Лекции.Орг


Поиск:




Розрахункова щільність ґрунту




 

При розробці окремих особливо важливих індивідуальних проектів потрібна (необхідна) щільність ґрунтів визначається як функція діючих в ґрунті стискаючих напружень. Аналогічні розрахунки приводяться і для діючих насипів, коли, наприклад, треба обґрунтувати причини його осадок (рис 5.36).

В цих розрахунках використовують компресійні криві ґрунтів. Суть розрахунків полягає в наступному.

Відомо, що в будь-якому шарі насипу діють постійні стискаючі напруження sа, що складаються з напружень від власної ваги ґрунту δγ і напружень від ваги верхньої будови колії sвб (рис 5.37). При проході поїзда виникають тимчасові напруження від поїзного навантаження, sп.

На рис 5.38 показана компресійна крива одержана при випробуваннях зразка ґрунту з багатократним прикладанням навантаження sδп. При цьому досягнута така щільність ґрунту, при якій лінії навантаження і розвантаження на відрізку дії sп практично збігаються.

Очевидно, що величина коефіцієнта пористості е0 на кривій відповідає такій щільності ґрунту, при якій він практично буде працювати в пружній стадії. З рис 5.38 слідує, що

е 0-a1-a2-a3-…..,

де a1, a2, … - залишкові деформації ґрунту після першого, другого і т.д. навантаження sп.

Приймемо, що a2=μ·a1, a3=μ·a2=μ²·a1 і т.д., і припустимо, що μ=const. Тоді

е0-a1(1+μ+μ²+….)

Очевидно, що μ < 1. Тому і

.

Коефіцієнт Ке враховує багатократність прикладення тимчасового поїзного навантаження. Експериментально встановлено, що μ = 0,1…0,4; Ке = 1,1…1,67.

При розглянутому методі визначення е0 необхідно отримати свою компресійну криву для кожного шару насипу, відповідно діючим в насипу напруженням σа і σп. В практичних розрахунках використовують компресійну криву, одержану при σmax, що відповідає найбільшому діючому в насипу напруженню (рис. 5.39), а для кожного шару перебудовують її аналітичним або графічним способом.

При відомому значенні е0 потрібні щільність ґрунту ρ, сухого ґрунту ρd, питома вага ґрунту γ і сухого ґрунту γd визначаються залежностями:

; ;

; ;

; ;

де ρs і γs – відповідно щільність і питома вага часток ґрунту;

w – вологість ґрунту в долях одиниці;

g – прискорення сили тяжіння.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 397 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинайте делать все, что вы можете сделать – и даже то, о чем можете хотя бы мечтать. В смелости гений, сила и магия. © Иоганн Вольфганг Гете
==> читать все изречения...

808 - | 736 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.