Лекции.Орг


Поиск:




Призначення, склад та робота бортової коробки передач та бортової передачі




Бортові коробки передач призначені:

- для виключення двигуна від ведучих коліс при його пуску,
при роботі на зупинках та стоянках;

- для рушання з місця (функція зчеплення), поворотів, гальмування, утримання виробу в загальмованому стані на підйомах та спусках;

- для передачі крутого моменту від конічного редуктора до ведучих коліс, зміни швидкості та тягових зусиль на ведучих колесах в більш широких межах, ніж це можливо зробити тільки зміною частоти обертання колінчастого вала двигуна;

- для пуску двигуна з буксира.

На виробі встановлені дві коробки передач - ліва та права. Коробки передач механічні, планетарні, з гідрокеруванням, об'єднані з бортовими передачами.

Вони забезпечують сім передач вперед та одну передачу заднього ходу.

КП включає: картер, корпус, чотири планетарних рада, шість фрикціонів, пристрій для механічного ввімкнення фрикціонів Ф4 та Ф5.

Бортова передача представляє собою одноступінчатий планетарний редуктор з постійним передаточним відношенням 5,45. Вона прикріплюється до коробки передач, утворюючи з нею єдиний вузол, котрий болтами приєднується до картеру КП.

Бортова передача складається з:

- картера

- сонячної шестерні

- сателітів

- епіцикла

- водила

- вала.

Епіцикл виконаний разом з картером БП, водило виготовлене разом з валом БП. На шліці встановлюється ведуче колесо. Сонячна шестерня БП виготовлена разом з веденим валом КП.

Підшипники БП змащуються консистентним мастилом, яке заправляється в порожнину вала і надходить до підшипників через отвір в валу.

Система керування КП забезпечує переключання передач, поворот виробу, його гальмування в русі та на стоянках.

По принципу дії система керування механіко-гідравлічна. Під дією її механічної частини переміщуються золотники та змінюється тиск масла в гідравлічній частині системи, яка забезпечує включення відповідних фрикціонів КП.

В механічну частину системи входять приводи: зчеплення (відключення двигуна від ведучих коліс), переключення передач, керування поворотом виробу, зупиночного гальма.

Гідравлічна частина системи керування містить механізми розподілення. Вона входить в маслосистему трансмісії.

Привід зчеплення призначений для відключення бортових коробок передач від двигуна при його пуску та переключенні передач в КП і для плавного рушання виробу.

В його склад входять:

- педаль зчеплення з валиком і корпусом

- перехідний валик з двома важелями

- задній поперечний валик з шістьма важелями та регулювальним болтом

- опори валиків

- з'єднувальні тяги

- важелі приводу механізму зливу

- важелі приводу механізму полегшення включення передач (першої та заднього ходу)

- механізму підвищення тиску.

Педаль знаходиться в кабіні машини зліва від педалі і гальма. Спереду неї знаходиться кронштейн, на якому закріплений регулювальний болт.

Автоматичний блокуючий пристрій призначений для запобігання прямого переходу важеля перемикання передач з сьомої передачі на четверту без послідовного заходу його в пази проміжних передач гребінки, якщо виріб в момент перемикання передач рухається зі швидкістю більшою за ту що може забезпечити ввімкнення механіком-водієм.

Автоматичний блокуючий пристрій складається з трьох груп елементів; задаючих, керуючих і виконавчих.

Їх будову і робочу вивчити самостійно. (МІВ, ч,4 стр. 134-136).

При русі на вищих передачах на щітку електричних приладів спалахує сигнальна лампа жовтого кольору, яка означає написом "Куліса".

Дня переміщення важеля вибирана і сторону нищої передачі необхідно його розблокування, яке досягається зниженням швидкості виробу на одну ступінь вище, до погашення сигнальної лампи "Куліса".

Механічний блокуючий пристрій працює в комплексі з автоматичним і запобігає проскакуванню важеля керування повз паз чергової нищої передачі без заводу його в паз.

Привід керування поворотом призначається для здійснення поворотів виробу в русі, зниження його швидкості па одну ступінь і гальмуванні виробу при русі па першій передачі і передачі заднього ходу.

Привід керування поворотом виробу складається з приводів керування правою та лівою бортовими КП. Дві частини по конструкції однакові.

Складається:

- важіль керування;

- корпус з валом і важелем;

- передня вертикальна тяга;

- передній поперечний вал;

- повздовжні тяги з повертальною пружиною;

- устройства для регулювань натягу пружин;

- задні поперечні вали;

- задні вертикальні тяги приводу втулки механізму розподілення.

Важелі повороту в процесі роботи машини мають три положення, вихідне, перше і друге. З трьох поло­жень фіксується тільки вихідне.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-19; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 921 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Бутерброд по-студенчески - кусок черного хлеба, а на него кусок белого. © Неизвестно
==> читать все изречения...

950 - | 990 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.