Лекции.Орг


Поиск:




Види міжбанківських об’єднань




 

Види комерційних банків та парабанківських установ уже було розглянуто в попередніх темах. Проте, у кредитних операціях все більшу роль відіграють міжбанківські об’єднання. Перші такі об'єднання виникли як результат появи величезних монополій у промисловості. Основними шляхами створення міжбанківських об'єднань стали злиття самостійних банків і поглинання одним банком інших банків (своїх конкурентів). На сучасному етапі існує велика кількість різноманітних міжбанківських об'єднань (рис. 6.1), cтворення яких ґрунтується як на добровільному об'єднанні самостійних банків (злиття), так і на правах власності, контролю, централізованого управління, прямого підпорядкування і залежності (поглинання).

З метою захисту та представлення інтересів своїх членів, розвитку міжрегіональних і міжнародних зв’язків, забезпечення наукового й інформаційного обміну і професійних інтересів, розробки рекомендацій щодо банківської діяльності банки мають право створювати неприбуткові спілки (асоціації). Характерними рисами асоціативних об’єднань є добровільний характер членства на основі спільних інтересів; вільний вибір організаційної форми об’єднання та вихід з його складу; делегування ряду повноважень асоціативному об’єднанню на підставі спільних рішень; демократичний характер управління, особливо у об’єднаннях некомерційного типу; договірна форма організації відносин між учасниками й асоціацією.

Банківські спілки (асоціації) не мають права займатися банківською чи підприємницькою діяльністю і не можуть бути створені з метою отримання прибутку.

Асоціація (спілка) банків є договірним об’єднанням банків і не має права втручатися в діяльність банків — членів асоціації (спілки).

 

Рисунок 6.1 – Види міжбанківських об’єднань

Банківський консорціум — це тимчасове об’єднання на договірній основі кількох банків для спільного проведення кредитних, гарантійних або інших банківських операцій. Головною метою консорціуму є: збільшення обсягів операцій через концентрацію ресурсів, розподіл ризиків, що надає змогу обмежувати втрати для кожного учасника консорціуму у випадку неплатежів позичальників. Як правило, консорціум формується на базі найбільшого з юридично самостійних учасників банку (голови консорціуму), який діє від імені та в інтересах усіх учасників. Консорціумні об’єднання часто називають банківськими синдикатами.

Банківський картель — це об’єднання незалежних великих банків, що уклали спільну угоду про розподіл сфер діяльності (узгодження та проведення єдиної політики при встановленні процентних ставок і виплати дивідендів, умов кредитування тощо).

Характерними рисами корпоративних об’єднань є: велика залежність та близькі взаємозв’язки учасників; відсутність можливостей і повної свободи вибору партнерів, тому що партнером стає власник паю чи пакету акцій, які купуються і продаються на ринку; значний обсяг централізації управлінських і контрольних функцій.

Банківська корпорація — це юридична особа (банк), засновниками та акціонерами якої можуть бути виключно банки. Банківська корпорація створюється з метою концентрації капіталів банків — учасників корпорації, підвищення їх загальної ліквідності та платоспроможності, а також забезпечення координації та нагляду за їх діяльністю.

Банківський концерн — це монопольне об’єднання акціонерних банків, де великий банк (головне акціонерне товариство) володіє контрольним пакетом акцій юридично самостійних банків (дочірніх товариств), тим самим фактично встановлюючи фінансовий контроль за їх діяльністю.

Банківський трест — монопольне об’єднання банків, яке утворюється внаслідок об’єднання власності банків, що входять до його складу. При цьому останні втрачають юридичну, комерційну самостійність і підпорядковуються єдиному органові управління. На відміну від концерну, трест ґрунтується не на акціонерній, а на пайовій формі власності.

Окремим видом об’єднання є банківська холдингова група – банківське об’єднання, до складу якого входять виключно банки. Материнському банку банківської холдингової групи має належати не менше ніж 50% акціонерного (пайового) капіталу або голосів кожного з інших учасників групи, які є його дочірніми банками.

У складі банківських концернів крім банків можуть діяти незалежні акціонерні товариства, але об’єднані єдиним керівництвом контролюючого акціонерного товариства, якому належать контрольні пакети акцій усіх інших учасників концерну.

Міжбанківські об’єднання можуть носити і змішаний характер, тобто до їх складу можуть входити не тільки банки. До них відносяться:

- фінансова холдингова група, яка складається переважно або виключно з установ, що надають фінансові послуги, причому серед них має бути щонайменше один банк, і материнська компанія має бути фінансовою установою. Материнській компанії має належати більше ніж 50% акціонерного (пайового) капіталу кожного з учасників фінансової холдингової групи;

- банківська холдинг-компанія, щоутворюються як об’єднання змішаного типу з числа банків і рн. банківськ установ. Охоплюючи значні території й обсяги банківських операцій, такі компанії координують та контролюють діяльність усіх учасників холдингу, щоб максимізувати прибуток. Серед них розрізняють рн. банківсь і рн. банківські холдингові компанії. В останніх головною холдинговою структурою виступає інвестиційна або фінансова корпорація, що створена на основі підприємств і банків.

