Лекции.Орг


Поиск:




Заняття № 6




ОцінЮВАННЯ рівня організаційної культури

Методичні вказівки. Основні складові організаційної культури можна розподілити на базовий, проміжний рівні та рівень надбудови. До базового рівня відносять загальні цінності й принципи, філософію підприємства, правила гри, групові норми, поведінкові стереотипи; до проміжного рівня – склад мислення, ментальні моделі та лінгвістичні парадигми, а також морально-психологічний клімат; до рівня надбудови – існуючий практичний досвід колективу.

Організаційна культура відображає систему відносин співробітників усього персоналу підприємства між собою або між окремими його групами на основі положень кодексу етики: задекларованих правил або ж прийнятих в усній формі.

Для оцінювання існуючого типу організаційної культури підприємств потрібно заповнити анкету, для кожного питання в якій розроблені чотири варіанти відповіді, що розподіляються між декількома висловленнями так, щоб їх сума дорівнювала 10.

Анкета дає змогу оцінити превалюючий тип організаційної культури підприємства. Існує чотири основних типи оргкультури: А – ієрархічна культура; В – культура конкуренції; С – культура клану; D – культура творчості. Кожний тип організаційної характеризується певними особливостями. Так, підприємство з ієрархічною культурою зосереджено на внутрішніх проблемах, потребі в стабільності та керованості (контролі). Культура ієрархії більш формалізована та структурована. Формальні правила та політика підтримують цілісність підприємства. Успіх визначається надійністю постачань, відстеженням економічних показників і низкою собівартістю.

В умовах культури конкуренції підприємство зосереджено на зовнішніх факторах, потребі в стабільності та керованості (контролі), орієнтовано на результат. Цілісність підприємства підтримується за рахунок акценту на завоювання частки ринку. Важливими параметрами є лідерство на ринку та конкурентоспроможне ціноутворення. Стиль діяльності підприємства – тверда конкурентна боротьба.

Культура клану сприяє зосередженню підприємства на внутрішніх проблемах. Їй властива гнучкість, турбота про людей і уважність до замовників. Культура клану характеризує дружньо орієнтоване місце для праці, де працівники залишають значну частину себе. Лідери підприємства вважаються наставниками. Надається значення розвитку людських ресурсів з метою їх згуртування. Заохочується командна робота й єдність.

Якщо на підприємстві яскраво виражена культура творчості, підприємство зосереджене на зовнішніх факторах з високим рівнем гнучкості й індивідуалізму. Культура творчості характеризує динамічні, творчі умови роботи, що стимулюють завзятість. Лідери вважаються новаторами. Підприємство робить ставку в довгостроковому плані на зростання та освоєння нових ресурсів. Успіх означає володіння унікальними продуктами або послугами. Заохочується особиста ініціатива та свобода творчості.

Загальні цінності й принципи є базовою величиною, яка характеризує організаційну культуру з кількісного боку, тобто це чисельність працівників, які прийняли принципи й цінності. Цінності орієнтують, яку поведінку можна вважати припустимою й етичною, та допомагають зрозуміти людині, якої поведінки вона повинна дотримуватися.

Філософія підприємства характеризує основні правила бізнесу, що орієнтують працівників на досягнення ефективності діяльності як за рахунок внутрішньої взаємодії, так і на основі створення сприятливих відносин із зовнішніми контрагентами. Як кадровий документ філософія підприємства започаткувалась на японських підприємствах. Згодом вона поширилася на більшості розвинутих підприємств, які документально оформили свій підхід як до співробітників, так і до клієнтів.

Також формально зафіксованим елементом організаційної культури є «правила гри», що визначають заведений порядок дій співробітників між собою та співробітниками й клієнтами, наприклад, у вигляді таких документів: “Правила ведення телефонних розмов на підприємстві”, “Правила поведінки із клієнтом”, “Інформаційні зв’язки персоналу підприємства” тощо. Але в більшості випадків правила гри незафіксовані документально й є прийнятими моделями поведінки в межах окремого підприємства.

Групові норми розроблені колективом й прийняті підприємством. Наприклад, такі притаманні робочим групам стандарти та цінності, як конкретна норма повноцінної денної продуктивності за повноцінну заробітну плату, що виникла у робочих ділянках намотування котушок у хоторнських експериментах, або надання послуг чи грошових компенсацій, які передбачені в соціальному пакеті, що прийняті на певному підприємстві.

Поведінкові стереотипи при взаємодії людей: мова, що використовується ними, звичаї та традиції, яких вони додержуються, ритуали, що здійснюються ними в певних ситуаціях, тобто це те, на основі чого ціннісні орієнтації передаються працівникам підприємства. Звичаї характеризують історію підприємства та ставлення її співробітників до найважливіших подій, наприклад, пошана ветеранів, проведення нарад у строго відведений час та конкретному приміщенні та ін.

Склад мислення, ментальні моделі та лінгвістичні парадигми – прийняті когнітивні та лінгвістичні системи, що визначають сприйняття, мислення та мову, використовуються членами колективу й передаються новим членам на етапі їх соціалізації. Також це “базові метафори” або інтеграційні символи: ідеї, образи та почуття, що розроблені групою для самовизначення, що не завжди оцінюються свідомо, але знаходять відображення у спорудах, офісній структурі та інших матеріальних аспектах існування групи.

Морально-психологічний клімат орієнтує членів колективу на ефективність виконання трудових функцій і сприяння процесу впливу групової взаємодії на кінцеві результати діяльності підприємства. Психологічний клімат у колективі є визначальним чинником при досягненні поставлених цілей та якості роботи як певного підрозділу, так і підприємства в цілому. Він визначається психологічною сумісністю членів колективу, рівнем мотивації праці, стилем керівництва, політикою відносин керівництва і підлеглих тощо.

