.


:




:

































 

 

 

 


Jana zná cestu. - I já znám cestu. 5




3. , . :

(Věra), kde studuješ? - (Mařenka), kde žijí tvoji rodiče? - (Vlasta), co děláš dnes večer? - (Maminka), pijete čaj nebo kávu? - (Marta), jdeš se mnou do školy? - (Helenka), co to čteš? - (Kamarádky), kam půjdeme večer? - (Soudružky), máme dnes volný den.

4. . , :

V (má nová kniha) jsou obrázky. - Studuji se (svá nová kamarádka). - Knihy jsou v (tvá nová aktovka). - Čtu (zajímavá pohádka). - Čtu knihu (svá malá sestra). - Moje nové kamarádky studují na (filologická fakulta). - Moje matka je učitelkou na (vysoká škola). - Bratr žije se (svá mladá manželka) v Bratislavě. - Otec mi koupil (nová aktovka). - Bydlíme v (stará Praha) v (Dlouhá třída). - Píšu (nová tužka). - Bratr pracuje ve (velká továrna). - Často navštěvujeme (svá stará babička). - Nedávno jsem viděla (tvá teta). - Máme (malá zahrádka.)

5. . . . :

česká kniha, stará babička, zajímavá pohádka, malá sestra, velká továrna, nová sousedka, velká rodina, hezká krajina, pěkná zahrada

6. , :

Jsem studentka, (studovat) na univerzitě. - Moje sestra (studovat) na vysoké škole ekonomické. - Studenti naší skupiny (studovat) velmi dobře. - Otec (pracovat) v závodě. - Dědeček už (nepracovat), je starý. - Kde (pracovat) pan Skála? Pan Skála a jeho syn (pracovat) v závodě na automobily. - Zdena (milovat) Prahu. - Já (milovat) Moskvu. - (Děkovat - 1- . ) své kamarádce za novou knihu. - (Děkovat - 1- . ) vám za pomoc. - Studenti (děkovat)
profesorce za zajímavou přednášku. - Jak se jmenuješ? (Jmenovat se) Mirek. - Sestry (se jmenovat) Jana a Marta. - Moji rodiče (žít) na venkově. - Jak dlouho (žít) v Praze? V Praze (žít) měsíc. - Kde (žít) váš bratr? Můj bratr (žít) s rodinou v Rize. - Co to (pít)? (Pít) čaj. - Proč (nepít) černou kávu? - Moje dcera (nepít) mléko. - Co to (šít)? Věra si (šít) nové šaty. - Děti si (hrát) na zahradě. - Často (hrát) na piano. - Otec a syn (hrát) šachy.

7. v, na do:

Žiji... Praze. - Moje kamarádka studuje... univerzitě. - Bratr studuje... vysoké škole ekonomické. -Naše babička žije... venkově. - Otec pracuje... závodě. - Aktovka leží... stole. - Bydlím... novém domě. - Žijeme... Brně. - Sestry pracují... velké továrně. - Děti chodí... školy. - Bydlím s rodinou... Ukrajině. - Večer půjdeme se sestrou... kina. - Moje matka je lékařkou... poliklinice. - Synovec chodí do školky.

8. ale:

Bratr... sestra studují na univerzitě. - Dědeček... babička žijí na venkově. - Ráno... večer si děti hrají na zahradě. - Tatínek... maminka odjeli k babičce. - Babička nepracuje,... pomáhá matce v domácnosti. - Jsem už ženatý,... nemám dosud byt. - Byt je velký,... je nás v něm příliš mnoho. - Tvého tatínka neznám,... maminku znám dobře.

9. / moje, tvá / tvoje, svá / svoje:

Žiji spolu se... sestrou. - Jedeme dnes na venkov k... staré babičce. - Nesu knihu... sestře Boženě. - Čtu dopis od... babičky. - Jdeme do zahrady se... kamarádkami. - Bydlím u... tety. - Děkuji... matce. - Jedu ke... sestrám. - Seznámím vás se... přítelkyní. - Ty neznáš... tetu? - Včera jsem viděl... ženu. -... vdaná sestra má nový byt.

 

2

 

( byt). - ( dobrý) můj, tvůj, svůj. . být . do, od, u, z, vedle.

 

NÁŠ BYT

Bydlím v moderním dvanáctipatrovém domě na novém sídlišti. Vedle domu je malý, ale hezký1 park se stromy a květinami. Bydlíme v sedmém poschodí2. Jezdíme výtahem, z výtahu vystoupíme na chodbu3 a z chodby vejdeme do našeho bytu. Byt je pěkný, tri pokoje a kuchyň s balkónem a veškerým příslušenstvím. Okna ze dvou pokojů jsou obrácena na jih4. Z předsíně, kde je věšák, zrcadlo, skříň ve zdi, vejdeme nalevo do obývacího pokoje a do kuchyně, napravo do ložnice a do dětského pokoje. V obývacím pokoji máme moderní stěnu, gauč, malý stolek a dvě křesla. V rohu je barevný televizor. Na stropě je pěkný lustr, na podlaze je koberec, na stěnách jsou obrazy, na oknech visí záclony. V ložnici jsou dvě postele, šatník a velké zrcadlo. U každé postele je noční stolek a na něm malá lampička. V dětském pokoji je gauč, pracovní stolek a poličky na knihy a na hračky5. V kuchyni je kuchyňská linka6 s vodovodem (dřezem), plynový sporák a lednička. Z předsíně vedou dveře také do koupelny a na záchod. K bytu patří i malá spíž.

