередньої домовленості спробуйте вияснити, які завдання та як саме виконують такі комісії.

Приготуйтеся розповісти про діяльність комісій в класі або написати статтю в шкільну чи місцеву газету.

Виборче право України передбачає можливість висувати своїх обранців не тільки до найвищого представницького органу країни, але й до різноманітних органів самоврядування. Сільські, селищні, міські ради, як і Верховна Рада України, обираються громадянами на 4 роки і проводять свою роботу сесійно. Обрані депутати обговорюють проблеми та приймають рішення на спільних пленарних засіданнях. Такі рішення повинні прийматися після ознайомлення з висновками та рекомендаціями створених з числа депутатів постійних комісій.

Як правило, в кожній місцевій раді є окрема дуже важлива комісія, без діяльності якої неможливо виконати завдання, поставлені виборцями перед місцевими депутатами. Це комісія з питань фінансів і бюджету. (“Бюджет” - сукупність доходів та видатків в державі, місцевій громаді, установі чи організації, сім`ї).

В наш час точиться багато дискусій з приводу того, в якому бюджеті – загальнонаціональному, обласному, районному чи суто місцевому повинна зосереджуватися більшість коштів. Одні вважають, що гроші, зосереджені в державному бюджеті, будуть використовуватися більш справедливо, будучи розподіленими між всіма жителями країни. Інші підтримують точку зору про доцільність використання на місцях тих коштів, які заробила громада. Часто можна почути від дорослих людей, що немає ніякої різниці, де саме зосереджені гроші – аби вирішувалися проблеми.

Виконайте та обміркуйте

Обговоріть зі своїм сусідом чи сусідкою по парті /батьками/ співвідношення податків та видатків, необхідних для добробуту вашої територіальної громади. Спробуйте у вигляді кругової діаграми зобразити ідеальний, на вашу думку, місцевий бюджет. Він має складатись з двох частин.

1) необхідні витрати для задоволення потреб мешканців (в %); 2) необхідні податки для діяльності місцевого самоврядування (в %).

Порівняй своє уявлення про місцевий бюджет з реальним, прийнятим твоєю місцевою радою в минулому чи поточному році.

2. ЯК МОЖНА БРАТИ УЧАСТЬ В ЖИТТІ ГРОМАДИ?

Суттєвим фактором, що впливає на діяльність місцевих органів влади, є також активність громадян та їх обізнаність з місцевими проблемами та шляхами їх вирішення – так звана громадська думка.

Виконайте та обміркуйте

Довідайтесь, як жителі твого села /міста/ оцінюють старанність влади.

Об`єднайтеся в малі групи. Підготуйте анкету для вивчення громадської думки. Проведіть анкетування групи громадян в 20-25 осіб, насамперед ваших батьків та знайомих.

.Можлива наступна форма такої анкети:

Шановні мешканці!

Оцініть, будь ласка, як місцева влада виконує свої зобов’язання стосовно вирішення наступних проблем. Для оцінки використайте шкалу:

6 – дуже добре; 5 – майже добре; 4 – задовільно; 3 - погано; 2 – дуже погано; 1 – не можу визначитися.

Анкету роздайте знайомим та сусідам, пояснивши мету своєї роботи. Зберіть через кілька днів, проаналізуйте і підготуйтеся представити її результати перед класом, можливо у місцевій пресі або на зустрічі з представниками місцевої влади.

А н к е т а / зразок/

 

* Що, на Вашу думку, слід зробити, щоб становище стало кращим?

Не тільки критика, а, перш за все, зацікавленість у вирішенні проблеми, пошук найкращих для цього способів та добір здатних до їх впровадження людей, не звинувачення когось в недієздатності, а готовність самим брати на себе відповідальність, - ось реальні шляхи покращення життя спочатку в найближчому осередку суспільного життя, а потім і в країні в цілому.

Згідно Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, громадянам надається право і можливість впливати на місцеву владу законним мирним шляхом.

ДОКУМЕНТИ РОЗПОВІДАЮТЬ…

Зі статті 9 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”

Члени територіальної громади мають право ініціювати розгляд у раді (в порядку місцевої ініціативи) будь якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування.

Місцева ініціатива, внесена на розгляд ради у встановленому порядку, підлягає обов’язковому розгляду на відкритому засіданні ради за участю членів ініціативної групи з питань місцевої ініціативи.

