Лекции.Орг


Поиск:




Зооугігієна як основа ветеринарної профілактики. Завдання зоогігієни з утворенням умов утримання і годівлі тварин з метою збереження поголів’я продуктивності




Клітини чистять щодня, а один раз в 10-15 днів проводять профілактичну дезінфекцію. При цьому тварин слід перевести в чисті запасні клітини. Поточну дезінфекцію годівниць і поїлок проводять один раз на день миттям у гарячій воді, краще - 3-5%-м розчином соди або лугу. Інвентар, який вживається для чищення кліток та приміщень, обробляють розчинами фенолу, лізолу, крезолу, хлорного вапна, їдкого натрію. Клітини найкраще дезінфікувати крутим окропом, гарячим паром або гарячим розчином 10%-го їдкого натрію і полум'ям газового пальника або паяльної лампи. При таких способах дезинфекції гинуть не лише патогенні бактерії, але і яйця глистів та ооцисти збудників кокцидіозу та інших паразитарних захворювань. З хімічних речовин для дезінфекції кліток застосовують хлорне вапно, негашене (їдку) вапно, фенол, лізол, креолін, формалін, хлорамін. Ефект хімічного способу дезінфекції залежить від стійкості збудника захворювання, концентрації протимікробного засобу, температури розчину та тривалості дезінфекції.Порушення правил зоогігієни годівлі й утримання, а також утримання приміщення, клітин і посуду в брудному стані, недостатня дезінфекція та дератизація можуть послужити причиною спалаху епізоотій, які завдають розпліднику великої шкоди.Для дератизації застосовують крисід, зоокумарін, солі миш'яку, сульфат калію, фосфід цинку, солі фтору і синильної кислоти. Диких гризунів винищують механічними засобами за допомогою капканів і пасток.При проведенні дезінфекції та дезінсекції приміщень віваріїв та інвентарю хімічними речовинами необхідно пам'ятати, що деякі з них токсичні і негативно впливають на організм лабораторних тварин, що може призвести до спотворень результатів дослідження. Для дезінсекції стін приміщень та клітин у віваріях застосовують 7%-й розчин гексахлорана, піретрум. Останній рекомендується додавати до підстилці.Особливо негативно впливає на здоров'я тварин використовуваний у ряді установ для дезінсекції хлорофос, який легко проникає в організм через дихальні шляхи, рот і через шкіру і має кумулятивну дію. У нейтральній і лужному середовищах, які властиві віварій, хлорофос піддається дігідрохлорірованію, внаслідок чого переходить у більш токсична сполука. З цієї причини хлорофос можна рекомендувати до використання в лабораторному тваринництві лише одноразово і в тих випадках, коли відсутні інші, менш токсичні засоби.При дезінфекції та дезінсекції інвентарю і приміщень безсумнівну перевагу мають термічні способи (обробка полум'ям паяльної лампи, газового пальника та ін.) Приміщення віваріїв можна обкурювати сірчистим ангідридом.Лабораторних тварин при дезінфекції та дезінсекції переміщують в інше приміщення або в іншу частину будівлі.Комплектування і поповнення розплідників і віваріїв лабораторними тваринами, а також профілактичні заходи проводять під суворим контролем ветеринарного лікаря.

Зоогігієна — наука про охорону здоров'я тварин. Вона вивчає взаємозв'язок організму тварин з навколишнім середовищем з метою збереження і зміцнення здоров'я та підвищення їх продуктивності. Ця наука вивчає вплив на організм різних факторів середовища (атмосфери, клімату, грунту, складу води і кормів), експлуатації і догляду. При цьому розробляються нормативи зимового та літнього утримання тварин, доброякісності кормів і води.

Гігієнічні заходи дають змогу запобігти захворюванням, загальним для людини і тварин, травматичним ушкодженням людей при контакті з тваринами, виникненню професійних захворювань, обумовлених несприятливими умовами в приміщеннях.

Основним завданням зоогігієни, особливо при промисловому веденні тваринництва, є суворий контроль за годівлею, утриманням, доглядом і експлуатацією тварин, ветеринарно-санітарним захистом поголів'я від хвороб, розробкою зоогігієнічних нормативів, які сприяють охороні здоров'я тварин та підвищенню їх продуктивності.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1455 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

741 - | 764 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.