Лекции.Орг


Поиск:




Теоретичні основи соціальної роботи. та їх розвиток. Так, наприклад для ефективного захисту дітей-біженців необхідно, у першу чергу, визнати права [8






та їх розвиток. Так, наприклад для ефективного захисту дітей-біженців необхідно, у першу чергу, визнати права [8, 498-500, 520-521, 522, 522-524], що мають всі діти, а також те, що вони є невід'ємною части­ною політики держави, причому держава, яка прийняла таких дітей, є відповідальною за захист прав по відношенню до всіх, включаючи і дітей-біженців.

Це ще один напрямок соціально-педагогічної діяльності фахівців в українському суспільстві, який потребує окремого дослідження та спец­іальної підготовки спеціалістів.

Згідно з мандатом Управління Верховного комісара О ОН у справах біженців, біженцями є особи, що вимушені залишити країни свого поход­ження або проживання внаслідок обґрунтованих побоювань стати жерт­вою переслідувань через свою расу, релігію, національність, політичні переконання або належність до певної соціальної групи, та які не бажа­ють або не можуть повернутися до своєї країни. На початку 1996 року була запроваджена процедура визначення статусу біженця. З того часу приблизно 7690 заявників звернулися за статусом біженця в Україні. Майже 4000 з них отримали статус біженця, з яких 2697, включаючи 715 дітей, фактично знаходилися в країні (станом на 1 січня 2000 року). Більшість біженців походять з Афганістану — 80 %, ЗО % біженців проживають у Києві та області, ЗО % — у Одесі та області, решта — у Львові, Харкові, Хмельницькому та інших регіонах. Щорічно приймаль­ний центр УВКБ ООН приймає більше 18000 звернень. Протягом 2002 року дві з половиною тисяч шукачів притулку та біженців, серед яких 1102 дітей, отримали фінансову та матеріальну допомогу [9, 1—2].

Дитина-біжеиець -це дитина, котра є іноземним громадянином чи особою без громадянства, якій у порядку та на підставах, визначених Законом України «Про біженців» [3], надано статус біженця. У березні 1999 року у Києві було відкрито Соціальний центр УВКБ ООН для біженців. Центр пропонує [9, 3] таким клієнтом кваліфіковане юридичне та психологічне консультування, освітні програми для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, художню та музичну студії, бібліотеку, рукоділля, спортивні секції, курси української та російської мов.

На сьогодні постає питання підготовки соціальних педагогів до робо­ти з такою категорією дітей, як біженці. В Україні відсутні традиції в такії роботі, помітна недостатня робота недержавних організацій у на­данні допомоги, простежують виявляються проблеми з реєстрацією та податками недержавних організацій, що виявляють бажання працювати з


334 Соціальна робота

дітьми-біженцями, виникає необхідність у додаткових професійних орган­ізаціях або професіоналізації недержавних закладів, які надають допо­могу дітям-біженцями, у співпраці в у галузі охорони здоров'я, психоло­гічної підтримки, соціально-педагогічної підтримки, підтримка у прове­денні культурних заходів та ін.

Основна мета політики інтеграції біженців полягає у встановленні взаємовідносин між біженцями яке їх приймає суспільством. Головна роль при цьому відводиться самовизначенню та самодостатності мігрантів-біженців, а також тим діям, які спрямовані на їх підтримку з боку держави.

Збереження людької гідності біженця — це розуміння самоцінності людини, невід'ємності його прав на позитивні умови життя. Вимушена міграція ставить особистість у нерівні з усіма умови, доводить до стану нужденності та безправ'я. Це необхідно враховувати при проведення певної педагогічно-иравовиховної роботи.

Соціальний працівник сприяє у вирішенні питання професійної орієн­тації батьків дітей-біжепців, влаштування дитини у дитячий садок, шко­лу, роз'яснює, де знаходяться установи, до яких можна звернутися по допомогу. У даному разі він виступає у ролі представника держави і є водночас посередником між клієнтом і державою.

Проблема біженців потребує комплексного вирішення своєї пробеми за участю різних відомств державного та регіонального рівня підпоряд­кування. На даний момент особливо важливим є надання конкретної допомоги людині — біженцю, що можливо здійснити лише за умови функціонування мережі територіальних закладів [10, 181], які врахову­ють ситуацію на місцях та її особливості. Нагальною потребою через 10 років існування нової держави є утворення розвинутої системи спеціалі­зованих закладів, які мають проводити роботу з біженцями. Адже для біженців є дуже важливою не тільки і не стільки свобода пересування та вибір місця проживання, скільки державно-правова захищеність, реін­теграція та адаптація, для чого потребується реалізація їхніх прав па соціальне обслуговування, працевлаштування, освіту дітей, медичну, психологічну, правову допомогу.

На сьогодні всезростаючою є потреба у розширенні мережі місцевих міграційних служб, соціальних служб та інших відомств, які б допомага­ли та підтримували біженців.

Соціальне оточення кожної дитини — це певна система соціальних зв'язків, яка впливає на формування особистості, самопочуття, поведін-






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-02; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 317 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

806 - | 689 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.