Зі статті 13 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”

Територіальна громада має право проводити громадські слухання – зустрічатися з депутатами відповідної ради та посадовими особами місцевого самоврядування, під час яких члени територіальної громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відома місцевого самоврядування.

Громадські слухання проводяться не рідше одного разу на рік.

Пропозиції. які вносяться за результатами громадських слухань, підлягають обов’язковому розгляду органами місцевого самоврядування.

Виконайте та обміркуйте

Об`єднайтеся в групи А, Б, В і на основі даних анкети 2.1 спробуйте виконати наступні завдання:

А. До якої комісії місцевої ради ви звернулися б для вирішення зазначених в анкеті проблем? Спробуйте написати текст заяви-звернення або телефонного дзвінка до депутатів такої комісії.

Б. Як ви думаєте, яка із зазначених в анкеті проблем заслуговує на розгляд в порядку громадських слухань? Кого саме з депутатів та посадових осіб місцевого самоврядування ви запросили б на таке громадське слухання? Аргументуйте свій вибір.

В. Яку б ви з однокласниками висунули місцеву ініціативу? Аргументуйте

свій вибір. Підготуйте від уявної ініціативної групи текст письмового звернення або виступ на засіданні місцевої ради з пропозиціями розглянути висунуту вами проблему.

Які почуття викликала у вас участь в цій роботі?

Як ви думаєте, що потрібно для того, щоб жителі вашого села, селища, міста користувалися зазначеними в законі правами і були суспільно активними?

Чи можна відчувати від такої діяльності задоволення, якщо не отримувати за неї грошової винагороди? Чому?

Іноді громадяни розчаровуються в таких методах впливу, вважаючи їх довготерміновими та громіздкими. Тоді можна обрати інші, дозволені законодавством методи: пікетування органів влади, маніфестації та демонстрації, відкликання депутатів, що не справляються зі своїми обов’язками, використання впливу засобів масової інформації дають народу можливість скористатися демократичними способами правління, тобто здійснювати справжнє народовладдя.

Управління народом за допомогою народу означає, що громадяни демократичного суспільства поділяють не тільки його блага. Беручи на себе тягар самоврядування, існуюче покоління прагне зберегти для майбутнього завойований ним спадок особистої свободи, прав людини і справедливого законодавства. В кожному суспільстві і в кожному поколінні народ повинен знову виконувати роботу демократії - брати принципи минулого і застосовувати їх на практиці нового століття і суспільства, що змінюється.

Перевірте себе

Обговоріть питання.

Чи погодились би ви відпрацьовувати хоча б два дні на місяць на загальне благо свого селища, села або міста? Чи повинен, на вашу думку, бути введений такий обов’язок для кожного жителя Вашого міста або села?

Зверніть увагу!

Участь в управлінні державою, почуття любові до Батьківщини починається з невеличких справ на загальне благо вашого міста, селища, села. Право на місцеве самоврядування, записане в Конституції України, не може жити без вашого обов’язку брати участь у вирішенні загальних справ!

1. Постарайтеся познайомитись з законами, що регулюють місцеве самоврядування: Конституція України (розділ ІХ), Закон “Про місцеве самоврядування в Україні”.

2. Заздалегідь сплануйте один-два дні на місяць на ваші справи. Без вашої участі місцеве самоврядування буде неповним!

3. Зверніться до органів місцевого самоврядування і дізнайтеся, які важливі завдання стоять перед вашим рідним містом чи селом. Ви можете і самі знайти ту загальну справу, котра вам до душі. Візьміть на себе відповідальність за ці справу, запросить до співпраці своїх друзів і всіх зацікавлених людей, а також представників органів місцевого самоврядування. Створіть разом асоціацію чи раду, чи ініціативну групу для вирішення цієї справи. Складіть план дій і почніть діяти. Спробуйте винести обговорення цієї справи на загальні збори. Тісно співпрацюйте з органами місцевого самоврядування.

4. Серед загальних справ можуть бути питання влаштування дитячого садка, дитячого або спортивного майданчика, організація самоврядування в школі, благоустрій і висадження рослин на території міста чи села, захист від злочинності тощо.

