Лекции.Орг


Поиск:




Тип і структура Спеціальної школи-інтернату та строки навчання




 

2.1. Тип закладу – Спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І - ІІ ступенів для дітей із затримкою психічного розвитку.

 

2.2. Гранична норма наповнюваності класів і груп визначається чинним законодавством.

 

2.3. Спеціальна школа-інтернат є двоступеневою: І ступінь - початкова школа (підготовчий клас, 1 – 4 класи); ІІ ступінь - основна школа (5 – 9 класи).

 

2.4. Спеціальна школа-інтернат у своєму складі може мати дошкільну групу у яку приймаються діти з трьох років. Строк перебування у дошкільній групі – 3 роки. По закінченні зазначеного строку, шкільна психолого-медико-педагогічна комісія приймає рішення щодо продовження навчання дитини: - у підготовчому класі чи направляється до першого класу.

 

2.5. Спеціальна школа-інтернат може утворювати навчально-виховні об’єднання з позашкільними та іншими навчальними закладами для задоволення культурно-освітніх потреб вихованців (учнів).

 

2.6. Спеціальна школа-інтернат може мати у своєму складі дошкільні групи, класи з поглибленим вивченням предметів.

 

2.7. На бажання батьків (осіб, які їх замінюють) діти, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, можуть лише навчатися у Спеціальній школі-інтернаті без проживання у ній.

 

2.8. Для організації навчально-виховної та корекційно-розвиткової роботи дітей, які мають складні вади розвитку? у складі Спеціальної школи-інтернату відкриваються окремі класи (групи). Гранична наповнюваність класів (груп) для дітей, які мають складні вади розвитку, не повинна перевищувати 6 осіб.

 

2.9. Для вихованців (учнів) Спеціальної школи-інтернату, які за станом здоров’я можуть оволодіти професією певного кваліфікаційного рівня можуть відкриватися 10-ті класи з поглибленою професійною реабілітацією. Добір учнів до таких класів здійснюється за рекомендаціями лікарів і шкільних психолого-медико-педагогічних комісій з урахуванням побажань учнів та їх батьків (осіб, які їх замінюють).

 

2.10. Такі класи та їх наповнюваність установлюється управлінням освіти і науки облдержадміністрації виходячи із фактичної кількості вихованців (учнів), відповідно до Нормативівнаповнюваності груп дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп подовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 20.02.2002 № 128, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 06.03.2002 за № 229/6517.

 

2.11. Для надання індивідуальної корекційної допомоги та добору відповідних програм навчання у Спеціальній школі-інтернаті діє шкільна психолого-медико-педагогічна комісія, метою якої є:

 

вивчення особливостей психофізичного розвитку кожного вихованця (учня) у динаміці;

 

визначення адекватних умов, форм і методів навчально-виховної, корекційно- розвиткової роботи, професійної реабілітації;

 

переведення вихованців (учнів) до наступного класу Спеціальної школи-інтернату.

 

2.12. Для дітей, діагноз хвороби яких потребує уточнення, відкриваються діагностичні класи. Методичне керівництво в них здійснює шкільна психолого-медико-педагогічна комісія.

 

3. Зарахування та добір учнів для навчання у Спеціальній школі-інтернаті.

 

3.1. Комплектування Спеціальної школи-інтернату здійснюється управліннями освіти і науки обласної державної адміністрації.

 

3.2. Направлення дітей до Спеціальної школи-інтернату здійснюється на бажання батьків (осіб, що їх замінюють) на підставі висновків відповідних психолого-медико-педагогічних консультацій.

