Лекции.Орг


Поиск:




Тема 17. Конституційні основи парламентського контролю в Україні




Мета заняття – опанування здобувача вищої освітими теоретичними знаннями про конституційні засади парламентського контролю в Україні, контрольну діяльність Верховної Ради України як важливу функцію парламенту.

Кількість годин – 2.

Питання для самостійного опрацювання Методичні рекомендації для підготовки питань для самостійного опрацювання
Визначити конституційні основи здійснення парламентського контролю. Охарактеризувати поняття парламентського контролю як конституційно-правового інституту. Орієнтовний план 1. Поняття та сутність парламентського контролю. Конституційні засади парламентського контролю в Україні. 2. Контрольна діяльність Верховної Ради України та основні принципи парламентського контролю. При розкритті питань даної теми необхідно звернути увагу на те, що контрольна функція Верховної Ради України посідає одне з провідних місць серед напрямків діяльності парламенту. Ця функція реалізується через відповідні повноваження, а її специфіка виявляється в тому, що контрольні повноваження „присутні” у всіх функціях Верховної Ради України і на всіх стадіях парламентського процесу. При цьому контрольна функція реалізується через дві групи повноважень: повноваження першої групи мають тільки контрольне значення; другі носять комплексний характер, і однаковою мірою належать як до контрольної, так й до інших функцій Верховної Ради України. Процедура імпічменту (якщо тільки вона не означає притягнення до кримінальної відповідальності) не являє собою самостійну квазісудову функцію, а входить до складу контрольної функції парламенту. В умовах становлення правової, демократичної державності парламентський контроль повинен здійснюватися на принципах законності, демократизму, гуманізму, гласності, об’єктивності, політичної коректності, професіоналізму, системності та плановості. Поряд із загальноприйнятими принципами парламентської контрольної діяльності в дисертації акцентується увага на такій специфічній засаді парламентського контролю, як політична коректність. Визначальним у виділенні цього принципу стало те, що парламент виступає «ареною» боротьби різних політичних сил, і тому, безперечно, політичні цілі і політична доцільність завжди на першому плані. Враховуючи ці фактори, слід застосовувати контрольні повноваження таким чином, щоб вони не перетворювалися на засоби політичного тиску. На прикладі реалізації принципу професійності розкривається недостатнє залучення парламентаріїв-юристів до застосування окремих форм парламентського контролю, зокрема в діяльності тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України.
Орієнтовний план 1. Види та спеціальні суб'єкти парламентського контролю в Україні 2. Конституційно-правовий статус Рахункової палати 3. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини як орган парламентського контролю За таким критерієм, як наслідки парламентського контролю, слід виділяти «обов’язковий» та «рекомендаційний» види парламентського контролю. Залежно від часу проведення – попередній, поточний і наступний. Підкреслюється, що з метою запобігання виникненню серйозних проблем у державному управлінні необхідно, саме на етапі прийняття урядових рішень, частіше вдаватися до застосування таких форм контролю як парламентські слухання та депутатські запити. Залежно від сфери дії виділено внутрішній (внутрішньопарламентський) і зовнішній контроль; залежно від суб’єктів, що його здійснюють, - контроль, що здійснюється Верховною Радою України, її робочими органами, народними депутатами, спеціалізованими парламентськими інституціями. За таким критерієм, як обсяг контролю та характер контрольних повноважень, виділяється загальний і спеціальний контроль. На основі аналізу зарубіжної практики дисертант доходить висновку, що концепція парламентського контролю передбачає можливість створення допоміжних контролюючих інституцій при парламенті у тих сферах, які набувають великої суспільної і державної ваги. Верховна Рада України здійснює парламентський контроль на підставі Конституції України та в порядку, встановленому цим Законом та Регламентом Верховної Ради України. Верховна Рада України здійснює прямий (безпосередній) контроль: 1) за забезпеченням конституційних прав, свобод та обов'язків людини і громадянина; 2) за діяльністю Кабінету Міністрів України та інших державних органів та посадових осіб, які обираються, призначаються, затверджуються Верховною Радою України або на призначення яких потрібна її згода; 3) за фінансово-економічною діяльністю держави; 4) щодо всіх етапів бюджетного процесу.

Теми рефератів:

1. Парламентський контроль за діяльністю органів виконавчої влади в Україні.

2. Форми здійснення контрольної функції Верховною Радою України.

3. Механізми парламентського контролю

4. Контрольні повноваження Рахункової палати України.

5. «Година запитань до уряду» як форма реалізації контрольної функції парламенту України.

6. Парламентські слухання як основний механізм парламентського контролю.

7. Гарантії діяльності уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Аналітичне завдання:

1. Які контрольні повноваження Верховної Ради України Ви знаєте?

2. Назвіть етапи здійснення парламентського контролю.

3. Охарактеризуйте парламентські слухання.

4. Яке рішення може бути прийнято за наслідками парламентського контролю?

5. З якою метою у Верховній Раді України проводяться парламентські слухання.

6. Вкажіть місце та роль Рахункової палати в державному механізмі.

7. Визначте компетенцію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини як органу парламентського контролю.

8. Який порядок обрання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

9. На який строк обирається Уповноважений Верховної Ради з прав людини?

10. Чи повинен Уповноважений Верховної Ради з прав людини бути народним депутатом України?

11. Чи може Уповноважений Верховної Ради з прав людини бути народним депутатом України?

12. Яким ще терміном позначають Уповноваженого Верховної Ради з прав людини? Яка його ґенеза?

