Лекции.Орг


Поиск:




Список використаних джерел




 

КОРИГУВАТИ----- ЛІТЕРАТУРА----- копії на кафедрі!!!!!!!!!!!!!!

 

 

Зразок оформлення титульної сторінки курсової роботи ДОДАТОК А

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

ФАКУЛЬТЕТ ПЕДАГОГІКИ ТА ПСИХОЛОГІЇ

Кафедра психології

 

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «_ ___________________________________________»

 

на тему:______________________________________________________

_____________________________________________________

 

 

Студента (ки) __________________

спеціальність _________«Психологія»

_______________________________

 

Керівник:

_____________________________

 

 

Національна шкала ________________

 

Кількість балів: __________ Оцінка: ECTS _____

 

 

Голова комісії: ________________ Савенкова І.І.

(підпис) (прізвище та ініціали)

 

Члени комісії ________________ Шевченко В.В.

(підпис) (прізвище та ініціали)

 

________________ Мороз Р.А.

(підпис) (прізвище та ініціали)

 

________________ Кучманич І.М.

(підпис) (прізвище та ініціали)

 

м. Миколаїв

2016-2017н.р.


ДОДАТОК Б

Зразок оформлення титульної сторінки

кваліфікаційної роботи бакалавра, магістра

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

ФАКУЛЬТЕТ ПЕДАГОГІКИ ТА ПСИХОЛОГІЇ

Кафедра психології

 

КОМПЛЕКСНА КУРСОВА РОБОТА

 

на тему:______________________________________________________

_____________________________________________________

 

 

Студента (ки) ______4 КУРСУ_417ГР

спеціальність «Психологія»

_______________________________

 

Керівник: викл._Мухіна Л.М.__

 

 

Національна шкала ________________

 

Кількість балів: __________ Оцінка: ECTS _____

 

 

Голова комісії: ________________ Шевченко В.В.

(підпис) (прізвище та ініціали)

 

Члени комісії ________________ Мороз Р.А.

(підпис) (прізвище та ініціали)

 

________________ Кучманич І.М.

(підпис) (прізвище та ініціали)

 

м. Миколаїв – 2016 рік

 

ДОДАТОК Г

Зразок оформлення титульної сторінки

Реферату

 

 

Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського

Факультет педагогіки та психології

Кафедра психології

 

Реферат

з дисципліни «Загальна психологія»

на тему: «Індивідуально-психологічні особливості особистості»

 

Виконав: студент І курсу, групи 117

спеціальності 6.030102 Психологія

Іванов Іван Іванович

 

Перевірив: д. психол. наук, доц.

Савенкова І.І.

 

Миколаїв – 2016

ДОДАТОК Д

ЗРАЗОК ОФОРМЛЕННЯ ЗМІСТУ

Магістерської роботи

на тему: «ГЕНДЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ВЗАЄМОЗ’ВЯЗКУ ПРОЯВІВ ПОЧУТТЯ ЗАЗДРОСТІ ТА РІВНЯ ГАРМОНІЙНОСТІ РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ В ЮНАЦЬКОМУ ВІЦІ»

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………5

 

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ РОЗУМІННЯ ПОЧУТТЯ ЗАЗДРОСТІ ТА ГАРМОНІЙНОСТІ РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ…….…………………...... 10

1.1 Основні теорії розуміння почуття заздрості та його трактування філософами та представниками оригінальних психологічних концепцій….10

1.2 Теоретичне дослідження особливостей почуття заздрості…..…………12

1.3 Поняття особистості у психології………………….………..……………18

1.4 Теоретична основа становлення гармонійно розвиненої особистості…..30

 

РОЗДІЛ 2. ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ГЕНДЕРНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ВЗАЄМОЗ’ВЯЗКУ ПРОЯВІВ ПОЧУТТЯ ЗАЗДРОСТІ ТА РІВНЯ ГАРМОНІЙНОСТІ РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ У ЮНАЦЬКОМУ ВІЦІ……………………………………...........................................................32