Існуючий практичний досвід передається від одного покоління до іншого, таким чином накопичується той інтелектуальний капітал, який дає змогу говорити про інноваційність бізнесу й підвищення ролі людського капіталу у створенні нової вартості. Досвід персоналу набувається тільки тоді, коли новачок успішно пройшов адаптацію та первинне навчання на робочому місці.

Практичні завдання: 1. Побудувати профілі організаційної культури двох відомих Вам підприємств на підставі рис. 13. Зробити висновки про відповідність отриманих результатів рівню організаційної культури.

2. За поданими критеріями оцініть рівень організаційної культури відомого Вам підприємства (табл. 18).

 

       
 
Підприємство 1
   
Підприємство 2
 

 

 


Критерій 1 – філософія організації; Критерій 2 – «правила гри»;

Критерій 3 – групові норми; Критерій 4 – поведінкові стереотипи;

Критерій 5 – склад мислення, ментальні моделі;

Критерій 6 – морально-психологічний клімат; критерій 7 – практичний досвід; Критерій 8 – загальні цінності і принцпи

Рис. 13. Координатні гартки для створеннч профілей організаційної культутри обраних підприємств

Таблиця 18

Критерії оцінки організаційної культури

№ з/п Найменування критерію Бали (від 1 до 5)
Загальні цінності та принципи
  Ігнорування ключових цінностей підприємства може призвести до неприємностей  
  Працівникам притаманна висока моральна відповідальність за прийняті рішення  
  На підприємстві існує чіткий набір цінностей, який визначає спосіб бачення бізнесу  
  Менеджери підприємства практикують те, до чого вони закликають  
  Про всі значні організаційні перетворення обов’язково повідомляють весь персонал підприємства  

Продовження таблиці 18

 

Філософія підприємства
  На підприємстві є розроблена й документально оформлена філософія  
  На підприємстві існує практика мотивації персоналу за допомогою виплати компенсаційного пакета  
  На підприємстві підтримують хобі, що пов’язані з активним способом життя  
  Працівники чітко знають, які дії можуть привести до негативних наслідків роботи  
  Працівники із різних підрозділів поділяють єдині погляди на перспективу  
Правила гри
  Існує чітка угода про правильні та неправильні підходи до виконання роботи на конкретному підприємстві  
  Нам легко досягти згоди навіть за спірними питаннями  
  Підприємство має чіткий стиль управління й певний набір методів управління  
  На підприємстві скоріше покладаються на горизонтальний контроль та координацію, ніж на позицію в ієрархії  
  Новачки не перебудовують існуючий порядок дій у колективі  
Групові норми
  Кооперація та співробітництво працівників з різними функціональними ролями на підприємстві активно підтримується  
  Працювати на даному конкретному підприємстві – значить бути частиною команди  
  Робота в колективі будується так, щоб кожна людина могла бачити зв’язок між вкладеними зусиллями та розміром винагороди  
  Команди є основою досягнення стратегічних цілей підприємства  
  Кожна команда має свою субкультуру, яка за принциповими аспектами відповідає загальній оргкультурі  
Поведінкові стереотипи
  На підприємстві існує заведений порядок святкування разом певних свят  
  Легко координувати проекти в різних функціональних підрозділах підприємства  
  Працювати з працівником із іншого відділу легше, ніж з людиною із іншого підприємства  
  Коли відбуваються суперечності, працівники завзято працюють, щоб досягнути взаємовигідного рішення для всіх учасників конфлікту  
  Працівники рідко мають проблеми із досягненням згоди за ключовими питаннями  

Продовження таблиці 18

 

Склад мислення, ментальні моделі та лінгвістичні парадигми
  Існують спеціальні програми адаптації для новачків  
  На підприємстві існує спеціальна символіка, що відрізняє його від інших господарюючих суб’єктів на ринку  
  Працівники користуються речами із логотипами підприємства не тільки на роботі, а і вдома та розповсюджують їх серед своїх близьких та знайомих  
  В кожному підрозділі існує свої лінгвістичні системи, що зрозумілі тільки його членам  
  На ринку існує певний сформований імідж підприємства  
Морально-психологічний клімат
  Різні підрозділи на підприємстві часто співробітничають з метою проведення необхідних змін  
  Морально-психологічний клімат на підприємстві можна охарактеризувати як сприятливий  
  Людський капітал даного підприємства безперервно зростає  
  Проблеми рідко виникають на підприємстві, тому що є необхідні навички для ефективної роботи  
  Керівництво розглядає невдачі як можливість для навчання та вдосконалення  
Існуючий практичний досвід
  Рішення на підприємстві звичайно приймаються на тому рівні, де доступна краща інформація  
  В роботі підприємства немає значних проколів  
  Уміння й знання працівників розглядаються як найважливіша конкурентна перевага  
  Підприємство постійно вкладає грошові кошти в підвищення професіоналізму своїх співробітників  
  На підприємстві має місце низький рівень плинності кадрів  

 

3. Визначити тип організаційної культури підприємства (1, 2, 3), який домінує на відповідному їй пофілю (рис. 14).

     

 

Рис. 14. Зразки профілей організаційної культури підприємств 1, 2, 3

 

4. Відбразить профіль організаційної культури студента, викладача.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 445 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Стремитесь не к успеху, а к ценностям, которые он дает © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

748 - | 745 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.