Лекции.Орг


Поиск:




Історія розвитку банківської діяльності в Україні




В Україні банківська діяльність розпочалася в середині XVIII ст., її розвиток відбувався водночас із становленням банківської системи Росії. Торгівля велася за готівку, а промисловість розвивалась переважно за рахунок держави.

У 1754 р. були засновані перші дворянські банки в Петербурзі та Москві. На кошти громадськості та пожертвування приватних осіб створювалися міські банки.

У 1781 р. в Ніжині, Харкові з'явились перші банківські контори.

Наприкінці XVIII ст. у Києві було створено Громадську комісію, котра на правах банку приймала вклади та здійснювала кредитування. З 1810 р. в Україні почали з'являтися банки, засновані органами місцевого самоврядування або меценатами.

Перші приватні кредитні установи виникають у 30-х рр. XIX ст. їх засновники – відомі купці та промисловці. Поява таких банків пояснювалася неспроможністю державних установ задовольнити потреби всіх бажаючих в отриманні позик. Ці установи мали невеликі за розміром капітали, тоді як розвиток капіталістичних відносин потребував значних коштів для господарювання по-новому. Відтак прогресивні господарі започатковують у своїх маєтках власні кредитні заклади. Втім, поширення вони набули лише після прийняття у лютому 1862 р. “Положення про міські громадські банки”. Створювалися такі банки з дозволу Міністерства фінансів при міських думах. Надаючи кредити міським і земським управам, а також місцевим купцям, ці банки зробили вагомий внесок у розвиток економіки.

У 1862 р. було видано перший нормативно-правовий акт, який законодавчо врегулював діяльність банківських установ. Згідно з цим документом банк мав право:

Ø приймати вклади під відсотки;

Ø надавати позики під заставу цінних паперів;

Ø видавати депозитні квитанції на певні суми;

Ø здійснювати операції з обліку векселів та цінних паперів.

У 60-70-х рр. XIX ст. в Україні створюється декілька великих комерційних банків (Дворянський, Селянський) та налагоджується мережа ощадних установ, що акумулювали заощадження населення. З'явилися акціонерні товариства, які здійснювали ломбардні операції.

У 1882 р. з метою надання кредитів селянам для купівлі землі створено державний Селянський поземельний банк. Основним його завданням було формування класу дрібних землевласників. З 1883 р. відкриваються відділення банку у Волинській, Катеринославській, Київській, Подільській, Полтавській, Чернігівській, Херсонській та інших губерніях.

Селянський поземельний банк виконував такі функції:

Ø прийом і розгляд заяв щодо надання кредитів для придбання землі;

Ø аналіз документів, на підставі яких здійснювалося кредитування;

Ø надання кредитів відповідно до одержаних дозволів;

Ø господарське управління земельними масивами, що належали банку;

Ø підготовка земельних масивів до реалізації;

Ø контроль за надходженням коштів, одержуваних за наданими кредитами;

Ø забезпечення погашення простроченої заборгованості

Ø виконання доручень ради банку щодо укладення угод.

З 1884 р. набув чинності Закон щодо функціонування, порядку створення та ліквідації банківських установ. На підставі цього закону було визначено структуру банківської системи, яку складали:

Ø державні банки (Державний банк, земельні банки (дворянський, селянський);

Ø приватні банківські установи (акціонерні комерційні банки, кредитні спілки);

Ø громадські банківські установи (місцеві банки, місцеві ломбарди).

На початку XX ст. Київ займав помітне місце у кредитно-банківській системі Російської імперії. Тут налічувалося 10 філій великих загальноімперських банків, 10 банківських контор і 5 власне київських банків. Напередодні Першої світової війни київські банки проводили 30 % головних операцій від здійснюваних усіма банками тогочасної України. Таким чином, стрімкий розвиток економіки і нагромадження капіталів у країні наприкінці XIX ст. забезпечували умови розвитку банківської системи Росії в цілому та в Україні зокрема.

Правове становище банків протягом всієї історії розвитку кредитної системи у радянський період неодноразово змінювалося. Період 1917-1921 рр. характеризується поступовою ліквідацією банків, функції яких щодо здійснення безготівкових розрахунків було передано центральному бюджетно-розрахунковому управлінню.

З переходом до непу, у зв'язку з пожвавленням товарно-грошових відносин, почала відчуватися потреба в організації кредитної системи, яка б відповідала потребам ділового обігу. В результаті з'явилася така кредитна система, де Держбанку СРСР відводилася роль органу нагляду та контролю за діяльністю усіх кредитних установ. Інші банки діяли на підставі різних форм власності. Вони були у чистому вигляді комерційними підприємствами, які здійснювали банківські операції. їхні відносини з клієнтурою регулювалися цивільним правом. Після заснування у Харкові Всеукраїнської контори Держбанку (жовтень 1921 р.) в Україні створюються контори й філії інших банків (кооперативного, торгово-промислового, сільськогосподарського, комунального).

Особливо суттєві зміни у правовому становищі банків відбулися в результаті кредитної реформи 1930-1932 рр., яка мала на меті перетворити банки в органи “контролю рублем” за виконанням підприємствами державних планових завдань. Банки, засновані на недержавній формі власності, було ліквідовано або перетворено. Виникла система державних банків, яка включала Держбанк СРСР та спецбанки. Всі вони були одночасно органами державного управління та господарськими організаціями – юридичними особами, які займалися господарською діяльністю.

У зв'язку із розвитком країни, її економічної системи, зовнішньоекономічних зв'язків виникла необхідність реформування банківської системи та наближення її структури до банківських систем країн із ринковою економікою.

 

 

Тема 2. Характеристика банківської системи: сутність,





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 495 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент может не знать в двух случаях: не знал, или забыл. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1340 - | 943 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.