2.1 Організація та проведення емпіричного дослідження……..…………..32

2.2Опис та інтерпретація результатів емпіричного дослідження взаємозв’язку гармонійності розвитку особистості та особливостей прояву нею почуття заздрості………………………………………………………………………..33

 

РОЗДІЛ 3. ПРОГРАМА ГАРМОНІЗАЦІЇ РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ У ЮНАЦЬКОМУ ВІЦІ ТА ЗНИЖЕННЯ РІВНЯ ПРОЯВУ НЕЮ ПОЧУТТЯ ЗАЗДРОСТІ У РІЗНИХ СФЕРАХ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ…….……………53

3.1 Теоретичні засади побудови програми гармонізації розвитку особистості та зниження рівня прояву особистістю почуття заздрості………………….53

3.2 Організація та впровадження корекційної програми…………………..54

3.3 Оцінка ефективності програми гармонізації розвитку особистості у юнацькому віці та зниження рівня прояву почуття заздрості у різних сферах життєдіяльності………………………………………………………………….73

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………85

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ……………………………………88

ДОДАТКИ………………………………………………………………………96


ДОДАТОК Ж

ПРИКЛАД ВСТУПУ ДО МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ

Тема магістерської роботи: «ТРЕНІНГ ОСОБИСТІСНОГО ЗРОСТАННЯ У РОБОТІ ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ»

ВСТУП

Актуальність. Інноваційні процеси, що відбуваються у вищій школі, підписання Болонської декларації, яка передбачає створення європейського освітнього простору безперервної професійної підготовки потребують зміни освітньої парадигми для підготовки конкурентоспроможного на світовому ринку праці фахівця. На сучасному етапі розвитку системи вищої освіти актуальним і необхідним постає психологічний супровід професійного та особистісного становлення студентів, що забезпечуватиме підготовку гармонійно розвинених спеціалістів, здатних до постійного оновлення наукових знань, професійної мобільності та швидкої адаптації до змін в умовах ринкової економіки.

Сьогодні більш затребуваними є спеціалісти, які володіють не тільки відповідною кваліфікацією, але й такими якостями, як: уміння спілкуватися з людьми, вирішувати конфліктні ситуації, приймати нестандартні рішення, орієнтуватися у тій чи іншій новій ситуації, адаптуватися до нових життєвих умов. Формування цих якостей постає завданням сучасного навчального закладу. Крім студентів, учасниками освітнього процесу є також викладачі, здобувачі, аспіранти, адміністрація, учбово-допоміжний персонал, які теж потребують психологічного супроводу, так як система підвищення кваліфікації фахівців, що існує, не спроможна вирішити весь спектр завдань, що стоять перед нею.

Отже, існує потреба цілісного підходу до забезпечення психологічного супроводу всіх учасників навчально-виховного процесу ВНЗ. Вважаємо, що психологічна служба покликана забезпечити реалізацію особистісного, професійного, творчого потенціалу особистості, створити умови для самореалізації особистості, надати психологічну підтримку всім суб’єктам освітньої діяльності.

Для вирішення поставлених завдань використання традиційних методів підготовки виявляється недостатнім, тому виникає необхідність упровадження інноваційних технологій у практику вищої школи.

Однією з найбільш ефективних і перспективних технологій навчання і розвитку сьогодні є тренінги, що, з огляду на методичну універсальність, практичну спрямованість і доступність, стають невід’ємною частиною особистісного і професійного вдосконалення людини. Сучасні науковці творчо впроваджують тренінг у найрізноманітніші сфери життєдіяльності. Інтенсивне інтерактивне навчання під час тренінгу дозволяє у короткий термін опанувати велику кількість інформації і закріпити отримані знання й уміння на практиці.

