Лекции.Орг


Поиск:




Дотації та субсидії. Вплив дотацій та субсидій на попит та пропозицію. Розподіл дотацій ті субсидій між виробниками та споживачами




Призначення урядом дотацій виробникам за твердою ставкою. В умовах ринкової економіки дотації як правило виплачуються збитковим та низькорентабельним виробникам. Існує багато способів субсидування виробників. Наприклад пільгове оподаткування Нехай на ринку певного товару виробники отримують дотацію за твердою ставкою Т за кожну одиницю товару, що виробляється і продається. Припустимо, що цю дотацію отримують як збиткові так і прибуткові виробники.

Якщо дотація буде ½ Р0 то пряма S1 переміститься паралельно, бо тверда ставка прив’язана не до ціни, а до одиниці товару. Якщо б ставка була %, тобто прив’язана до ціни то переміщення було б не паралельне. Ціна виторгу буде складатися з Р (нова рівноважна ціна) і Т (ставка под.) Р = Р + Т.

Дотація матиме розмір ТQ12. Але вона розподілиться між 2-ма сторонами ринку (виробниками і споживачами). Частину отримали виробники, для яких ціна зросла і частину споживачі, для яких ціна впала. дотації розподіляються між виробниками і споживачами за таким правилом: більшу частину дотації отримує менш еластична сторона ринку.

Е < E - споживачі менш еластична сторона, вони отримують більшу частину дотації; Е > E - більшу частину отримують виробники; Е = E . Коефіцієнт Е обчислюємо на відрізку ее кривої D. Коефіцієнт E на відрізку еa кривої S. якщо уряд хоче щоб більше дотацій йшло виробникам, необхідно брати товар з низькою еластичністю пропозиції, якщо споживачам – то з низькою еластичністю попиту. Виплати з населенню (субсидії) та зміни у ринковій рівновазі.

В умовах ринкової економіки субсидії як правило отримують домогосподарства з низьким рівнем доходів.

Населення отримує талони і попит відповідно збільшився і пр.D переміститься до D . Відстань між кривими = вартісному виразу к-ті талонів.

Фактична ціна не змінилась, але кількість попиту збільшилась до Q . Тому ціна збільшилась до Р .

Р = Т + Р

Т – вартість талону

Різниця між Р і Р - це Т.

Р Р * Q - к-ть грошей, яка виплачується споживачам у вигляді талонів.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 859 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

993 - | 935 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.