У складі банківських концернів крім банків можуть діяти незалежні акціонерні товариства, але об’єднані єдиним керівництвом контролюючого акціонерного товариства, якому належать контрольні пакети акцій усіх інших учасників концерну.

Банки утворюють міжбанківські об’єднання з метою координації та узгодження дій, підвищення ефективності своєї політики, захисту своїх професійних інтересів.

Комерційні банки України

Станом на 1.01.2012 р. в Україні було зареєстровано 198 комерційних банків, 194 з яких є акціонерними товариствами (98,0%), а 4 (2%) – товариства з обмеженою відповідальністю. Із зазначеної кількості 22 банки перебували на стадії реорганізації або ліквідації.

Найбільшу кількість комерційних банків було зареєстровано в м. Київ та Київській області – 127 банків; на другому місці – Дніпропетровська область (15 банків), на третьому – Донецька область (11 банків). Не реєструвалися комерційні банки в таких областях України: Вінницька, Житомирська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Миколаївська, Рівненська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська та Чернівецька.

Данні щодо найбільших банків України за окремими показниками наведені в табл. 6.1.

 

Таблиця 6.1 – Найбільші комерційні банки України

Назва банку рн..грн.
     
Зареєстрований статутний капітал*
  ПАТ «Державний експортно-імпортний банк» 16413,486
  ПАТ «Державний ощадний банк України» 14496,000
  ПАТ «Комерційний банк Приватбанк» 13545,171
  ПАТ «РОДОВІД БАНК» 12359,298
  ПАТ «Укргазбанк» 10000,000
Капітал **
  ПАТ «Державний ощадний банк України» 17594,805
  ПАТ «Комерційний банк Приватбанк» 17222,006
  ПАТ «УКРСОЦБАНК» 8175,960
  ПАТ «ВТБ Банк» 5462,230
  ПАТ «АЛЬФА-БАНК» 5179,280
Активи **
  ПАТ «Комерційний банк Приватбанк» 150121,58
  ПАТ «Державний ощадний банк України» 74235,18
  ПАТ «УКРСОЦБАНК» 40632,39
  ПАТ «ВТБ Банк» 36107,61
  ПАТ «Перший український міжнародний банк» 30416,59
Кредитний портфель**
  ПАТ «Комерційний банк Приватбанк» 107578,69
  ПАТ «Державний ощадний банк України» 63743,42
  ПАТ «ВТБ Банк» 28246,64
  ПАТ «УКРСОЦБАНК» 26723,71
  ПАТ «АЛЬФА-БАНК» 20809,42
Депозити юридичних осіб**
  ПАТ «Комерційний банк Приватбанк» 23069,62
  ПАТ «Державний ощадний банк України» 8963,52
  ПАТ «Перший український міжнародний банк» 7999,98
  ПАТ «УКРСОЦБАНК» 7542,84
  ПАТ «АЛЬФА-БАНК» 6166,86
Депозити фізичних осіб**
  ПАТ «Комерційний банк Приватбанк» 80343,63
  ПАТ «Державний ощадний банк України» 28324,47

Продовження таблиці 6.1

     
  ПАТ «Дельта Банк» 10885,27
  ПАТ «УКРСОЦБАНК» 10803,73
  ПАТ «Перший український міжнародний банк» 9498,23

 

* За даними на 1.01.2012 р. ** За даними на січень 2012 р.

 

За обсягами зареєстрованого статутного капіталу найбільшими банком в Україні є ПАТ «Державний експортно-імпортний банк» з обсягом 16,413 млрд. грн.;за обсягами капіталу - ПАТ «Державний ощадний банк України» (дані щодо ПАТ «Державний експортно-імпортний банк» в офіційних рейтингах відсутні.

Найбільшими обсягами активів характеризується ПАТ «Комерційний банк Приватбанк»; друге місце зі значною різницею (50,5%) посідає ПАТ «Державний ощадний банк України». Зазначені банки посідають також:

- перші два місця за обсягами кредитного портфелю. Безсумнівним лідером за кредитуванням також є «Приватбанк», який випереджає наступний за ним «Ощадбанк» на 40,7% за цим показником;

- обсягами депозитів юридичних осіб та фізичних осіб. І за цими показниками є «Приватбанк» випереджає наступний за ним «Ощадбанк» на 61,1% та 64,7% відповідно.

Отже, за обсягами діяльності найбільшим комерційним банком в Україні є «Приватбанк». До найбільших банків також відносяться: ПАТ «Комерційний банк Приватбанк»; ПАТ «Державний ощадний банк України»; ПАТ «Перший український міжнародний банк»; ПАТ «УКРСОЦБАНК»; ПАТ «АЛЬФА-БАНК», ПАТ «ВТБ Банк» та ПАТ «Дельта Банк».

Найбільшу кількість філій серед комерційних банків має ПАТ «Державний ощадний банк України» - 126 філій. Серед багатофілійних банків також слід відмітити ПАТ «Приватбанк» - 35 філій; ПАТ «Державний експортно-імпортний банк» - 29 філій; ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» - 27 філій; ТОВ «Український промисловий банк» та ПАТ «Комерційний банк «НАДРА» - по 26 філій. Безфілійними в Україні є 136 комерційних банки (68,7%).

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-22; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 536 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент может не знать в двух случаях: не знал, или забыл. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1339 - | 943 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.