 

3.3. Зарахування учнів до Спеціальної школи-інтернату проводиться, як правило, до початку навчального року наказом директора на підставі таких документів:

 

направлення управління освіти і науки облдержадміністрації;

 

заяви батьків або осіб, які їх замінюють;

 

копії свідоцтва про народження дитини;

 

висновку психолого-медико-педагогічної консультації;

 

особової справи (витягу з особової справи) та документапро наявний рівень освіти (крім дітей, які зараховуються до підготовчого, першого класів);

 

індивідуальної програми реабілітації інваліда (для дитини-інваліда);

 

довідок про стан здоров’я дитини: "Медична карта дитини" (ф. № 026/о); витяг з "Історії розвитку дитини" (ф. № 112/о) з даними про результати аналізів (загальний аналіз крові та сечі, мазок із зіва на дифтерію, аналіз калу на дезгрупу, яйця глистів, зшкребок на ентеробіоз); копії "Карти профілактичних щеплень" (ф. № 063/о); довідки закладу охорони здоров’я про те, що дитина не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

 

Усі діти з недорозвиненням мовлення повинні мати висновок сурдолога.

 

3.4. Для зарахування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, окрім зазначених, подаються документи, передбачені пунктом 37 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866.

 

3.5. Документи, необхідні для зарахування дитини до Спеціальної школи-інтернату, подаються особисто батьками або особами, які їх замінюють.

 

3.6. До Спеціальної школи-інтернату зараховуються діти як правило 6(7) років років з уповільненим темпом психічного розвитку, але з потенційно збереженими можливостями інтелектуального розвитку.

 

3.7. До Спеціальної школи-інтернату для дітей із затримкою психічного розвитку можуть зараховуватися і діти з такими клінічними характеристиками:

 

затримка розвитку за типом конституціонального (гармонійного) психічного і психофізичного інфантилізму;

 

затримка розвитку соматогенного походження з явищами стійкої соматичної астенії, соматогенної інфантилізації;

 

затримка розвитку психогенного походження у разі патологічного розвитку особистості невротичного характеру з явищами психічної загальмованості, психогенної інфантилізації.

 

3.8. Учні (вихованці) із затримкою психічного розвитку, які навчаються у 1-4 класах, у міру відновлення здоров’я, досягнення стабільних успіхів у навчанні переводяться до загальноосвітньої школи за висновком психолого-медико-педагогічної консультації.

 

3.9. Не зараховуються до Спеціальної школи-інтернату для дітей із затримкою психічного розвитку діти з такими клінічними формами і станами:

 

розумова відсталість;

 

органічна деменція різного походження;

 

виражені вади слуху, зору, опорно-рухового апарату;

 

психопатія і психопатоподібні стани різного характеру;

 

різні нервово-психічні розлади, що не зумовлюють порушень пізнавальної діяльності;

 

педагогічн (соціальна) занедбаність, що не зумовлена порушеннями пізнавальної діяльності.

 

3.10. До підготовчого класу Спеціальної школи-інтернату за висновком відповідної психолого-медико-педагогічної консультації зараховуються діти з 6 (7) років, які не здобули дошкільну освіту або через певні обставини не готові до навчання у школі.

 

3.11. До 1-го класу Спеціальної школи-інтернату за висновком відповідної психолого-медико-педагогічної консультації зараховуються діти з 6 (7) років, які здобули дошкільну освіту.

 

3.12. У разі, коли за висновком відповідної психолого-медико-педагогічної консультації та рекомендаціями лікарів вихованці (учні) Спеціальної школи-інтернату розпочинають навчання не з підготовчого, а з І-го класу, строк навчання у школі І ступеня зменшується на один рік.

 

3.13. При зарахуванні дітей до Спеціальної школи-інтернату допускається перевищення віку, установленого для загальноосвітніх навчальних закладів, на 1-2 роки.

 

3.14. У разі відновлення здоров’я вихованці (учні) Спеціальної школи-інтернату за висновком відповідної психолого-медико-педагогічної консультації переводяться до іншого типу загальноосвітнього навчального закладу за місцем проживання дитини чи за вибором батьків (осіб, які їх замінюють).

 

3.15. У навчально-виховному процесі школи реалізується ідея соціалізації особистості.

 

3.16. Діти, члени однієї сім'ї /брати, сестри/, направляються в один заклад, за винятком, коли за медичними показниками або з інших (поважних) причин їх виховання має здійснюватись окремо.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 587 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Жизнь - это то, что с тобой происходит, пока ты строишь планы. © Джон Леннон
==> читать все изречения...

840 - | 710 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.019 с.