Лекции.Орг


Поиск:




Види навчально- наукових студентських робіт




 

Мета: Вивчити основні види навчально- наукових студентських робіт.

Завдання.

1. Скласти порівняльну таблицю різних видів студентських навчально-наукових робіт за структурою Таблиці 6.

Таблиця 6. - Порівняльна таблиця студентських навчально-наукових робіт

Види наукових робіт ЕСЕ РЕФЕРАТ ЗВІТ З ПРОХОД-ЖЕННЯ ПРАКТИКИ КУРСОВА РОБОТА ДИПЛОМНА (магістерська) РОБОТА ТЕЗИ СТАТТЯ
Ознаки
Призначення              
Структура              
Наукова новизна              
Обсяг роботи              

2. Скласти есе про переваги та недоліки Кредитно-модульної системи організації навчального процесу та відобразити його в Додатках до Звіту.

 

 

Розрізняють наступні форми навчально-наукових робіт студентів:

1. Навчально-наукові (навчально-дослідницькі) роботи, які виконують студенти під час навчання у відповідності до навчального плану.

1.1) реферати;

1.2) звіти з проходження практики;

1.3) роботи кваліфікаційного характеру:

- курсові роботи;

- дипломні роботи (за ОКР «Бакалавр», «Спеціаліст», «Магістр»).

2. Наукові роботи.

2.1) есе – вільне викладення поглядів автора щодо певних питань, проблем, явищ;

2.2) публікації – для оприлюднення, ознайомлення науковців із основними результатами дослідження, а також встановлення пріоритетів автору у відповідній галузі досліджень:

- тези;

- статті.

Реферат коротке викладення змісту одного або декількох документів за означеною темою. Обсяг реферату 10-15 сторінок.

Реферати поділяють на інформативні та розширені (зведені, оглядові).

Інформативний реферат найбільш повно та в стислій формі розкриває зміст документа, містить фактичні та теоретичні відомості. В ньому вказується предмет та об’єкт дослідження, мета роботи; наводяться основні результати; викладено дані про методи та умови дослідження; вказані пропозиції автора відносно використання результатів, нова інформація про явища і таке інше.

Розширений (зведений, оглядовий) реферат містить дані, що містяться в певної кількості документів по заданій темі, що викладено у вигляді взаємопов’язаного тексту.

Розширений реферат зазвичай має таку структуру:

- вступ – обґрунтування актуальності теми, її особливості, значущість теми для розвитку конкретної науки або в практичній діяльності;

- розділи (не більше 3-4) – викладення результатів основних теоретичних, експериментальних досліджень різних вчених за темою. Визначається сутність проблеми, основних причини, що обумовили її розвиток, а також недостатньо досліджені аспекти проблеми. Проводиться поглиблений аналіз сучасного стану явища, тлумачення основних поглядів та позицій науковців та практиків по рішенню проблеми. Виявляються нові гіпотези, наводиться аналіз із практики. Викладається власна думка за проблемою;

- висновки – умозаключення, думки, оцінки та пропозиції дослідника;

- перелік літератури – список нормативно-правових та літературних джерел, які були використані автором в ході дослідження, та на які є посилання в рефераті.

Викладення матеріалу в рефераті повинно бути стислим, конкретним, чітким, взаємопов’язаним.

Звіт з проходження практики складається за результатами проходження практики та містить викладення результатів за результатами дослідження та опрацювання конкретних ділянок робот, виконання певних завдань, в результаті яких були отримані нові практичні навички, знання, які можуть бути в подальшому застосовані практично.

Зазвичай звіт з проходження практики складається з 30-40 сторінок та включає в себе розділи, що передбачено програмою практики за видами робіт.

Курсова робота – самостійне навчально-наукове дослідження студента, яке виконується по окремій дисципліні та визначається її розділами у відповідності до навчального плану ВНЗ. Вона виконується з метою закріплення, поглиблення та узагальнення отриманих знань за дисципліною та застосування їх на практиці для вирішення конкретних проблем в даній галузі.

Обсяг курсової роботи – 35-40 сторінок.

Захист роботи проводиться у відповідності до встановленого графіку в присутності комісії у складі 2-3-х членів кафедри.

Термін збереження таких робіт – 5 років.

Дипломна робота – це кваліфікаційне навчально-наукове дослідження, яке виконується на завершальному етапі освіти в ВНЗ. При тому, дипломна робота завершує освіту за ОКР «Бакалавр», «Спеціаліст», «Магістр».

