Лекции.Орг


Поиск:




Особливості тренувальної роботи з жінками




Незважаючи на те, що спортсменки-бігунки виконують у процесі тренуванні навантаження, за обсягом і характером близькі до чоловічих, застосування цих навантажень має бути суворо індивідуальний характер, що визначається біологічними особливостями жіночого організму.

Функціональні можливості організму спортсменок завжди в чомусь індивідуально різні. Ці відмінності виявляються в характері реакції організму на фізичне навантаження і в динаміці адаптаційних (пристосувальних) перебудов. У свою чергу це тісно пов'язано з біологічною особливістю жіночого організму - оваріально-менструального циклу (ОМЦ). Для чіткого та раціонального планування тренувальних навантажень завжди важливо знати особливості прояву рухових можливостей спортсменок протягом усіх фаз ОМЦ.

Дослідження Ю. Травіна показали, що у 71,4% кваліфікованих спортсменок силові показники в менструальний період (ПМ) поліпшуються в порівнянні до власної фазі (М). У 21,5% обстежених спортсменок результати тестових показників ідентичні, і лише, у 1% спостерігається погіршення результатів.

У фазі овуляції (О) 42,9% спортсменок покращують результати, у 28,5% помітно погіршення результатів, показники 28,6% бігунів ідентичні показникам у фазі М.

Постовуляторного (ПО) період характерний такими показниками: у 35,7% спортсменок спостерігається поліпшення результатів, у 35,7% різке зниження, у 28,6% - результат щодо не змінений (О. Білин, С. Чернов 1983).

Динаміка прояву швидкісних можливостей виглядає так: у 50% піддослідних результат в період ПМ поліпшується, у 50% результат відносно не змінений.

Фаза Про характеризується значним приростом результатів у 78,6% спортсменок, погіршення помітно лише у 7,1% досліджуваних та у 14,3% результат залишається на колишньому рівні. У період ПО слід відзначити зниження швидкісних можливостей у 42,9% обстежуваних, у 14,3% бігунів поліпшуються результати, у решти спортсменок рівень результатів незмінний.

Характеризуючи динаміку спеціальної витривалості слід зазначити значне поліпшення результатів у період ПМ - 52,7%, погіршення зазначалося у 28,5% спортсменок. У фазі Про показники спеціальної витривалості у 51,1% бігунів погіршувалися, в той же час 42,8% спортсменок мають негативну надбавку значень тестових показників. У 7,1% характерних змін не відбувається. У період ПО слід відзначити покращення показників спеціальної витривалості у 64,3%, погіршують ж результати 21,4% обстежених бігунів. У 14,3% період ПЗ не позначається на результатах тестування.(Дослідження Ю. Травіна, С. Чернова, О. Білина 1983)

Вивчення поруч вчених динаміки прояву фізичних якостей у бігунів за фазами ОМЦ дозволило виявити, що показники, що характеризують рівень швидкості, силових можливостей та спеціальної можливості, мають індивідуальні коливання, відповідні фазам циклу.

Проте не дивлячись на різний рівень досягнень, крива зміни якостей за фазами ОМЦ має загальну тенденцію для певних груп бігунів і залежить від рівня кваліфікації.

Серед спортсменок-бігунів прийнято виділяти чотири групи:

- У першої групи показники рівня фізичних якостей помітно поліпшуються в ПЗ період і фазі М;

- У другий - рівень фізичних якостей щодо незмінний у всіх фазах ОМЦ;

-У третьої - відмічено різке погіршення показників у фазі Про при відносній стабілізації їх у всіх інших фазах;

- У четвертій - відмічено помітне зниження рівня показників у фазі М.

Таким чином, знаючи індивідуальні особливості прояву фізичних якостей протягом ОМЦ, тренер може вносити коректування в режим навантажень. Вибір спрямованості тренувальних занять обумовлюється домінуючим проявом того чи іншого фізичної якості, схильністю організму спортсменки до виконання навантаження певної спрямованості.

Особливу увагу слід звертати режиму тренувальних навантажень у бігунів у фазі М, тому що в цей час в організмі відбуваються не тільки помітні функціональні зрушення, але спостерігається і тривала психологічна неврівноваженість спортсменок. Часто це виражається в підвищеній збудливості, млявості, дратівливості, апатії, а часом і небажанням тренуватися.

Характеризуючи особливість тренувального процесу в цей період для спортсменок першої групи, можна говорити про використання значних за обсягом та інтенсивністю навантажень без шкоди для здоров'я бігунки.

Друга і третя групи бігунів можуть проводити тренування без істотних корективів. Однак слід обмежити роботу швидкісно - силового характеру (пробегание відрізків максимальною швидкістю, стрибкові вправи, вправи з отягоженіямі).

У спортсменок четвертої групи бігунів незалежно від кваліфікації обмеження в тренувальному процесі зводиться до наступного:

а) робота швидкісно - силового характеру здебільшого виключається в перший і другий дні фази;

б) обсяг і інтенсивність тренувального навантаження знижується на 20 - 25%;

в) основу тренувальних навантажень складає біг в аеробному режимі і загально-розвиваючі вправи.

При плануванні тренувального процесу тренерам необхідно отримати інформацію про індивідуальні особливості прояву динаміки фізичних якостей своїх вихованок за допомогою відносно нескладного педагогічного тестування.

Контроль за динамікою швидкісних можливостей здійснюється за результатами в бігу на 100 м, силових можливостей - по кращому з трьох спроб 15-кратному стрибку с / м, за рівнем спеціальної витривалості - по тесту бігу 3 '400 метрів з півторахвилинний інтервалом для відпочинку.

Педагогічне тестування доцільно проводити на кожному етапі підготовки бігунів на протязі всього річного циклу. Суворий облік особливостей проявів фізичних якостей протягом ОМЦ матиме позитивний вплив на адаптацію організму до підвищення тренувальних навантажень і на зростання спортивних результатів.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 354 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Бутерброд по-студенчески - кусок черного хлеба, а на него кусок белого. © Неизвестно
==> читать все изречения...

949 - | 990 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.