Лекции.Орг


Поиск:




Наукове керівництво магістерськими дипломними роботами




 

Наукове керівництво під час проходження студентами переддипломної практики та виконання ними магістерських дипломних робіт здійснюють науково-педагогічні працівники випускових кафедр, які мають науковий ступінь доктора або кандидата економічних наук.

Основними обов’язками наукового керівника магістерської дипломної роботи є:

- участь у закріпленні за студентами тем магістерських дипломних робіт;

- участь у розробці і видачі студенту індивідуального завдання за темою магістерської дипломної роботи;

- надання допомоги студентам у визначенні переліку питань і матеріалів, які вони повинні вивчити і зібрати під час практики;

- консультування студентів щодо порядку і послідовності виконання магістерської дипломної роботи, обсягу і змісту її пояснювальної записки, в т.ч. розрахункової частини роботи, розподілу часу на виконання окремих частин роботи тощо;

- надання допомоги студентам у підборі літератури, якою вони повинні користуватися при виконанні магістерських дипломних робіт;

- регулярна перевірка дотримання графіків виконання магістерських дипломних робіт;

- підготовка відгуку на магістерську дипломну роботу;

- погодження доповіді, ілюстративного матеріалу та презентації магістерської дипломної роботи для її захисту;

- присутність на кафедрі при попередньому і основному захисті студентами магістерських дипломних робіт.

Крім наукового керівника магістерської дипломної роботи призначається за необхідності також консультант з математичного моделювання та інформаційних систем в економіці для надання допомоги студенту у розробці економіко-математичної або економетричної моделі.

У зазначений згідно з графіком термін студент зобов'язаний звітувати перед науковим керівником про виконану ним роботу.

 

Організація виконання магістерської дипломної роботи

 

Початок виконання магістерської дипломної роботи за терміном збігається з початком переддипломної практики. Безпосереднє ж формування складових частин розділів, оформлення магістерської дипломної роботи починається із закінченням практики.

Виконання магістерської дипломної роботи здійснюється поетапно в такій послідовності:

1. Розробка розгорнутого плану роботи.

2. Відбір, систематизація і обробка матеріалу до кожного розділу роботи.

3. Визначення основного змісту, пропозицій і рекомендацій, прогнозів щодо удосконалення об’єкта дослідження та можливостей впровадження їх в практичну діяльність.

4. З’ясування необхідності збору додаткового фактичного і нормативного матеріалу.

5. Уточнення та конкретизація розділів і підрозділів магістерської дипломної роботи, детальна розробка й обґрунтування конкретних рекомендацій.

6. Літературна обробка та редагування, остаточне оформлення магістерської дипломної роботи.

7. Підготовка доповіді, ілюстративного матеріалу та презентації магістерської дипломної роботи для її захисту.

 

Збір і обробка фактичного матеріалу.

Робота з джерелами

 

Під час переддипломної практики студент повинен зібрати вихідний матеріал для магістерської дипломної роботи, здійснити його попереднє узагальнення і систематизацію, а також ознайомитися з чинними нормативно-довідковими матеріалами, вивчити діючі законодавчі акти та нормативно-інструктивні документи, проаналізувати результати діяльності бази практики.

Необхідна для виконання магістерської дипломної роботи наукова література підбирається студентами самостійно, з використанням для цього алфавітного, предметного та систематизованого каталогів бібліотек, інформаційної мережі Internet. Частину наукової літератури, яка висвітлює тему, можна запозичити зі списку, рекомендованого кафедрою. Консультацію з питань добору наукової літератури студент може одержувати у наукового керівника чи у працівників бібліотеки.

Правильні, науково обґрунтовані висновки про об’єкт та предмет дослідження можна зробити лише на підставі всебічного вивчення великої кількості фактичного матеріалу. Його аналіз дозволяє краще розкрити зв’язок теорії з практикою.

Підбираючи літературу, студентам слід пам’ятати, що економічні науки постійно розвиваються і збагачуються новими положеннями і висновками, а іноді змінюють свої основоположні методологічні і теоретичні підходи, як це сталось у зв’язку з трансформацією економіки України в ринкову. Тому при підборі навчальної літератури, періодичних видань, монографій, журнальних статей тощо необхідно враховувати рік їх видання. Починати вивчення літератури слід з останніх років видання. Тільки після цього, у разі необхідності, можна звертатись до більш ранніх публікацій, якщо це зумовлено необхідністю проведення ретроспективного аналізу еволюції розвитку об’єкта і предмета дослідження.

Значно полегшить пошук необхідних статей список опублікованих матеріалів в останньому номері, що подається щорічно практично у всіх наукових періодичних виданнях.

Після підбору літератури студент складає список наукових джерел (бібліографію). При написанні роботи студент повинен давати посилання на джерела, матеріали, які наводяться в роботі.

Якщо використовуються відомості, матеріали з великою кількістю сторінок, то в посиланні необхідно точно вказувати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке дається посилання в роботі. Посилання в тексті магістерської дипломної роботи на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком посилань та відповідної сторінки цього джерела, виділеним двома квадратними дужками.

Наприклад, у тексті роботи наведена така цитата: “Інвестиції – господарські операції, які передбачають придбання основних засобів, нематеріальних активів, корпоративних прав та/або цінних паперів в обмін на кошти або майно” [32, с.13].

Відповідний опис у переліку посилань:

32. Податковий кодекс України [Текст]: Від 2 грудня 2010 р. № 2756-VІ. – К.: ДП “ІВЦ ДПП України”, 2010. - 336.с.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 342 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Самообман может довести до саморазрушения. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1521 - | 1405 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.