5. Беріть активну участь в обговоренні і вирішенні спільних проблем на зборах мешканців. Було б добре обговорювати місцеві справи в школі, класі. Такі обговорення допомагають зрозуміти один одного, знайти спільні інтереси і проблеми, відчути єдність, підтримку, необхідність у спільних діях. Можливо, саме вам варто проявити ініціативу зборів мешканців. Залучайте до обговорення місцеві газети, радіо, телебачення.

6. Подумайте, може варто створити громадське самоврядування – раду вашого будинку, двора, вулиці, мікрорайону, школи, класу – це допомагає вирішити загальні справи навколо будинку і в школі (наприклад, чистота та порядок, виховання дітей, навіть захист від злочинів). Проявляйте ініціативу!

7. Беріть участь в місцевих референдумах та виборах, намагайтеся більше знати про кандидатів – з ними ви будете працювати і жити.

8. Ви можете навіть написати проект рішення місцевої ради з гострого питання, зібрати під ним підписи і запропонувати цій проект місцевої ради або іншому органу місцевого самоврядування.

9. Ви можете придумати й інші форми місцевого самоврядування – спільного вирішення місцевих проблем і потреб. Але треба мати на увазі, що брати участь в виборах і референдумах ви зможете з 18 років. Всі інші форми участі в місцевому і громадському самоврядуванні не обмежені віком.

Поняття і терміни: * територіальна громада * місцеве самоврядування * бюджет *

Це Ви зможете зробити самі

Прогляньте одну-дві місцеві газети. Знайдіть повідомлення про приклади такої активності громадян в засобах масової інформації. В чому вона полягала? Чи результативними були заходи громадян? Коротко запишіть отриману інформацію.

ДЕМОКРАТІЯ ПОЧИНАЄТЬСЯ ЗІ ШКОЛИ

*навіщо школі потрібно самоврядування? * як розбудувати органи самоврядування в твоїй школі? *

“Бути! Жити! Творити! Світити вільною душею!”

М.Грушевський

Після цього уроку ви зможете:

· пояснювати, що таке учнівське самоврядування;

· обговорювати питання структури та функцій самоврядування

· розпочати створення органів самоврядування в вашій школі, вашому класі

1. НАВІЩО ШКОЛІ ПОТРІБНО САМОВРЯДУВАННЯ?

Виконайте та обміркуйте

Готуючись до уроку, проведіть в своєму класі анкетування. Для його узагальнення знайдіть двох бажаючих, які заздалегідь зберуть анкети і виконають цю роботу.

АНКЕТА

Чи є у нашій школі учнівське самоврядування?

Назвіть відомі Вам органи учнівського самоврядування в школі.

Чим вони займаються?

Ваша власна участь у громадському житті в школі, Ваше особисте ставлення до цього:

- відчуваєте потребу працювати на благо людей, на користь своєї школи;

- виконуєте тільки те, що доручають.

У чому виявляється Ваша турбота про однокласників, про обличчя класу, школи?

Як будувати шкільне життя на принципах демократизації, гуманізації?

Як добитись творчої думки та діяльності учнів в школі?

Якби у школі був оголошений конкурс проектів, моделей “Учнівське самоврядування”, що б ви запропонували?

Демократизація всіх сфер суспільного життя не може залишити поза увагою освіту, школу. Невід’ємною складовою демократизації навчання є учнівське самоврядування, яке має багату і повчальну історію в нашій країні і в світі.

Перші думки про учнівське самоврядування пов’язані ще з давньогрецькою школою та іменами філософів Платона і Арістотеля. В українській історії освіти демократичні начала розвивались з ХVІІ століття в братських школах, де створювались окремі “молодячі” братства, до яких входили всі учні школи. В них учні обирали свою управу, давали присягу Україні бути патріотами та чесними людьми, шанувати свій обряд, привчалися до самодіяльності.

В сучасному світі шкільне самоврядування є досить розповсюдженим і має цікаві традиції, насамперед в таких країнах як Данія, Англія, Польща, Канада тощо. Інколи школярі різних країн навіть збираються разом і обговорюють спільні проблеми шкільного життя. На одній з таких зустрічей в 2000 році були присутні учні та вчителі України, Росії та Голландії, які обговорили та запропонували проект Міжнародної шкільної Конституції.

ДОКУМЕНТИ РОЗПОВІДАЮТЬ…





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 765 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Есть только один способ избежать критики: ничего не делайте, ничего не говорите и будьте никем. © Аристотель
==> читать все изречения...

774 - | 737 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.