 

* * *

 

.: Dobrý den. Slyšel jsem, že jste dostali nový byt. Kde to je?

J.: Ano. Bydlíme teď na Jižním městě. Je to úplně nová čtvrť.

.: A jak velký je ten byt?

J.: Moc velký není, ale zatím nám stačí. Jsou to dva pokoje s kuchyňským koutem7 a spříslušenstvím. Pokoje jsou světlé a máme tam nový nábytek.

.: A kdo teď bydlí ve vašem starém bytě ve středu města?

J.: Tam zůstali rodiče a bratr. Zatím je svobodný. Až se ožení, snad také dostane vlastní byt.

 

* * *

 

A.: Jak vypadají nové domy u vás v Československu?

B.: No, skoro stejně jako u vás v Sovětském svazu. Jsou to většinou panelové věžáky, mají dvanáct až šestnáct poschodí. Všechny byty v nich jsou moderně vybavené8, mají ústřední topení, studenou a teplou vodu, telefon. Skoro každý byt má velkou lodžii. Většina domů je vzdálena od rušných ulic, takže je klid a ticho. Mezi domy jsou vysázeny stromy, keře a květiny. Ve většině domů jsou v suterénu prádelny.

 

Slovníček

barevný Československo, - n čtvrt, -ti f dvanáct dveře, -í pl dřez, -u m gauč, -e m hračka, - f chodba, - f keř, -e m klid, -u m   koberec, -rce m koupelna, - f kuchyň, -ě f květiny, -in pl lednička, - f ložnice, -e f lustr, -u m nábytek, -tku m noční stolek, -lku m obraz, -u m obývací pokoj, -e m
panelový věžák, -u m patro, - n patřit pěkný plynový sporák, -u m podlaha, - f poschodí, -í n prádelna, - f předsíň, -ě / příslušenství, -í n roh, -u m rušný sídliště, -ě n skoro skříň, -ě f ; s. ve zdi Sovětský svaz, -u m spíž, -e f / stačí (inf. stačit) , stejně , strom, -u m strop, -u m střed města   suterén, -u m svobodný šatník, -u m ticho, -a n ústřední topení, -í n vedle , vejít věšák, -u m veškerý , většina, - f většinou vodovod, -u m vypadat vystoupit výtah, -u m vzdálený záclona, - f , záchod, -u m zatím zrcadlo, -a n zůstat

 

-

1. krásný, pěkný, hezký . .

krásný , , ,

pěkný , ,

hezký , ,

.: krásná žena

krásný byt

krásné počasí

pěkný člověk /

pěkné děvče

pěkné počasí

hezký nábytek /

hezké děvče /

hezké počasí /

2. , , - přízemí; první poschodí, druhé poschodí,..., šesté poschodí .. :

v druhém poschodí .

3. vystoupit na chodbu

jít na chodbu

být na chodbě

4. Pokoje jsou obráceny na jih. .

5. poličky na knihy a na hračky

-. . n.

.: šatník na šaty

6. kuchyňská linka

7. kuchyňský kout ,

8. moderně vybavený

 

( b y t)

 

Pád Číslo jednotné Číslo množné
N. G. D. A. V. L. I. byt bytu bytu byt byte! kvítku! (v) bytě, (na) břehu bytem byty bytů bytům byty byty! (v) bytech (na) březích byty

 

1. byt , : dům, stůl, strom, les, film, Kyjev, Leningrad, nábytek, výtah.

. -ek -n : stolek - na stolku, domek - v domku, nábytek - o nábytku, leden - v lednu, březen - v březnu.

2. . . , , -u: dům - z domu, stůl - u stolu, strom - se stromu, vůz - do vozu, dub - z dubu, výtah - z výtahu.

-:

) les - do lesa, večer - do večera, oběd - u oběda, dvůr - ze dvora, svět - do světa, chléb - bez chleba, jazyk - jazyka, sýr - sýra ( . 18);

) : Londýn - z Londýna, Řím - do Říma, Lvov - ze Lvova, Benešov - do Benešova;

) : leden - ledna, únor - února, březen - března, duben - dubna..., : listopad - listopadu.

3. . : -u - (). -u k, h, ch, g, r: sníh - na sněhu, jih - na jihu, chodník - na chodníku, břeh - na břehu, prach - v prachu, sever - na severu, mír - o míru.

-u : film - filmu, ústav - v ústavu, oděv - v oděvu, biograf - v biografu, Cheb - v Chebu .