Проблемам тренінгових технологій присвячено дослідження Ю.М. Ємельянова, Л.О. Петровської, Г.О. Ковальова, Б.Д. Паригіна, А.П. Ситнікова, В.В. Никандрова, С.І. Макшенова, І.В. Вачкова, Т.С. Яценко, Н.О. Євдокимової, Ю.М. Швалба, Л.І. Мороз, В.О. Лефтерова та ін. [4,7,10;11;14;25].

У 90-х роках почала формуватися національна школа тренінгу, чому сприяли вчені і практики з Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Інституту психології ім. Г.С.Костюка АПН України, Інституту соціальної і політичної психології і інших освітніх і науково-дослідних установах. Серед учених і практиків-аматорів сучасної психотернінгової школи в Україні: Л.М. Балабанова, Н.О. Євдокимова, Ю.О. Живоглядов, В.П. Казмиренко, В.О. Лефтеров, Л.І. Мороз, Г.В. Попова, О.В. Тимченко, С.М. Хоружий, Ю.М. Швалб, С.І. Яковенко, Т.С. Яценко.

Багато тренінгів спрямовані на особистісне зростання. Сфера особистісного зростання, особистісного і духовного розвитку є дуже широким і різноманітним спектром різних індивідуальних і групових практик. Визначення особистісного зростання і розвитку також різноманітні і визначаються концептуальними основами і суб’єктивними перевагами, як груп-лідерів, так й учасників. Істотне те, що до тих, що до тренінгів особистісного зростання звертаються цілком благополучні у психологічному відношенні люди, що відчувають потребу у самопізнанні і саморозвитку.

У тренінгах особистісного зростання провідною концепцією є уявлення про ідеальну, досконалу особу, також різне у різних психологічних школах. Сам тренінг організовується як процес реалізації, досягнення цієї досконалості. Особистісне зростання проявляється у досягненні людиною нових і якісно більш високих рівнів продуктивності, у «прагненні до себе – кращого» (О.О. Бодальов, С.Л. Рубінштейн). Ключовою і провідною ідеєю, що об’єднує майже всі наявні у практичній психології підходи, є прагнення допомогти розвитку особистості шляхом зняття обмежень, комплексів, вивільнення її потенціалу.

Проблема самовизначення та самоактуалізації, неузгодженість реальних уявлень особистості щодо себе з реаліями життя, зміни у структурі ціннісних орієнтацій у ході ефективної або неефективної інтеграції у суспільстві молодих людей залишається недостатньо вивченою. Саме тому нами обрано тему магістерського дослідження «Тренінг особистісного зростання у роботі психологічної служби вищого навчального закладу».

Об’єкт дослідження – соціально-психологічні аспекти діяльності психологічної служби системи освіти.

Предмет дослідження – особливості застосування тренінгів особистісного зростання у діяльності ПС ВНЗ.

Метою дослідження є розробка моделі та програми тренінгу особистісного зростання студентів ВНЗ.

Гіпотезою дослідження являється твердження про необхідність використання тренінгів особистісного зростання у роботі психологічної служби для повноцінного розвитку особистості студентів ВНЗ, сприяння їх повноцінному особистісному розвитку та створення належних умов для формування у них мотивації до навчання, самореалізації творчих здібностей, самовиховання і саморозвитку.

Завдання дослідження:

1. Вивчити погляди психологів щодо впливу психологічної служби вищого навчального закладу на розвиток особистості студента.

2. Визначити місце тренінгу особистісного зростання у роботі психологічної служби вищого навчального закладу.

3. Проаналізувати основні теоретичні підходи щодо вивчення проблеми побудови тренінгу особистісного зростання та його основних завдань.

4. Розробити модель та програму тренінгу особистісного зростання студентів ВНЗ.

5. Визначити ефективність використання тренінгів особистісного зростання у роботі психологічної служби ВНЗ.

