Лекции.Орг


Поиск:




Напрямки роботи Центрів соціальних служб для молоді




 

Центри соціальних служб проводять соціальну роботу з дітьми, млоддю та сім'єю за такими напрямками:

• соціальне обслуговування (надання соціальних послуг та соціальної допомоги);

• соціальний патронаж (соціальний супровід та соціальна пілтримка);

• соціальна профілактика (запобігання та подолання негативних явищ, їх соціальних наслідків);

• соціальна реабілітація (відновлення морального, духовного, фізичного і психічного стану дітей, молоді та сімей).

Згідно з головними завданнями, центри соціальних служб для молоді реалізують на практиці соціальні програми за дев'ятьма напрямками

1. Соціальна підтримки молодої сім'ї

Програма реалізується у чотирьох галузях: підготовка молоді до сімейного життя; робота щодо стабілізації сімейних стосунків; допомога Ьгькам у вихованні дітей; сімейна психотерапія. Форми роботи: клуби клодої сім'ї, школи батьківської підтримки, консультативні пункти, Цдсолекторії, «Служба знайомств», «Пошта довіри», благодійні акції, и'мінари, конференції, «круглі столи», культурно-розважальні заходи, иірскційний театр, експериментальні майданчики.

2. Соціальна адаптація молодих жінок (дівчат-підлітків, їхніх іітьків; молодих жінок із сільської місцевості; неповнолітніх матерів; матерів-одиначок; молодих жінок, які зазнали насильств незайнятих та безробітних жінок).

Програма реалізуєтеся з метою формування в молодих жіно адекватного уявлення про свою соціальну' роль у суспільстві, сприян підвищенню культурного рівня, підготовки до сімейного жи створення міцної та здорової жіночої молоді, профілактики жіноч злочинності, профілактики негативних явищ у жіночому середови сприяння розвитку активної життєвої позиції.

Форми роботи: школи майбутніх мам, школи виживання, «Слу знайомств», медико-соціологічні кабінети, консультативні пункти, в ні консультативні пункти, вечірні та недільні жіночі гімназії.

3.Соціальна підтримка дітей та молоді з особливими потреб (інваліди)

Головною метою діяльності центрів ССМ у цьому напрямку формування умов адаптації молодих інвалідів га членів їхніх сімей сучасного життя, інтеграція їх у суспільство, об'єднання зусиль батькі сприяння розв'язанню соціальних, психологічних проблем, творчо розвиткові молодих інвалідів та організації їх змістовного дозвілля.

Форми роботи: центри соціальної реабілітації та адаптації дітс інвалідів, театри інвалідів, спеціалізовані телефонні лінії, соціальний патронаж, клуби за інтересами, спеціалізовані служби знайоме просвітницькі курси для батьків, сприяння працевлаїшува матеріальна допомога.

4.Соціальна підтримка дітей та молоді пільгових категорій (діти-сироти; діти, які залишилися без піклування батьків; dim сироти, які живуть у сім 'ях опікунів; ті, що перебувають у будинк дитини, дошкільних дитячих будинках, школах-інтернатах; ті, і виховуються в дитячих будинках сімейного типу; ті, що вже навч ються у закладах освіти; молодь із числа сиріт віком від 18 років)

Реалізація програми має на меті адаптацію цієї категорії ді і молодих людей до реалій сучасності, створення сприятливих ум для поліпшення їхнього становища та нормалізації життя, всебічно розвитку інтелектуального і творчого потенціалу, соціаль активності, розвиток фостеріншвої системи (інституту прийомних мей) в Україні.

Форми роботи: консультативні пункти, клуби спілкування та взаєм підтримки, оздоровлення і санаторно-курортне лікування, проведен культурно-масових та благодійних заходів.

5. Профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі (алкоголізм, наркоманія, ВІЛ/СНІД, захворювання, що передаються етатевим шляхом)

Система соціально-профілактичної роботи центрів ССМ у цьому напрямкупредставленатакимиструктурнимикомпонентами: соціально-педагогічна профілактика, соціально-психологічна допомога, соціальна адаптація та реабілітація.

Форми роботи: відеолекторії, конференції, рекламно-інформаційна компанія, спеціалізовані служби «Телефон довіри», конкурси, рольові ігри, вікторини, вечори запитань та відповідей.

6.Профілактика правопорушень у дитячому і молодіжному середовищі (діти і молодь девіантної поведінки; неповнолітні, які перебувають на обліку в кримінальній міліції у справах неповнолітніх; безпритульні та бездоглядні діти, їхні батьки та соціальне оточення; І] неповнолітні, молодь, що повернулась із місць позбавлення волі)

Програми профілактики правопорушень і злочинностіу молодіжному середовшці передбачають комплексний підхід та розраховані на правове навчання і виховання підлітків та молоді; соціально-педагогічну допомогу неповнолітнім у налагодженні родинних і громадських стосунків; розробку та апробацію на базі концепції «неповнолітній і батьки - найближче оточення» моделі систематичної і комплексної соціально-психологічної реабілітації неповнолітніх, які вчинили протиправні дії та злочини; сприяння формуванню соціально-громадської орієнтації підлітків з негативною девіантною поведінкою тощо.

Форми роботи: школи правових знань, клуби з відповідної тематики, і громадські приймальні, спеціалізовані телефонні лінії, просвітницько-консультативна та інформаційно-профілактична робота, організація i робота притулків, консультативні пункти при приимальниках- розподільниках та ВТК, організація тематичних змін таборів праці та відпочинку для дітей і підлітків з девіантною поведінкою.

7.Сприяння працевлаштуванню і вторинній зайнятості молоді. Основний акцент при реалізації програми робиться на розвитку і вдосконаленні системи профорієнтаційної роботи і заходів щодо і прияння працевлаштуванню окремих категорій молоді (безробітних жінок, військовослужбовців, інвалідів та ін.), організації громадської роботи і соціально корисної діяльності молоді, сприянні розвитку молодіжного підприємництва.

Форми роботи: молодіжні біржі праці та агентства зайнятосв консультативні пункти, професійні консультативні пункти, фонд зайнятості, курси набуття професій.

8. Сприяння творчому розвиту дітей та молоді, організація змістовного дозвілля, відпочинку' та оздоровлення.

Реалізація програми спрямована на інтелектуальний і творчий розвиток дітей та молоді всіх категорій, самовдосконалення, став рення умов для організації змістовного дозвілля, відпочинку оздоровлення.

Форми роботи: акції, змагання, КВК, фестивалі, конкурси, інтелектуальні ігри, вікторини, організація таборів відпочинку та праці, оздоровчі табори, тематичні виставки.

9. Соціальна підтримка військово зобов'язаної молоді (допризовні та призовна молодь; військовослужбовці та члени їхніх сімей, службовці за призовом).

Робота центрів ССМ у цьому напрямку спрямована на військової патріотичне виховання молоді, підготовку допризовної та призовної молоді до проходження служби у Збройних Силах, соціальну адаптація військовослужбовців строкової служби, соціальну профілактики негативних явищ у військовому середовищі, сприяння змістовномі дозвіллю військовослужбовців, відпрацювання механізмів проходженні молоддю альтернативної служби.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 748 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Большинство людей упускают появившуюся возможность, потому что она бывает одета в комбинезон и с виду напоминает работу © Томас Эдисон
==> читать все изречения...

1015 - | 829 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.