Лекции.Орг


Поиск:




Норми професійної етики журналіста.




1. Соціальна відповідальність журналіста

Журналіст несе відповідальність перед громадянами, а також перед суспільством у цілому в особі його конституційних інститутів за зміст своїх матеріалів, які пропонуються ним для обнародування, за правдиве і своєчасне інформування громадськості про факти, явища і події, що мають суспільне значення. Забезпечення права громадян на інформацію - найголовніший обов'язок журналіста.

Неприпустимо використовувати засоби масової інформації для розголошення відомостей, які становлять державну чи іншу таємницю, що охороняється законом, закликів до насильницького повалення чи зміни конституційного ладу, чи територіальної цілісності Української держави, пропаганди війни, насильства та жорстокості, расової, національної, релігійної винятковості чи нетерпимості, поширення порнографії, а також з метою здійснення інших кримінальних вчинків.

Забороняється використовувати засоби масової інформації для втручання в особисте життя громадян, посягання на їх честь і гідність, якщо це невиправдано з точки зору інтересів громадськості.

Якщо вказівки засновника видання чи керівництва редакції суперечать вимогам етики і моралі, особистим переконанням, то журналіст може відмовитись від їх виконання.

2. Правдивість і об'єктивність

Журналіст зобов'язаний правдиво й об'єктивно відображати дійсність шляхом точної і вичерпної інформації з тим, щоб громадськість могла на основі повідомлення одержати чітке уявлення про соціальні процеси, їх походження, суть і значення.

При доборі фактів, їх викладі та оцінках, опрацюванні і поширенні інформації журналіст повинен виходити з інтересів суспільства, сприяти тому, щоб засоби масової інформації об'єктивно відображали плюралізм думок і поглядів, забезпечували гарантова-не право людини на свободу слова і переконання, не допускали приховування суспільне значущої інформації, перекручування фактів та їх корисливої інтерпретації.

У матеріалах, де йдеться про права та обов'язки журналістів, підкреслено, що вони повинні «подавати для публікації об'єктивну і достовірну інформацію».

3. Сумлінність і чесність

Сумлінність журналіста передбачає скрупульозну перевірку фактів, точне відтворення даних, узятих із документальних та інших джерел і призначених для публікації, унеможливлює підтасування фактів, бездоказовість суджень, домисел і фабрикацію матеріалів.

У разі помилки журналіст зобов'язаний негайно вжити заходів для виправлення її наслідків шляхом публікації спростування, вибачення і відшкодування моральних збитків потерпілому.

Сама професія забороняє журналістові користуватися її перевагами в особистих інтересах та в інтересах своїх знайомих. Використання друкованого та ефірного слова для переслідування окремих осіб, зведення особистих рахунків, задоволення групових і авторських амбіцій неприпустиме. Журналіст зобов'язаний зберігати в таємниці джерела довіреної інформації, поважати права на інтелектуальну власність і авторські права інших осіб, не допускати заавторства і плагіату.

Журналіст повинен поважати честь і гідність людей, які є об'єктами його професійної уваги, бути тактовним у спілкуванні з ними. Він зобов'язаний уникати втручання в особисте життя і може розголошувати подібні дані у виняткових випадках, коли це необхідно для захисту суспільства, прав і законних інтересів громадян, а також за згодою громадянина. Журналіст не повинен поширювати неперевірені дані і чутки, а також допускати висловлювання, які можуть підірвати репутацію людини або за-плямувати її.

4. Вірність загальнолюдським цінностям

Визнаючи пріоритет загальнолюдських цінностей перед всіма іншими, журналіст виступає за гуманізм, мир, демократію, соціальний прогрес, права людини. Він займає непримиренну позицію щодо будь-яких форм виправдання агресії, гонки озброєнь, інших форм насильства, зневаги і дискримінації, тоталітаризму і тиранії. Журналіст спрямовує свою діяльність на відстоювання життєвих інтересів Української держави, її народу, ліквідацію небезпечних соціальних конфліктів, на охорону природи і пам'яток історії та культури тощо.

Журналіст з повагою ставиться до особливостей, цінностей і гідності кожної національної культури, кожної людини. Своєю діяльністю він допомагає усувати непорозуміння і настороженість у стосунках між народами, сприяє вихованню культури міжнаціональних відносин, пробуджує у своїх читачів, глядачів, слухачів розуміння потреб інших народів, повагу прав і гідності всіх націй і всіх людей, незалежно від статі, раси, мови, національності, релігійних та ідейних переконань. Він сприяє створенню клімату довіри в міжнародних відносинах, роззброєнню і національному розвитку, відстоює право на свободу слова.

Обов'язок журналіста - сприяти гласності і демократизації У сфері засобів масової інформації, рішуче виступати проти спроб здійснювати цензуру. Він має підносити роль української національної преси у світовій цивілізації, добиватися того, щоб Україна мала своє представництво у світовій комунікативній системі, утверджувала в міжнародних інформаційних потоках власний неповторний голос.

5. Професійна солідарність

Журналіст піклується про престиж професії, поважає честь і гідність колег, не допускає дій, які завдавали б шкоди авторитету журналістики, бореться проти диктату преси інших країн, її втручання у справи суверенної України, підтримує рівноправні контакти з усіма творчими організаціями Української держави, відстоює ідеї дружби, злагоди, зміцнює журналістське братерство, співдружність творчих сил, бере участь у міжнародних організаціях журналістів. Професійна солідарність не може бути виправданням посягань на правду і справедливість.

Журналіст підтримує демократичну, прогресивну журналістику, бореться проти шкідливого провінціалізму, меншовартості і національної обмеженості, підтримує дружні контакти з українською діаспорою, еміграційною пресою. У творчому змаганні журналіст не дозволяє собі зловживати довір'ям своїх колег, заважати їм виконувати професійні обов'язки. Він сприяє колегам у розвитку їх творчих здібностей, підвищенні знань і майстерності, приходить на допомогу колегам, які потрапили в біду.

Порушення професійної етики - це порушення принципів свободи преси. У законах, законодавчих актах і правових нормах передбачена відповідальність за порушення свободи діяльності ЗМІ. Спробуємо узагальнити найбільш характерні випадки





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 696 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

998 - | 820 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.