База дослідження: дослідження проводилось на базі МНУ імені В.О. Сухомлинського. У дослідженні взяли участь 60 осіб – студентів психологічного факультету у віці від 18 до 25 років.

Методологічну та теоретичну основу дослідження склали: теорія побудови освітнього простору майбутніх фахівців (Євдокимова Н.О.); теорія особистісного потенціалу як основа самодетермінації особистості (Д.О. Леонтьєв); концепція цілепокладання та вимірів якості життя особистості (Ю.М. Швалб); екзістенціально-гуманістична психологічна парадигма (С. К’єркегор, Ф. Ніцше, М. Хайдеггер, В. Франкл); феноменологічна теорія особистості (К. Роджерс); психоаналітична теорія (З. Фройд, Ж. Лакан); теорія про психічні функції людини (Л.С.Виготський); методологічні і методичні аспекти з теорії та практики використання психологічних тренінгів (І.В. Вачков, Ю.М. Жуков, В.П. Захаров, Ю.Н. Ємельянов, І.Н. Карицький, С.І. Макшанов, Л.А. Петровська, О.В. Сидоренко, В.В. Третьяченко, М. Форверг, Н.Ю. Хрящева, Ю.М. Швалб, Т.С. Яценко та ін.).

Для перевірки висунутої гіпотези та вирішення встановлених завдань використано комплекс теоретичних та експериментальних методів: теоретичні методи - вивчення та аналіз психологічної та методичної літератури, узагальнення, систематизація; емпіричні методи - тестування за методиками: дослідження смисложиттєвих концепцій Г.А. Пальм, життєвих перспектив студентської молоді Ю.М. Швалба, визначення рівня рефлективності А.В. Карпова та В.В. Пономарьової; авторський тренінг особистісного зростання; статистичні методи обробки емпіричних даних - порівняльний та кореляційний аналізи (коефіцієнт кореляції Пірсона). При обробці даних використовувались комп’ютерні програми MS Excel; SPSS 17.0.

Наукова новизна і теоретичне значення роботи полягає у тому, що:

- досліджено особливості структури психологічної служби МНУ імені В.О.Сухомлинського та її основні завдання;

- розроблено, експериментально апробовано та впроваджено структурно-функціональну модель психологічного тренінгу особистісного зростання для забезпечення розвивальної функції ПС ВНЗ;

отримали подальший розвиток:

- теоретична та практична діяльність психологічної служби системи освіти;

- теоретичні уявлення щодо побудови тренінгів особистісного зростання;

- моделі надання психологічної допомоги студентам з психологічними проблемами та потребою у саморозвитку.

Практичне значення роботи полягає у тому, що: розроблено та впроваджено програму тренінгу особистісного зростання у діяльність психологічної служби вищого навчального закладу як форму психологічного супроводу студентів, а також як засіб для отримання студентом практичних знань та навиків у сфері психологічного консультування та корекції. Результати дослідження можуть бути використані у лекційно-семінарських заняттях зі студентами спеціальностей «Психологія» та «Соціальна робота» при викладанні навчальних дисциплін: «Психологія тренінгової роботи», «Психологічна служба», «Основи психологічної практики», «Психологічний практикум по спеціалізації», а також у роботі приватних практичних психологів, психологів системи освіти (у школах – лише для роботи зі старшокласниками, у ВНЗ – зі студентами та викладачами).

Апробація дослідження. Основні положення дослідження апробовано на: Обласному тренінгу-семінарі «Використання тренінгових технологій у діяльності психологічної служби системи освіти» (м. Миколаїв, 17.02.2012); II Міжнародній науково-практичній конференції «Генеза буття особистості» (м. Київ, 2011 р.); III Міжнародній виставці «Сучасний навчальний заклад – 2012» (м. Київ, 2012 р.).

 

 

ДОДАТОК З





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 583 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Либо вы управляете вашим днем, либо день управляет вами. © Джим Рон
==> читать все изречения...

821 - | 678 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.