Лекции.Орг


Поиск:




Розділ I. Теоретичні основи формування в молодших школярів культури здорового способу життя




Київ – 2016

ЗМІСТ

ВСТУП ………………………………………………………………...…………..3

Розділ 1. Теоретичні основи формування в молодших школярів культури здорового способу життя.

1.1. Здоровий спосіб життя і його складові…………………………………...6

1.2. Формування культури здорового способу життя засобами фізичної культури………………………………………………………………..….14

1.3. Застосування здоров’язбережувальних технологій у початковій школі як засобу формування культури здорового способу життя…………....24

Розділ 2. Експериментальне дослідження рівня сформованості культури здорового способу життя молодших школярів.

2.1. Організація дослідження……………………………………………………38

2.2. Перевірка ефективності формування культури здорового способу життя у молодших школярів у процесі застосування здоров`язбережувальних технологій………………………………………………………………………...52

2.3. Аналіз результатів експериментального дослідження…………………...57

Висновки………………………………………………………………………....64

Список використаної літератури……………………………………………….67

Додатки…………………………………………………………………………..71

 

Вступ

Громадсько-політичні, економічні, соціально-педагогічні зміни в нашому суспільстві супроводжуються різким погіршенням стану фізичного, психічного та морального здоров'я, зниженням резервів життєздатності людей, у тому числі дітей. Серйозність цієї ситуації важко переоцінити, оскільки в найближче десятиліття саме вони будуть визначати рівень добробуту країни, її економічний, науковий і культурний потенціал.

Зі словами Аристотеля важко не погодитися: «Здоров'я людини – щастя…Насолода людини - у діяльності, а фізичний стан має поєднуватися з душевною активністю».

Всесвітньою організацією охорони здоров'я (1948 р.) пропонується таке визначення здоров'я, що є широко відомим: «Здоров'я - стан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб і психічних дефектів». Енциклопедія освіти пропонує визначення здоров`я як «динамічний стан організму, який характеризується високим енергетичним потенціалом, оптимальними адаптаційними реакціями на зміни довкілля, що забезпечує гармонійний фізичний, психоемоційний і соціальний розвиток особистості, її активне довголіття, повноцінне життя, ефективну протидію захворюванням».

Актуальні питання формування здорового способу життя учнів, здоров'язбереження в загальноосвітніх навчальних закладах є предметом досліджень М. Безруких, Т. Бойченко, О. Ващенко, О. Дубогай, С. Іванової, С. Кириленко, В. Морозової, В. Оржеховської, С. Свириденко та ін.

Результати наукових досліджень В. Ф. Базарний, І. І. Брахман, Л. Г. Татарникова свідчать про те, що сформована в попередні роки тенденція погіршення стану здоров'я школярів набрала стійкого характеру. Однією з причин цього є спосіб життя сімей, де сьогодні виховуються діти. У більшості родин можна виявити так звані чинники ризику: хронічні інфекційні захворювання, незбалансоване харчування, низька фізична активність, паління, зловживання алкоголем, наркотиками і т. д. При цьому часто в сім'ї присутні не один, а поєднання декількох факторів. Погіршення стану здоров'я дітей молодшого шкільного віку стало серйозною педагогічною проблемою.

За останні 5 років захворюваність дітей 7-14 років збільшилася майже на 45 %, з них: 50 % учнів мають хронічні захворювання; від 20 до 80 % учнів загальноосвітніх шкіл мають поєднану патологію 2-4 х систем організму. Це свідчить про катастрофічне погіршення здоров’я дітей через недбалість до власного здоров’я, занедбаність медико – санітарної безпеки здоров’я, застарілі методи і прийоми вчителів на уроках. Тому на заміну застарілим методам навчання мають прийти методики і технології, які б сприяли активному поліпшенню та збереженню здоров’я кожного учня.

Отже, чи не найголовнішим призначенням вчителів, вихователів, батьків, власне, усіх, хто має вплив на дітей, є формування культури здорового способу життя та закріплення її у свідомості молодших школярів. Тому в Законі України «Про загальну середню освіту» серед інших завдань шкільної освіти стоїть і завдання: «…виховання свідомого ставлення до свого здоров’я та здоров’я інших громадян як найвищої соціальної цінності, формування гігієнічних навичок і засад здорового способу життя, збереження і зміцнення фізичного і психічного здоров’я учнів».

Мета роботи - формування в молодших школярів культури здорового способу життя.

Об`єкт дослідження – процес формування в молодших школярів культури здорового способу життя.

Предмет дослідження – здоров`язбережувальні технології як засіб формування в молодших школярів культури здорового способу життя.

Гіпотеза - процес формування культури здорового способу життя буде ефективним, якщо:

- враховувати вікові і індивідуальні особливості дітей;

- створювати умови для формування елементарних понять і уявлень про роботу свого організму і прилучення до цінностей здорового способу життя;

- створювати мотивацію до ведення здорового способу життя.

Завдання:

1. Проаналізувати науково-методичну літературу з питань формування культури здорового способу життя.

2. Виявити рівень культури здорового спосіб життя молодших школярів.

3. Формувати повноцінне розуміння основ здорового способу життя.

4. Формувати практичні знання, уміння, навички, необхідні у повсякденному житті.

5. Дослідити рівень володіння молодшими школярами знань про здоровий спосіб життя.

Методи дослідження:

- теоретичні (вивчення і аналіз літератури з даної проблеми);

- емпіричні (спостереження, анкетування, методики, експеримент).

Структура дипломної роботи: дипломна робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків.

 

 

Розділ I. Теоретичні основи формування в молодших школярів культури здорового способу життя.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1440 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент может не знать в двух случаях: не знал, или забыл. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1343 - | 945 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.