Лекции.Орг


Поиск:




Тема. Етносоціальні та культурні процеси в Україні наприкінці XX - на поч. XXI ст




 

План

1. Умови розвитку культури.

2. Розвиток спорту.

 

1. З проголошенням незалежності України розвиток національної культури позначився рядом позитивних тенденції:

1) Намітився відхід від ідеологічної регламентації культурного життя і духовна сфера почала орієнтуватися на загально визнані цінності світової культури.

2) В Україні не тільки зберігаються раніше створені осередки культурного життя, але й виникають нові. В областях створено багато нових державних музеїв. Засновано нові історико-культурні заповідники в Батурині, Глухові, Дубнах, Збаражі, Корсунь-Шевченківському.

3) Повертаються твори, зібрання книг, архіви та інші культурні цінності, що колись були вивезені за межі України.

4) Вийшли в світ раніше заборонені видання літератури української еміграції – твори І. Багряного, В. Барки, О. Теліги та багато інших.

5) Держава взяла під свою охорону понад 160 тис. пам’ятників, більшість з них мають тисячолітню історію. Ряд пам’ятників нашої держави мають загальносвітове значення і включені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це ансамблі Софійського собору і Києво-Печерської Лаври в Києві, пам’ятки історичного Львова.

Але в культурному житті України проявляються і негативні тенденції. Так, з 1993р. склалася загрозлива тенденція скорочення видань книг українською мовою. Зменшилися тиражі газет і журналів. Занепали українські видавництва художньої літератури. Книжковий ринок України заповнився книгами з Росії, що внаслідок кращих умов, створених там для видавничої справи мають більш низьку ціну.

Провідним науковим центром нашої країни є Національна академія наук України. Тут ведуться дослідження в галузі математики, фізики, астрономії, фізіології, біології, гуманітарних наук. На початку 90-х років чисельність вчених досягла 220 тис. чоловік. Але зараз багато наукових центрів припинили своє існування через недостатнє фінансування. Українські вчені покидають Україну або шукають нову роботу. До того ж 90% технологічних розробок не впроваджується у виробництво.

Єдиною галуззю, де Україна на провідних позиціях, є космічна. У 1997р. перший космонавт незалеж-ної України Леонід Каденюк здійснив політ на борту космічного корабля „Колумбія”. ВО „Південмаш” (Дніпро-петровськ) на замовлення міжнародної компанії „Морський старт” виготовляє ракети – носії „Зеніт”.

В нашій державі поряд з україномовними діють школи з російською (1/3 від загальної кількості), румунською, польською, угорською і кримськотатарськими мовами навчання. Запровадження різних форм шкільної освіти. Прийняття Держ. стандартів освіти (2004 р.). Інтеграція вищої освіти в єдиний загальноєвропейський освітній простір (Болонський) процес викликала реформування вищої школи.

Проблеми: відсутність достатнього фінансування; застаріла база наук. і навч. закладів; падіння престижу науково-педагогічної діяльності; відплив кадрів за кордон.

 

2. 22 грудня 1990р. в Києві було створено Національний Олімпійський Комітет.

Українські спортсмени брали участь в ХХV Олімпіади в Барселоні 1992р. у складі Об’єднаної команди СНД. Вперше окремою командою Україна виступила 1994р. на зимовій Олімпіаді в Норвегії. Далеко за межами України відомі боксери брати Віталій і Володимир Клички, футболісти А. Шевченко, С. Ребров, О. Лужний, баскетболісти С. Медведенко і Потапенко, плавчиха Я. Клочкова. У червні 2000р. Н. Жукова з Херсона стала першою в історії шахів чемпіонкою Європи. На Олімпійських іграх 2000р. у Сіднеї (Австралія) Я. Клочкова виграла дві золоті медалі, а І. Мільчев з Одеси став олімпійським чемпіоном з стендової стрільби.

 

4. Сучасна релігійна ситуація:

1. Укр. православна церква (Московського патріархату) – 6000 громад.

2. Укр. православна церква (Київський патріархат) – 2000

3. Укр. автокефальна православна церква – 289.

4. Укр. греко-католицька православна церква – 3000.

5. Римсько-католицька церква – 588.

6. Союз євангельських християн – баптистів - 1300.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 3476 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Слабые люди всю жизнь стараются быть не хуже других. Сильным во что бы то ни стало нужно стать лучше всех. © Борис Акунин
==> читать все изречения...

747 - | 704 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.