Лекции.Орг


Поиск:




Тема 51. Родина розові — Rosaceae




Загальні зауваження. Родина розові об’єднує різні життєві форми: дерева, кущі, трави, здебільшого з черговими листками із прилистками. Квітки актиноморфні, 4—5-членні, з подвійною оцвітиною, іноді з підчашею. Тичинок багато, маточок одна або багато. Квітколоже чашоподібне, плескате, увігнуте або випукле і називається гіпантієм. Усі органи квітки, крім гінецея, прикріплені до краю квітколожа, зав’язь верхня, нижня або середня. Плоди різноманітні — листянки, кістянки, сім’янки, горішки, коробочки збірні або поодинокі, справжні або несправжні. Практичне значення родини — важливі плодові, лікарські та декоративні культури.

Розглядаючи представників родини розових, слід звернути увагу на будову гінецея і квітколожа. В усіх представників родини квітколоже розросле, в утворенні якого беруть участь основи чашолистків, пелюсток, тичинок, а іноді й підчаша. На відміну від жовтецевих спеціалізація квітки у розових відбувалася шляхом утворення пристосувань для поширення плодів і насінин. Прогресивною ознакою розових є наявність у деяких видів нижньої зав’язі (яблуня, груша).

 

Об’єкти. 1. Черемха звичайна — Раdus аvium Mill.

2. Вишня звичайна — Сеrasus vulgaris Мill.

3. Перстач сріблястий — Рotentilla агgentea L.

4. Гравілат міський — Geum urbanum L.

5. Суниці лісові — Fragaria vesca L.

Завдання. 1. Познайомтеся з різноманітністю рослин родини, зробіть

письмовий морфологічний аналіз і визначте рослини.

2. Морфологічний аналіз і визначення рослин розгляньте на прикладі

черемхи звичайної.

3. Вивчіть характеристику родини розових.

4. Порівняйте характерні ознаки родини розових і родини жовтецевих.

Обладнання і матеріали: мікроскопи МБР-1 або Віолам, лупи, бритви,

пінцети, скальпелі, гербарний і живий матеріал, препарувальні голки, інше

приладдя.

Література: [1], с. 458—465; [6], с. 328—337; [7], c.292-294; [8], ч. 2, с,

216—226; [91, с. 283—289; [11], c.409-413; [13], c.145-146.

Макроскопічне дослідження розових. Знайомство з рослиною почніть з аналізу морфологічної будови рослини. Черемха звичайна—деревна рослина з простими черговими листками, у бруньках уздовж згорнутими. Квітки двостатеві, білі. Пелюсток — п’ять, чашолистків — п’ять, чашечка у нижній частині трохи опушена. Тичинок багато, маточка одна, зав’язь верхня. Суцвіття — китиця. Плід—соковита м’ясиста кістянка. Визначення рослини почніть із визначення родини. Хід визначення родини 1,9—, 15—, 178—, 179—, 185—, 192, 193—, 205.

Розові — Rosaceae

Хід визначення роду: 1, 2—, 14, 15. Черемха (Раdus). Хід визначення виду: 1, 2—, 3. Черемха звичайна (Раdus аvium Mill.).

Висновки. При вивченні представників родини розових доцільно порівняти їх із жовтецевими. Розові представлені дерев’янистими і трав’янистими видами. Листки у них з прилистиками, квітка завжди правильна, з подвійною оцвітиною, п’ятичленного типу, у деяких (суниці та ін.) чашечка з підчашею. Квітколоже випукле, плоске, чашоподібне. Елементи оцвітини і андроцей прикріплюються до країв квітколожа. Тичинок багато, як і у жовтецевих, але розміщені вони по колу з визначеною кількістю у кожного

Типи зав’язі. Плоди сухі і соковиті, справжні та несправжні.

Висновок. Розові досить складно побудовані рослини. Вони включають представників, одні з яких мають визначену кількість елементів у крузі (4—5), але кругів багато, а значить і елементів квітки багато. Є такі, що мають багато маточок на випуклому квітколожі, а є й такі, що мають лише одну маточку. За характером будови зав’язі вони включають види з верхньою, напівнижньою та нижньою зав’яззю. Отже, за переліченими ознаками розові займають проміжне положення між примітивно побудованими і високоорганізованими.

 

Тести для самоконтролю

 

І. Як називається квітколоже у розових?

2. Які типи листків характерні для рослин цієї родини?

3. До якої родини належать рослини, що мають листки з прилистками?

4. Назвіть ознаки, які характеризують квітку жовтецевих і розових.

5. Які типи плодів мають розові?

6. Яке практичне значення розових?

7. Назвіть найбільш поширені рослини розових, що використовуються у

плодівництві.

8. Назвіть декоративні рослини, що належать до цієї родини.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2018-11-11; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 314 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

758 - | 770 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.