Лекции.Орг


Поиск:




Особливості відновлення в бігу




Тренувальні заняття є основною структурною одиницею тренувального процесу. Раціональне планування їх на основі наукових знань про механізми розвитку та компенсації стомлення, а також динаміки протікання відновлення при виконанні різних тренувальних навантажень багато в чому визначає ефективність всього процесу тренування.

Ще І. П. Павловим були розкриті ряд закономірностей перебігу відновних процесів, які не втратили значення в даний час.

1. У працюючому органі поряд з процесами руйнування та виснаження відбувається процес відновлення, він спостерігається не тільки після закінчення роботи, але вже і в процесі діяльності.

2. Взаємовідносини виснаження і відновлення визначаються інтенсивністю роботи; під час інтенсивної роботи відновний процес не в змозі повністю компенсувати витрати, тому повне відшкодування втрат настає пізніше, під час відпочинку.

3. Відновлення витрачених ресурсів відбувається не до вихідного рівня, а з деяким надлишком (явище надлишкових компенсацій).

Відмінною особливістю протікання відновних процесів у спортсменів-бігунів після тренувальних і змагальних навантажень є неодночасне (гетерохронно) повернення після виконаної тренувальної навантаження різних показників до вихідного рівня. Встановлено, що після виконання тренувальних вправ тривалістю 30 с з інтенсивністю 90% від максимальної відновлення працездатності правило, відбувається протягом 90-120 с.Окремі показники вегетативних функцій повертаються до дорабочему рівня через 30-60 с, відновлення інших може затягнутися до 3-4 хв і більше.

Велике значення мають медико-біологічні засоби відновлення, Використання електросну, Франклінізація, вуглекислих і хвойну ванну сприяє нормалізації діяльності центральної нервової системи бігунів. Застосування гаммалон (амінаглона) і ноотропила, відновлюють обмін речовин і поліпшують трофіку клітин головного мозку, сприяє прискореному засвоєнню і кращому закріплення рухових навичок.

Слід також серйозно ставитися до такого відновного фактору, як харчування бігунів-спортсменів. Перш за все, воно повинно бути збалансованим за калорійністю, про що можна судити з динаміки ваги: ​​надбавка у вазі вказує на надлишок калорій, схуднення - на їх недолік. Крім того, спринтерам і бар'єриста, як і представникам інших швидкісно-силових видів спорту, необхідно, особливо в періоди роботи над швидкістю і силою, прагнути до відносного переважання в харчовому раціоні білків, які містяться в таких продуктах, як м'ясо, риба, сир, сир. У той же час слід трохи обмежувати себе в споживанні продуктів, які містять жири (вершкове і рослинне масло, сметана, жирний сир, м'ясо і т. п.) і вуглеводи (цукерки,цукор, борошняні вироби, тістечка і т. п.).





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 350 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Победа - это еще не все, все - это постоянное желание побеждать. © Винс Ломбарди
==> читать все изречения...

783 - | 761 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.