- () : les - v lese, vůz - ve voze, byt - v bytě, sklep - ve sklepě, stůl - na stole, Leningrad - v Leningradě, Kyjev - v Kyjevě, Lvov - ve Lvově.

, - () , . . -: oběd, oběda - po obědě; dvůr, dvora - na dvoře: Londýn, Londýna - v Londýně.

-u - (): Ural (na Uralu, na Urale), autobus (v autobusu, v autobuse), rok (v roce, v roku), rybník (v rybníku, na rybníce), potok (v potoku, na potoce).

4. . . -ech: stůl - na stolech, strom - na stromech, kout - v koutech, plot - na plotech, dům - v domech, závod - v závodech / na závodech.

k, h, ch, g -ích, k / , h / z, ch / š, g / z: potok - v potocích, chodník - na chodnících, břeh - na březích, vrch - na vrších, dialog - v dialozích.

-ach (. 18).

. , . . . , -: dům - v domě, stůl - na stole, dvůr - na dvoře.

 

( dobrý) můj, tvůj, svůj

 

Pád Číslo jednotné Číslo množné
N., V.   G. D. A.   L. I. můj nový (byt, kamarád)   mého nového mému novému můj nový (byt) mého nového (kamaráda) (o) mém novém mým novým moje/mé nové (byty), moji/mí noví (kamarádi) mých nových mým novým moje/mé nové   (o) mých nových mými novými

 

1. , , . . . . . , , . . . ; . . . . (. 3).

. : Vidím nový dům. : Vidím dobrého kamaráda.

. : Vidím nové.domy. Vidím dobré kamarády.

2. , , můj, tvůj, svůj. B . . moji, mí : moji, mí kamarádi; moje, mé : moje / mé časopisy, moje / mé sešity, tvoje / tvé léky, svoje / své úkoly.

 

, , (podmět) (přísudek). .

: Výtah jede nahoru . Já se nic nebojím .

: Mám hezký nábytek . Kde bydlíte? ?

. , 1-, 2- 3- , , : já nevím . Já a sestra jsme o tom nevěděli , .

: Bydlím v novém domě . Jdu na chodbu . - být (jsem, jsi, je, jsme, jste, jsou; : nejsem, nejsi, není, nejsme, nejste, nejsou) . , , - (zdráv), . . :

Matka je profesorka na vysoké škole. - .

Otec je učitelem na střední škole. - .

Byt je prostorný. .

Otec je zdráv. .

Ta kniha je moje. .

Bratr byl první. .

, být ( : ), (jsem student, dědeček je zdráv). ( , , ) (jsem zdráv, jsme rádi, jsou spokojeni).

. , , . : Praha je krásná; Kniha je moje.

, být ., , . . , , :

Můj otec je dělník. .

Praha je velkoměsto. - .

Dědeček byl dobrý učitel. .

. , , , , :

Bratr je už důstojníkem. .

Otec je inženýrem. () .

Dědeček byl zahradníkem. .

. - , . stát se , , stávat se , .

 

být

1. - být .

Byt je pěkný. .

Jsem student. .

Bratr je učitel. - .

Dědeček je zdráv. .

2. být :

Otec je na zahradě. () .

Jsem už dva roky v Praze. () .

Kde jste? ()?

Moskevská univerzita je na -

Leninských horách. .

Kniha je na stole. .

3. být , , . :

V našem městě je park. B () .

V řece jsou ryby. () .

V obchodě je ovoce. () .

být :

V našem městě není park. B .

Helena není doma. .

V obchodě nejsou jablka. .

Otec a matka nejsou doma. .

, . , nebýt . . . :

Sestra není doma. .

Kodiče nejsou doma. .

 

do, od, u, z, vedle

do, od, u, z vedle . .

do kam? (?), , , -, - :

Dal to do stolu. .

Děti jdou do školy. .

Jdu do lesa. .

jsou dveře do koupelny. .

od . (-, -):

Odešel od nás. .

Autobus odjíždí od fakulty. .

Dostali jsme dopis od sestry. .

u kde? (?) -. , , : u okna , u vody , u řeky , u stolu , , u moře , .

: u .

z (ze) -, - :

Otec se vrátil z Leningradu. .

Bratr přijel z Bratislavy. .

Sestra dostala dopis z Prahy. .

Z chodby vejdeme do bytu. .

vedle kde? (?) , -:

Bydlím vedle institutu. .

Vedle domu je park. .

Vedle kuchyně je jídelna. .

 

1. :

1. V jakém domě bydlíte?

2. V kterém poschodí je váš byt?

3. Máte v domě výtah?

4. Je váš byt velký a světlý?

5. Kam jsou obrácena okna?

6. Kam vedou dveře z předsíně?

7. Jakou máte kuchyň?

8. Co stojí v kuchyni?

9. Kde je ložnice?





:


: 2017-02-24; !; : 461 |


:

:

, .
==> ...

1710 - | 1578 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.126 .