Основна мета такої роботи – показати не лише рівень професіональних знань, але й рівень наукової кваліфікації, вміння самостійно проводити науковий пошук та рішати наукові завдання.

Дипломна робота має комплексний характер та пов’язана із використанням набутих знань, навичок, вмінь за спеціальними дисциплінами для вирішення конкретних виробничих, наукових та інших завдань. В більшості випадків дипломна робота є поглибленою розробкою теми курсової роботи студента.

Тематика курсових та дипломних робіт розробляється кафедрами ВНЗ щорічно або коректується та затверджується на засіданні кафедри.

Щорічно розробляються та затверджується на засіданні кафедри плани-графіки виконання та захисту таких робіт. Контроль за виконанням робіт полягає на наукових керівників та завідуючих кафедр. Керівництво курсовими та дипломними роботами здійснюється кваліфікованими викладачами кафедри. Для успішного їх виконання розробляються та затверджуються методичні вказівки.

Структура курсової, дипломної роботи наступна:

- титульний аркуш – за встановленим зразком зі вказанням виду роботи, дисципліни (якщо це курсова робота), теми, виконавця та керівника;

- зміст – структура робота зі вказанням сторінок, з яких починаються розділи;

- вступ – обґрунтування актуальності теми роботи, коротка історія проблеми, характеристика об’єкта та предмета дослідження, мети роботи, вказання методів дослідження, визначення інформаційних джерел, структури роботи (кількість розділів, таблиць, рисунків, графіків);

- 1 розділ – теоретичний;

- 2 розділ – аналітичний;

- 3 розділ – рекомендації на підставі проведених раніше досліджень;

- висновки – коротке викладення та узагальнення результатів дослідження, шляхів вирішення означених проблем;

- перелік літератури – список нормативно-правових та літературних джерел, які були використані автором в ході дослідження, та на які є посилання;

- додатки – графічний матеріал, форми звітності, первісні дані, які ілюструють роботу, або є першоджерелами для проведення аналітичного дослідження.

Обсяг дипломної роботи за ОКР «Бакалавр», «Спеціаліст» – 80-90 сторінок, за ОКР «Магістр» – 100-120 сторінок.

Захист дипломної роботи проводиться у відповідності до встановленого графіку на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії, вона може проводитися як в ВНЗ, так і на підприємствах, організаціях, якщо тема має для них прикладний інтерес.

Термін збереження таких робіт – 70 років.

Есе - вільне викладення поглядів автора щодо певних питань, проблем, явищ з посиланням на первісні джерела. Обсяг такої роботи 2-5 сторінки.

Тези кратко, точно та послідовно сформовані основні ідеї, думки, положення наукової роботи дослідника.

Тези доповіді - це опубліковані до початку наукової конференції матеріали попереднього характеру, який містить викладення основних положень наукової доповіді. Обсяг тез – 2-3 сторінки машинописного тексту.

Наукова стаття – це наукова робота, яка публікується в конкретних журналах (періодичних виданнях) або в наукових збірках. Стаття містить викладення проміжних або кінцевих результатів дослідження, освітлює конкретне та окреме питання, фіксує науковий пріоритет автора, робить результати доступними спеціалістам. Оптимальний обсяг статті – 6-12 аркушів машинописного тексту.

Стаття має чітку структуру:

- анотація – стислий виклад результатів дослідження (3-4 рядки) українською, російською та англійськими мовами;

- вступ - огляд сучасного стану проблеми, означення актуальності теми;

- викладення матеріалу – безпосереднє викладення результатів дослідження автора, його умозаключення з посиланням на матеріали, які було використано в ході дослідження;

- висновки – викладення наукових результат автора за результатами дослідження, які містять узагальненні та систематизовані висновки та пропозиції;

- подальші перспективи та напрями дослідження – автор повинен визначити напрями, в яких він буде вести подальші наукові розробки на підставі отриманих результатів статті;

- перелік літератури – список нормативно-правових та літературних джерел, які були використані автором в ході дослідження, та на які є посилання по ходу статті.

На статтю обов’язково надається рецензія доктора наук, яка засвідчує актуальність та важливість проведеного дослідження та його результатів.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1016 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Слабые люди всю жизнь стараются быть не хуже других. Сильным во что бы то ни стало нужно стать лучше всех. © Борис Акунин
==> читать все изречения...

748 - | 705 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.