Лекции.Орг


Поиск:




Племенна робота у свинарстві. Основні породи свиней




Племінна робота проводиться в усіх свинарських господарствах. Але завдання і методи у них різні. Основним завданням державних племінних заводів є вдосконалення існуючих та виведення нових, більш продуктивних ліній кнурів та родин свиноматок. Такі стада відрізняються від інших тим, що тварини мають свій тип, характерний екстер'єр, вищі показники продуктивності. Прикладом може бути стадо племзаводу «Велика Бурімка» Чорнобаївського району Черкаської області, створене за 30 років наполегливої праці тваринників господарства на чолі із зоотехніком-селекціонером П. П. Загребельним. Племзаводи передають елітних тварин у племрадгоспи, які розмножують цінний молодняк і передають його на племінні ферми спеціалізованих господарств. Племінна ферма, в свою чергу, постачає ремонтних свинок на репродуктор комплексу. Приплід від цих тварин іде на відгодівлю. Навіть на товарній фермі, де є свиноматки, повинна провадитись відповідна племінна робота. Вона полягає у створенні племінної групи свиноматок, відборі та вирощуванні ремонтних свинок для поповнення основного стада, організації промислового схрещування свиноматок виробничої групи з кнурами інших порід тощо. Першим етапом племінної роботи є відбір найбільш цінних для розмноження і вибракування тварин небажаного типу, з вадами екстер'єру та низькою продуктивністю. Відбирають кращих тварин у господарствах на підставі даних щорічного бонітування. Особливе значення має оцінка, генотипу тварин. Оцінка кнурів і свиноматок на Україні ведеться двома методами — контрольної відгодівлі і контрольного вирощування. Контрольна відгодівля приплоду кнурів ї свиноматок, які належать племінним господарствам, відбувається на спеціальних контрольних станціях. У рес-публіці такі станції працюють при Полтавському науково-дослідному інституті свинарства, на Сумській, Чернігівській та Черкаській дослідних станціях тваринництва. На станції одержаних від господарств підсвинків (по 4 голови з кожного гнізда матки) відповідно до існуючої методики відгодовують, вивчають відгодівельні та м'ясні якості, виявляють кращих тварин і дають рекомендації щодо дальшого використання кнурів і свиноматок.

Контрольне вирощування — метод, доступний для кожного племінного господарства. Потомство кнурів і свиноматок, яких оцінюють, вирощують як ремонтний молодняк у господарстві. По середньодобових приростах живої маси, витратах корму на одиницю приросту виявляють тварин з кращими якостями. При досягненні ними сивої маси 100 кг їх не забивають, а вивчають м'ясні якості за допомогою спеціальних приладів (ТУК-2). Кращих з вирощених тварин передають в основне стадо. У результаті всебічної оцінки тварин відносять до таких класів: еліта-рекорд, еліта, перший і другий. Тварин, що не відповідають вимогам другого класу, так само, як і нетипових для даного господарства, вибраковують чи виранжировують.

У товарних господарствах на основі відбору свиноматок відносять до двох груп — племінної і виробничої. У племінну групу, яка становить 25—30% від кількості основних свиноматок, переводять, кращих тварин. Цих маток парують з кнурами тієї ж породи. Одержані кращі свинки ідуть на ремонт обох груп. Свиноматок виробничої групи парують з кнурами іншої породи (промислове схрещування). Одержаний молодняк відгодовують на м'ясо. Після оцінки і відбору тварин складають план підбору. За матками закріплюють кнурів більш високого класу, здатних підсилювати в приплоді кращі показники батьків і усувати вади будови тіла. Базується племінна робота в свинарстві на чистопородному розведенні із застосуванням розведення по лініях. У племінному стаді, як правило, ведуть роботу з 2— 3 лініями. В свинарстві лінії підрозділяють на відкриті, частково закриті і цілком закриті. У відкритих лініях використовують маток не тільки своєї лінії, а й іншої, при цьому об'єднуються цінні якості тварин з різних стад.

Частково закриті лінії об'єднують окремі господарства. Свиноматок у цьому випадку парують лише з кнурами своєї лінії, але використовують інколи і кнурів від маток інших ліній. При переведенні свинарства на промислову основу цей метод вважається перспективнішим. У закритих лініях використовують кнурів і маток тільки своєї лінії. При цьому обов'язково застосовують тісний інбридинг, що в свинарстві не рекомендується. При необхідності з метою поєднання цінних якостей двох ліній удаються до їх кросу — спаровують представників цих ліній. Так, в племзаводі «Никоновское» для одержання високопродуктивних свиноматок великої білої породи застосовували крос ліній Драчуна 1017 і Самсона 4549. У племінному свинарстві для удосконалення Існуючих та виведення нових порід найчастіше застосовують відтворне, поглинальне та ввідне схрещування. За допомогою відтворного схрещування була виведена більшість Існуючих порід, наприклад українська степова біла, північно-кавказька тощо. Є 5 основних порід свиней:

1. Ландрас.

2. Велика Біла.

3. Петрен.

4. Макстер.

5. Дюрок.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 654 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент может не знать в двух случаях: не знал, или забыл. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1334 - | 940 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.