13. Заповніть таблицю:

Класифікація видів парламентського контролю

Вид парламентського контролю Суб’єкт здійснення Наслідки парламентського контролю
Внутрішній Зовнішній Загальний Спеціальний Попередній Поточний Подальший Парламентський контроль за діяльністю органів виконавчої влади Парламентський контроль за діяльністю Президента Парламентський контроль за діяльністю органів судової влади Парламентський контроль за діяльністю органів місцевого самоврядування.    

Рекомендована додаткова література

Нормативно-правові акти

1. Регламент Верховної Ради України: Закон України від 10.02.2010 // Відомості Верховної Ради України. – 2010. ‑ № 14‑15, № 16–17. ‑ Ст. 133.

2. Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: Закон України від 23.12.1997 // Відомості Верховної Ради України. – 1998. ‑ № 20. ‑ Ст. 99.

3. Про Рахункову палату: Закон України від 02.07.2015 // Офіційний вісник України. – 2015. – № 63

4. Про Регламент Верховної Ради України: Закон України від 10.02.2010 // Відомості Верховної Ради. – 2010. ‑ № 14‑15, № 16‑17. ‑ Ст.133

5. Про комітети Верховної Ради України: Закон України від 04.04.1995 // Відомості Верховної Ради. – 1995. ‑ № 19. ‑ Ст.134

Спеціальна література

1. Барабаш Ю.Г. Парламентський контроль в Україні (конституційно-правовий аспект): [монография] / Ю.Г. Барабаш. – Х.: Легас, 2004. – 192 с.

2. Бойко Р.І. Питання вдосконалення парламентського контролю щодо надходження податків до Державного бюджету України / Р.І. Бойко // Проблеми державно-правової реформи в Україні: збірник наукових праць. – 2007. – Вип. 3 – С. 34–40.

3. Бринцев В. Законодавче забезпечення окремих форм парламентського контролю відповідно засад, встановлених Конституцією України / В. Бринцев // Вибори та демократія. – 2009. – № 2. – С. 20–25.

4. Волощук В. Класифікація парламентського контролю / В.А. Волощук // Публічне управління: теорія та практика. – 2011. – № 3(7). – С. 118–123.

5. Волощук В.А. Парламентський контроль в Україні: правове регулювання та організаційне забезпечення: автореф. дис. канд. наук з держ. упр.: 25.00.02 / В.А. Волощук; Донец. держ. ун-т упр. – Донецьк, 2012. – 20 с.

6. Даниляк О.О. Напрями удосконалення інституту парламентського контролю за діяльністю уряду в Україні / О.О. Даниляк // Вісник Державної академії керівних кадрів: щоквартальний науковий журнал. – 2012. – № 1. – С.219–223.

7. Журавльова Г.С. Форми та механізм парламентського контролю / Г.С. Журавльова // Вісник Запорізького національного університету. Юридичні науки. – 2009. – № 2. – С. 41–47.

8. Кадук Т.Д. Поняття та сутність парламентського контролю / Т.Д. Кадук // Держава і право: зб. наук. пр.: Юрид. і політ. науки. – 2011. – Вип. 54. – С. 203–209.

9. Кадук Т. Д. Проблеми реалізації парламентського контролю за діяльністю виконавчої влади в Україні / Т. Д. Кадук // Держава і право. Серія: Юридичні і політичні науки. – 2013. – №59. – С. 128–135

10. Карпінська О.Б. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини як суб’єкт правозахисної діяльності / О.Б. Карпінська // Науковий вісник Ужгородського національного університету. – 2015. Серія Право. Випуск 31. – Том 1. – С. 82–86.

11. Майданник О. Контрольна функція парламенту: сутність, зміст, призначення / О. Майданник // Право України. – 2013. – №5. – С. 280–286.

12. Мартинюк Р. Парламентська відповідальність уряду в зарубіжній та вітчизняній практиці: компаративний аналіз / П. Мартинюк // Вибори та демократія. – 2010. – № 1(23). – С. 54–62.

13. Марцеляк О.В. Інститут омбудсмана: теорія і практика: монографія / О.В. Марцеляк. – Х.: ХНУВС, 2004. – 450 с.

14. Мищак І.М. Деякі питання удосконалення контрольної функції парламенту / І.М. Мищак // Наукові записки Інституту законодавства Верховної Ради України. – 2010. – № 3. – С. 37–43.

15. Невідомий В.І. Розвиток конституційно-правового регулювання діяльності Рахункової палати України / В.І. Невідомий // Наук. вісн. Юрид. акад. М-ва внутр. справ. – 2005. – № 1. – С. 147–153.

16. Пустовіт Ж.М. Політико-правові фактори, що впливають на співвідношення функцій Верховної Ради України з функціями інших вищих органів державної влади / Ж.М. Пустовіт // Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Право. – 2013. – Вип. 6. – С. 127–137.

17. Пустовіт Ж.М. Поняття, сутність та зміст функцій Верховної Ради України / Ж.М. Пустовіт // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2012. – № 11. – С. 18–23.

18. Пустовіт Ж.М. Співвідношення функцій Верховної Ради України з функціями інших вищих органів державної влади / Ж.М. Пустовіт // Часопис Київського університету права. – 2013. – № 4. – С. 109–113.

19. Пустовіт Ж.М. Становлення і розвиток функцій Верховної Ради України / Ж.М. Пустовіт // Право і суспільство. – 2012. – № 6. – С. 8–14.

20. Словська І.Є. «Година запитань до уряду» як форма реалізації контрольної функції парламенту України / І.Є. Словська // Держава і право: зб. наук. пр.: Юрид. і політ. науки. – 2011. – Вип. 54. – С. 177–183.

21. Супрунова О. Кримінально-процесуальні гарантії діяльності уповноваженого Верховної Ради України з прав людини / О. Супрунова // Підприємництво, господарство і право. – 2012. – №1. – С. 143–145.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 606 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

773 - | 750 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.