Лекции.Орг


Поиск:




Види економічного аналізу в залежності від методики дослідження




Залежно від використовуваної методики дослідження об'єктів в економічній літературі прийнято поділяти аналіз господарської діяльності на такі види:

· кількісний,

· якісний,

· експрес-аналіз,

· фундаментальний,

· маржинальний,

· економіко-математичний.

Кількісний аналіз має в своїй основі кількісні зіставлення, вимірювання, порівняння показників та вивчення впливу окремих факторів на економічні показники.

Якісний аналіз використовує якісні порівняльні оцінки, характеристики, а також експертні оцінки аналізованих економічних явищ.

Експрес-аналіз - це спосіб оцінки економіко-фінансового стану організації на базі певних ознак, що виражають ті чи інші економічні явища. Фундаментальний аналіз грунтується на комплексному, детальному вивченні економічних явищ, як правило, на основі застосування економіко-статистичних і економіко-математичних методів дослідження.

Маржинальний аналіз досліджує шляхи оптимізації величини прибутку, одержуваної в результаті продажів продукції, робіт, послуг. Економіко-математичний аналіз базується на використанні складного математичного апарату, за допомогою якого встановлюється оптимальний варіант вирішення якої-небудь економіко-математичної моделі.

 

Економічний факторний аналіз. У процесі факторного аналізу необхідно:

• виявити фактори, від яких залежить рівень аналізованого (результативного) показника;

• сформувати аналітичну залежність між факторами і результативним показником;

• розрахувати, якою мірою відхилення результативного показника від базового значення відбулося в результаті впливу кожного з виявлених факторів;

• ранжувати фактори за ступенем їх фактичного впливу на результативний показник в аналізованому періоді і за ступенем їх підконтрольності персоналу підприємства. Отриманий ранжований перелік є основою для виявлення резервів підприємства і прийняття відповідних управлінських рішень.

Одним із завдань факторного аналізу є моделювання взаємозв'язків між результативними і визначальними їх величину факторними показниками. Взаємозв'язок досліджуваного показника з факторними передається у вигляді конкретного математичного рівняння.

Моделі взаємозв'язку бувають відповідно функціональними (детермінованими) і стохастичними (кореляційними).

 

Методи поділяють по етапах бізнес процесу компанії:

• Діагностика процесу.

• Вироблення готових рішень.

• впровадження сучасних розробок та ефективних рекомендацій.

 

З появою процесного підходу в консалтингу стали застосовувати методи залучення клієнта, щоб він і сам працював над проектом.

Методи управлінського консалтингу компанії можна розділити на два напрями:

• Технічний.

• Людський.

 

Методи управлінського консалтингу компанії підрозділяють ще й за умовами застосування на:

• Спеціалізовані.

• Універсальні.

 

Реінжиніринг

Реінжиніринг - один з методів управлінського консалтингу компанії

Фундамент цього методу складає управління бізнес процесами.

Мета реінжинірингу - припинити використовувати недосконалі в минулому форми, традиції і правила компанії та ведення бізнесу.

Реінжиніринг - це насамперед вид в якому використовується грунтовна реорганізація бізнес-процесів для високих досягнень і поліпшень в головних показниках діяльності компаній.

У реінжинірингу застосовують спеціальні засоби бачення і аналізу сумнівної інформації, які використовують як менеджери, так і творці інформаційних систем.

Реінжиніринг бізнес-процесів призначений не для функцій підприємств, а для менеджменту бізнес процесами компаній. Існують і інші методи управлінського консалтингу компанії.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 419 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Что разум человека может постигнуть и во что он может поверить, того он способен достичь © Наполеон Хилл
==> читать все изречения...

958 - | 872 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.